Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups

Vorig weekend maakten we drie dagen lang elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. De aanleiding was dat de Formule 1 neerstreek in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Max Verstappen won na een uiterst spannende race. En wij genoten van een aantal mooie hapjes. Op dag 2 begonnen we met een Caesar Salad, vergezeld door Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups en Mac and Cheese bites. Die laatste deel ik binnenkort. Vandaag krijg je van me het recept voor de Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups. Een beetje Mexikaans met die guacamole (‘guac’), maar vooral ook heel Amerikaans.

Tortillacups maken
Guacamole maken
American appetizers - Californian chardonnay

Ingrediënten (voor 12 mini-cups)

Voor de garnalen:

  • 12 tijgergarnalen (darmkanaal verwijderd en zonder kop, schaal en staart)
  • 1EL cajunkruiden
  • 1EL olijfolie
  • Extra olie (om in te bakken)

Voor de tortillacups:

  • 2 tortilla’s (grote van 24cm doorsnede of 3 middelgrote
  • Boter (om het bakblik mee in te smeren)
  • Nodig: mini-cupcake vorm met 12 vormpjes (eenhaps)

Voor de guacamole:

  • 1 avocado, geschild en grof geprakt
  • 1 grote tomaat, ontveld en zonder zaadlijsten en in kleine blokjes
  • ½ rode ui, fijngehakt
  • 1 groene jalapeñopeper, in kleine blokjes of een rood chili-/cayennepepertjes of een scheutr (rode of groene) Tabasco
  • Sap van een halve limoen
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: koriander

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Maak de guacamole door alle ingrediënten te vermengen. Breng op smaak met zout en peper. Roer door elkaar en zet apart.
  • Pak twee grote tortilla’s en steek er rondjes uit die passen in je cupvorm. Neem een klein schaaltje of glas en snij de vormen er met een mesje uit.
  • Vet de cupvorm in met boter.
  • Doe de uitgestoken tortillarondjes in de ingevette cupvorm en bak ze gaar in ca. 5-7 minuten.
  • Laat de tortillacupjes afkoelen.
  • Bak ondertussen de tijgergarnalen in een beetje olie gaar (of leg ze op een grilpan): 2 minuten aan een kant en daarna nog ca. 1 minuut aan de andere kant.
  • Vul de tortillacups met de guacamole.
  • Zet er een gebakken garnaal op en garneer eventueel met koriander.

Wijntip: wij dronken er twee heerlijke Californische chardonnays bij met een beetje houtrijping. Neem geen ‘overoaked’ chardonnay.