12 oranje cocktails voor Koningsdag

Vorig jaar had ik al een verzameling cocktails met oranjebitter en oranjelikeur. Nu heb ik weer een aantal lekker cocktails voor je. Niet met oranjebitter of met oranjelikeur dit keer, maar oranje van kleur (meestal door sinaasappelsap). Natuurlijk kennen we allemaal de Aperol Spritz, maar er is zoveel meer om mee te proosten … Daarom vandaag: 12 oranje cocktails voor Koningsdag. Ik wens jullie een fijne Koningsdag!

PS Ik heb nog geen foto’s van al deze cocktails. Als ik ze weer eens heb gemaakt, zal ik de foto’s hieronder erbij plaatsen.

Orange crush
Vul een cocktailglas met crushed ijs. Giet er 60ml wodka, 30ml Grand Marnier en het sap van 1 sinaasappel over. Roer voorzichtig om. Vul op met 90 à 120ml 7UP of Sprite. Garneer met een sinaasappelschijfje en een takje munt of een sinaasappelschrijfje.

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise
Een cocktailklassieker die in deze lijst niet mag ontbreken. Vul een hoog cocktailglas (‘highball’ of hurricaneglas) met ijsblokjes.
Giet er 60ml tequila en 120ml (versgeperst) sinaasappelsap op. Roer. Giet er 15ml grenadine op. Die zakt jaar de bodem en geeft een mooie ‘sunrise’. Garneer met een schijfje sinaasappel en een cocktailkers, dat ziet er lekker zonnig uit.
Tip: wil je iets minder alcohol, neem dan 45ml tequila + 90ml sinaasappelsap en giet er 10ml grenadine bij.
De officiële IBA-versie is: 45ml tequila + 90cl sinaasappelsap + 15ml grenadine, dat geeft wel een mooi Sunrise-effect, maar is mij een tikje te zoet, maar vind je dat lekker, hou vooral 45-90-15 aan.

Variatie: vervang voor een Caribbean Sunrise de tequila door witte rum, voor een Vodka Sunrise de tequila door wodka.

Weetjes:
Er zijn twee versies van de Tequila Sunrise. De oorspronkelijke versie uit de 30-ger of 40-ger jaren van de vorige eeuw bevatte tequila, crème de cassis, limoensap en bruiswater. Die versie werd bedacht door Gene Sulit in het Arizona Biltmore Hotel in Phoenix. De populaire versie met tequila, sinaasappelsap en grenadine zoals we die nu kennen, werd bedacht in 1972 door Bobby Lozoff en Billy Rice die als jonge bartenders werkten in The Trident in Sausalito, een stadje ten noorden van San Francisco. Het verhaal gaat dat Mick Jagger daar de Tequila Sunrise dronk bij de start van hun Amerika-tour en dat hij en zijn ‘entourage’ de cocktail zo waardeerden dat ze die overal in de V.S. tijdens hun tour bestelden. De cocktail was bij de bandleden dermate favoriet, dat ze hun tour zelf schertsend wel eens omdoopten tot hun “cocaine and tequila sunrise tour”. De IBA (de International Bartenders Association) heeft de Tequila Sunrise opgenomen in hun lijst van ‘Contemporary Classics’.
‘Tequila Sunrise’ is een nummer van de Amerikaanse popband Eagles. Het nummer werd uitgebracht op hun album ‘Desperado’ (1973). In 1988 werd er een film ‘Tequila Sunrise’ uitgebracht met drugdealer Mel Gibson en Michelle Pfeiffer.

Sour Sunrise

Sour Sunrise
Zoek je een lekkere variant op de Tequila Sunrise? Maak dan eens een Sour Sunrise. Die serveer je in een martiniglas. Hier wordt bourbon aan toegevoegd. Gebruik verder vers sinaasappelsap en vers citroensap.
Shake de volgende ingrediënten in een shake zonder (!) ijs: 45ml bourbon whiskey, 37,5ml vers citroensap, 15ml vers sinaasappelsap en 15ml suikersiroop. Voeg ijs toe en shake nog een keer. Giet het via een strainer en liefst ook nog een fijn zeefje in een martiniglas. Giet er 15ml grenadine bij (langs de rand van het glas en niet in het midden) die naar de bodem zakt en het sunrise-effect geeft. Een gekoeld glas wordt geadviseerd.

Eerlijk? Ik vind de Sour Sunrise echt veel lekkerder. Friszuur (‘tart’ zeggen de Engelsen en Amerikanen) en spannender / complexer dan de Tequila SUnrise. Maar zoals altijd bij cocktails, hangt het ook hier af van de kwaliteit van de ingrediënten. Ik gebruikte Buffalo Trace bourbon, een uitstekende bourbon voor cocktail. Van mij mag er zelfs minder grenadine in, want de cocktail is heerlijk fris tot je bij de grenadine aankomt. maar dan is je sunrise-effect weer minder, dus maar houden zo en stoppen als je bij het zoete deel aankomt.
Sour Sunrise, echt een leuke nieuwe ontdekking!

Cocktail Mimosa

Mimosa

De Mimosa is feestelijk en bevat champagne. Schenk ‘m in een champagneflûte. De officiële IBA-verhouding is gelijke delen champagne en sinaasappelsap (75-75ml) en zonder Cointreau. Maar meestal zie je nu 1 deel sinaasappelsap (60ml) met 2 delen champagne (120ml). Een scheutje Cointreau (5ml) erover haalt de citrustonen nog wat meer naar voren. Wat mij betreft doen dus!

Eerst sinaasappelsap (bij voorkeur versgeperst), dan opvullen met champagne en optioneel Cointreau.

Als je de cocktail wat zoeter wilt, kun je prosecco gebruiken voor een Prosecco Mimosa. Garneer met een sinaasappelpartje.

De versie zonder Cointreau (dus alleen sinaasappelsap en champagne) wordt ook wel Buck’s Fizz genoemd.

NB Met perzikpuree krijg je een Bellini, met aardbeienpulp naak je een Strawberry Mimosa, met ananassap wordt het een Pineapple Mimosa, met appelcider een Apple Cider Mimosa en met grapefruitssp het ie … Megmosa (geen idee waarom). De Limosa met citroensap snap ik dan wel weer.

Weetje:
De Mimosa wordt als de ideale cocktail voor een mooie Sunday Brunch gezien. De IBA (de International Bartenders Association) heeft de Mimosa opgenomen in hun lijst van ‘Contemporary Classics’. De cocktail is genoemd naar de gele mimosa-bloemen (acacia dealbata). Men vermoedt dat de cocktail bedacht is door bartender Frank Meier van The Ritz Hotel in Parijs. Ook wordt gezegd door filmmaker Alfred Hitchcock de cocktail bedacht in San Francisco in de 40-ger jaren van de vorige eeuw, maar niemand kan de echte oorsprong met zekerheid zeggen.

Golden Dream (after dinner-cocktail)
Voor de Golden Dream shake je 30ml Galliano L’Autentico, 30ml Cointreau, 30ml versgeperst (!) sinaasappelsap en 30ml slagroom met ijs. Giet in een elegant cocktailglas of martiniglas en garneer met een sinaasappelschijfje.

Weetjes:
De IBA (de International Bartenders Association) heeft de Golden Fream opgenomen in hun lijst van ‘Contemporary Classics’. Golden Dream wordt gezien als ‘after dinner’ cocktail.
De Golden dream was populair in de 60-ger en 70-ger jaren van de vorige eeuw. Raimundo Alvarez van de Old King Bar in Miami heeft de cocktail bedacht. Het was een eerbetoon aan actrice Joan Crawford en de cocktail werd in de 60-ger jaren erg populair aan de oostkust van de V.S.

Let op: er bestaat naast Galliano L’Autentico ook een meer vanille-achtige Galliano Vanilla! Je moet voor deze cocktail de kruidige Galliano L’Autentico gebruiken.

Abbey Cocktail
Shake 45ml gin, 22,5ml Lillet Blanc, 22,5ml sinaasappelsap en 2 dashes orange bitters met is. Strain in een cocktailglas. Garneer met een cocktailkers of sinaasappelpartje.

Weetje:
Deze cocktail stond al vermeld in het klassieke cocktailboek ‘Savoy Cocktail Book’ van Harry Craddock (1930). Je combineert gin met Lillet blanc en sinaasappelsap.

Orange Margarita
Begin met een zoutrandje op je cocktailglas (lowball). Strijk een limoenpartje langs de rand. Doop het omgekeerde glas in een laagje zeezout op een schoteltje. Vul het glas met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten met ijsblokjes: 45ml tequila (blanco of reposado), 45ml verse jus d’orange, 30ml Cointreau en 30ml vers limoensap. Giet via de strainer (en liefst ook nog een fijn zeefje vanwege het pulp in het citrussap) in het cocktailglas. Garneer met een sinaasappelschijfje in het glas.

Screwdriver

Screwdriver
De Screwdriver is super super simpel. Vul een highball-glas met ijsblokjes. Giet er 60ml wodka en 120ml sinaasappelsap bij. Roer even. Garneer met een schijfje sinaasappel en evt. een takje munt.

Weetje:
De Srewdriver is waarschijnlijk in de 40-ger jaren van de vorige eeuw ontstaan. Volgens een theorie is de naam ontstaan onder Amerikaanse expats die in de Iraanse olie-industrie werkten. Zij zouden hun schroevendraaiers gebruikt hebben om deze eenvoudige longdrink te mengen.

Bocce Ball
The Bocce Ball is een variant op de Screwdriver. Je voegt amaretto toe voor een zoete achtergrond.
Vul een highball-glas met ijsblokjes. Giet er 45ml wodka, 15ml amaretto (of Di Saronno, die geen amaretto meer mag heten) en 120ml sinaasappelsap bij. Roer even om. Eventueel kun je er nog een scheutje bruiswater aan toevoegen. Garneer met een schijfje sinaasappel.

Harvey Wallbanger

Harvey Wallbanger
Ook de Harvey Wallbanger is een variant op de simpele Srewdriver. De cocktail werd in de 50ger jaren van de vorige eeuw bedacht, maar werd populair tijdens de discotijd in de 70s. Hier voeg je kruidige Galliano L’Autentico toe aan de Screwdriver.
Vul een highball-glas met ijsblokjes. Giet er 45ml wodka en 120ml (versgeperst!) sinaasappelsap op. Giet voorzichtig 15ml Galliano erop zodat er een laagje bovenop ligt (layering). Garneer met een sinaasappelschijfje en een rode cocktailkers.
De toonaangevende Diffordsguide.com gebruikt een andere verhouding, minder jus d’orange en absoluut versgeperst (omdat hij van mening is dat de cocktail aan populariteit heeft ingeboet door teveel sinaasappelsap uit pak te gebruiken) en hij voegt twee ingrediënten toe: een beetje suikersiroop en 2 dashes orange bitters. Ik ga af op zijn oordeel en heb zijn samenstelling gebruikt: Giet 45ml wodka, 67,5ml (versgeperst!) sinaasappelsap, 5ml suikersiroop en 2 dashes orange bitters in een mengbeker of cocktailshaker met ijsblokjes. Roer voorzichtig om (stir). Vul een highball-glas met ijsblokjes. Giet de vloeistof via een strainer over de ijsblokjes in het cocktailglas. Giet er voorzichtig 15ml Galliano zodat er een laagje bovenop ligt (hij noemt dat floating). Garneer met een sinaasappelschijfje en een rode cocktailkers.

Weetjes:
Let op: er bestaat naast Galliano L’Autentico ook een meer vanille-achtige Galliano Vanilla! Je moet voor deze cocktail de oorspronkelijke kruidige Galliano L’Autentico gebruiken. Die werd in 2006 opnieuw gelanceerd.
Tom Harvey was een surfer in Manhattan Beach in Californië. Hij maakte deze cocktail-variant van de Screwdriver. De naam komt van het feit dat hij na het winnen van een surfwedstrijd van bar naar bar ging en daar zijn surfplank telkens tegen de muur stootte (banging). Maar zoals dat gaat in cocktailland, deze oorsprong wordt weer betwijfeld. Het zou ‘drinks marketing consultant’ Donate Antone zijn die deze en vele andere drankjes bedacht voor zijn werkgever McKesson Import Co. McKesson’s directeur Bednar zou hem in 1966 gevraagd hebben om een cocktail met Galliano te bedenken. Antone had ook al de cocktail Italian Fascination bedacht, met 30ml Galliano, 15ml Kahlua, 7,5ml Cointreau en 90ml slagroom. Dus wie weet is die versie van het oorsprongsverhaal correct. Ik vind die van de surfer echter leuker.
Om nog verder te gaan: Donate Antone heeft de Freddy Fudpucker bedacht: een Harvey Wallbanger met tequila in plaats van wodka.

Garibaldi
Supersimpel, en misschien een tikje ouderwets. Ik ken ‘m als Campari-jus. Genaamd naar generaal Giuseppe Garibaldi die in 1871 bijdroeg aan de Italiaanse eenheid. De cocktail Garibaldi verenigd het noorden van Italië (Campari) met het zuiden (de sinaasappels). Mooi toch!? Gebruik wel echte verse sinaasappels (of eventueel bloedsinaasappels) en geen paksap. Het verse sap geeft een mooi schuimlaagje op de cocktail! Oké, de Garibaldi is toch anders dan de ouderwetse ‘Campari-jus’.
Doe ijsblokjes in een hog glas (highball). Giet er 45ml Campari in. Giet daar 120ml verse jus d’orange over. Garneer met een sinaasappelschijfje of -partje.
PS de schuim krijg je vooral door de verse jus d’orange goed te shaken, b.v. met een garde.

Cocktail paradise

Paradise
Heerlijk is ook de Paradise met gin, abricot brandy en sinaasappelsap.
Ook deze cocktail komt uit het klassieke cocktailboek ‘Savoy Cocktail Book’ van Harry Craddock (1930).

Shake alle ingrediënten (35ml gin – ik koos voor deze cocktail voor V2C Orange Dutch Gin vanwege de toegevoegde sinaasappels) – 20ml apricot brandy en 15ml jus d’orange) met ijs. Giet via een strainer in een gekoeld martiniglas. Garneer met een sinaasappelschilletje of sinaasappelschijfje.

Geniet ervan! Fijne Koningsdag!

Fotografie: deels @vinissima, deels (via de betaalde app van) Canva.