Spaanse gele rijst met kip

Arroz amarillo con pollo – Spaanse gele rijst met kip, dat stond er deze week op het menu. De aanleiding was tweeledig. Ik had weer wat thema’s voor de diners gekregen deze week. Zoals mensen die mij volgen inmiddels weten, doe ik dat wel vaker. Koken op thema, of koken op trefwoord. Ik vraag dan aan het thuisfront om een trefwoord voor het diner ’s avonds. Zo heb ik al gekookt op het thema groen, paars, citroen, rond, rook, champignons, sugarsnaps, fruit, tijm, peterselie, roze peper, mosterd, hout (hout ook al eerder gedaan) en onlangs nog roze. Het begint een leuke lijst te worden. Ik kreeg deze week drie thema’s: ijs (ai, lastig!), geel en meloen. Die meloen krijg je ook binnenkort van me, was erg lekker.

Geel dus nu. En deze week was ook de halve finale EK Voetbal Spanje – Frankrijk. Ik besloot beide onderwerpen te combineren en koos voor een geel gerecht uit Spanje, want we wilden Spanje en de 16-jarige Lamine Yamal nog wel een keertje in de finale zien schitteren (liefst naast Nederland, maar ja, helaas gaat dat niet door…). Een geel gerecht uit Spanje, dat was niet lang zoeken: ‘arroz amarillo’, gele rijst. en dan de versie met kip, dus ‘arroz amarillo con pollo’. Erg lekker. En voor de finale zondag weer op zoek naar een nieuw Spaans gerecht… ¡Vamos España!

Themakoken. Een geel gerecht uit Spanje, dat was niet lang zoeken: ‘arroz amarillo con pollo’. Spaanse gele rijst met kip.

Spaanse bombarijst
arroz amarillo con pollo
Spaanse gele rijst met kip en groenten

Ingrediënten (2 personen)

  • 200 gram Spaanse bomba rijst (arroz bomba)
  • 2 kipfilets, in blokjes
  • 1 zoete of witte ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 gele of oranje (punt)paprika
  • 1 tomaat (ontveld en geraspt) of 1EL tomatenpuree
  • 125ml witte wijn
  • Een plukje saffraandraden, ingeweekt in 50ml warm water
  • 1TL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, mild)
  • 1TL gedroogde chilivlokken (optioneel)
  • 200gr verse of diepvrieserwten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Sap van een halve citroen
  • 750ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Olijfolie

Bereiding
NB Ik wijk wat af van de Spaanse methode. Daar voegen de abuelas (oma’s) de kip toe na de ui, knoflook en paprika en na het aanbakken van de rijst. dat betekent dat de blokjes kipfilet de hele 20 minuten meekoken die je nodig hebt om de bombarijst gaar te koken. Voor mijn gevoel maak je de kipblokjes dan gortdroog. Ik heb dus eerst de kip aangebraden en bijna gaar gemaakt, daarna uit de pan gehaald en pas de laatste minuut weer toegevoegd om te verwarmen.

Bombarijst bereid je net als risottorijst. Even meefruiten en dan overgieten met bouillon. Alleen doe je dat bij risotto in delen en bij bombarijst in één keer.

  • Bestrooi de kipblokjes met zout en peper en bak ze in wat olijfolie in ca. 3 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan.
  • Fruit de ui zachtjes in ca. 8-10 minuten zodat de ui wat karameliseert en zacht wordt.
  • Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de paprika’s toe en bak nog 6-8 minuten mee.
  • Verwarm ondertussen de kippenbouillon. En giet wat heet water over de diepvriesdoperwten zodat ze alvast wat garen.
  • Als de paprika’s mooi op kleur zijn, voeg je de tomaat of tomatenpuree toe. Als je tomatenpuree gebruikt, bak die dan een minuut mee om wat te ontzuren.
  • Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger, bak een paar minuten en roer goed door.
  • Voeg dan de wijn toe, zet je het vuur lager en laat je de alcohol verdampen.
  • Giet de bouillon erbij en voeg ook saffraan, pimentón, citroensap, de tijm en chilivlokken toeen zet het vuur laag.
  • Laat het kokenen zorg ervoor dat het kookproces gelijkmatig is; roer af en toe zodat de rijst niet aan de bodem plakt. Ga uit van ongeveer 20 minuten koken voordat de bombarijst gaar is.
  • Giet het water van de doperwten af.
  • Voeg de erwten toe als de rijst bijna klaar (na zo’n 17 minuten). Roer om.
  • Voeg de laatste minuut de apart gehouden kipblokjes toe en verwarm alles samen goed.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg op het einde nog wat citroensap toe. Laat desgewenst met de deksel op de pan nog 5 minuten rusten.

Variatie

  • Met kikkererwten, sperziebonen, olijven.
  • Voeg blokjes chorizo toe of bak plakjes en leg ze er aan het einde erop.
Ramón do Casar varietal uit Ribeira

Wijntip: uiteraard kies je voor een Spaanse witte wijn. Kies een volle wijn met milde zuren. Bijvoorbeeld een witte Rioja of een wijn van druivenras godello. Ik ontdekte een heerlijke wijn uit Noordwest-Spanje: de 2023 Ribeira, “varietal” van Ramón do Casar. Heerlijke blend van de inheemse druivenrassen treixadura, albariño en godello. Zacht, vol, expressief en rijp.