Chinese broccoli met oestersaus

Kai lan (Chinese broccoli) met oestersaus stond op het menu. Vandaag – 10 februari 2024 – is het Chinees Nieuwjaar. Het Jaar van het Konijn is ten einde en het Jaar van de Draak begint. Speciaal daarvoor koken we dit weekend een aantal Chinese gerechten, maar ook in het kader van mijn project @NationalDishes waarbij ik de nationale gerechten van alle 196 landen ter wereld, van Afghanistan tot Zwitserland, wil koken. De afgelopen weken kookten we ons in sneltreinvaart door gerechten uit Burundi, Cambodja, Canada, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Chili om dit weekend klaar te zijn voor het nationale gerecht van China. Nou heb ik wel ontdekt dat hèt nationale gerecht van China niet bestaat. Het land is te groot en heeft zoveel uiteenlopende culinaire tradities – vier regionale keukens en acht culinaire stijlen! – dat er geen sprake kan zijn van één nationaal gerecht.

Ik besloot na wat onderzoek om dit weekend in elk geval twee regionale stijlen te kiezen: Kanton in het zuiden en Szechuan in het zuidwesten. Mijn verhaal over China lees je binnenkort als ik mijn @NationalDishes-gerecht Kip Kung Pao uit Szechuan post. Nu hier een heerlijk bijgerecht uit Kanton dat we gisteren – 9 februari op de laatste dag van het Jaar van het Konijn – bij zoetzuur varkensvlees maakten: kai lan met oestersaus.

Kai lan is Chinese broccoli. Het is familie van de broccoli, maar met meer bladeren. Bimi ken je vast ook wel. Dat is weer een soort kruising tussen broccoli en kai lan. En kai lan met oestersaus is een van de heerlijke gerechten van de Kantonese keuken. Je stoomt de kai lan en serveert die met een lekker sausje en krokant gebakken knoflook; in ons geval hadden we dit als bijgerecht bij Kantonees zoetzuur varkensvlees. Echt lekker!

Nou heb ik wel ontdekt dat hèt nationale gerecht van China niet bestaat. Het land is te groot en heeft zoveel uiteenlopende culinaire traditiies – vier regionale keukens en acht culinaire stijlen! – dat er geen sprake kan zijn van één nationaal gerecht.

gestoomde kai lan

Ingrediënten (bijgerecht voor 3-4 personen)

 • 500gr kai lan
 • 6 knoflookteentjes, gesnipperd
 • 2EL plantaardige olie, b.v. arachideolie (pinda-oilie)

Voor de saus:

 • 2EL oestersaus (tip: wil je het vegetarisch, neem dan een vegetarisch alternatief voor oestersaus, die is van paddenstoelen)
 • 1TL lichte sojasaus ( = met minder zout)
 • 1TL donkerbruine basterdsuiker
 • 1EL knoflookolie (zelf maken van bovenstaande olie en knoflook)
 • 1EL water

Bereiding

 • Maak eerst de knoflookolie. Verhit de olie in een sauspannetje met dikke bodem. Voeg de gehakte knoflook toe en verhit tot de knoflook lichtbruin is geworden. Roer continu en zorg dat de knoflook niet verbrand maar krokant wordt.
  Haal het pannetje van het vuur en giet de olie via een zeef in een kommetje. Hou de knoflook achter en gooi die niet weg! Laat de knoflookolie afkoelen.
 • Mix nu alle ingrediënten voor de saus (let op: gebruik maar de helft van de knoflookolie!) en zet apart.
 • Was de kailan. Snij een klein stukje van de stelen af. Wij hebben nu de stelen aan de onderkant een aantal centimeters ingesneden zodat de stelen sneller en gelijkmatiger garen.
 • Stoom de kai lan 10-15 minuten. Check na 10 minuten of je de stelen gaar genoeg vindt.
 • Leg de kai lan op een schaal en druppel de resterende knoflookolie en wat oestersaus erover. Garneer met de gefrituurde knoflook en gef de rest van de saus er apart bij.