Tequila-limoen kip met TexMex-salade

Koken met drank. Ik ben eigenlijk altijd wel in voor diners waar sterke drank in verwerkt is. Misschien komt het omdat ik dol ben op cocktails en ooit de Liquoristen-opleiding (opleiding voor spirits, likeuren en cocktails) heb gedaan. De Zweedse kipstoofpot met appels en cider is nog matig met die cider, maar wat te denken van risotto alla zarina met zalm, kaviaar en wodka, sticky bourbon chicken, chipotle-rum kip, mango-mojito kip, kip met banaan en spiced rum, bavette-spiesjes met bourbon en mosterd, bavette met mijn eigen Bloody Mary-saus, entrecôte met Kahlua, bavette met tequila en sojasaus, langoustines met vanille-rum-kokossaus en spiced rum-glazed shrimps? Veel koken met rum of bourbon whiskey, soms met wodka, maar ook al een enkele keer met tequila. Ik wilde nu de zomer nog even vasthouden met een zuidelijk gerecht en stuitte op tequila-limoen kip. Voor de marinade gebruik je naast tequila ook limoen en vers sinaasappelsap, en natuurlijk wat chilipepertjes voor de pit. Leek me ook lekker. Door limoensap wordt het gerecht lekker fris en door de sinaasappelsap lekker fruitig. De honing maakt het zoet en de tequila en chilipepertjes geven het gerecht een lekkere bite en pikantheid. Ik maak wat meer dressing zodat je de kip er lekker in kunt gaarstoven en dan heb je meteen een lekker sausje bij de kip en de rijst. als salade erbij koos ik voor TexMex. Dus vandaag: Tequila-limoen kip met TexMex-salade.

Koken met drank. Ik ben eigenlijk altijd wel in voor diners waar sterke drank in verwerkt is. Misschien komt het omdat ik dol ben op cocktails en ooit de Liquoristen-opleiding (opleiding voor spirits, likeuren en cocktails) heb gedaan.

marinade voor tequila-limoen kip

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 8 kippendijen (zonder bot en zonder vel) (je mag ook 8 drumsticks nemen)
  • Zout en versgemalen peper
  • 2EL honing
  • 150ml vers sinaasappelsap (eventueel iets meer; tip: vers ananassap is ook lekker)
  • olijfolie om in te bakken

Voor de marinade:

  • 100ml tequila silver (is kleurloos en zonder houtrijping)
  • 100ml vers sinaasappelsap
  • Het sap van 2 limoenen
  • 4 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1TL gedroogde chilivlokken of 1-2 fijngesneden chilipepertjes (naar eigen smaak en voorkeur); alternatief is 2-3TL sriracha of gochujang maar dat is Aziatisch

Voor de garnering:

  • 1 limoen, in partjes
  • 1 à 2 groene jalapeño-pepertjes, in plakjes
  • Optioneel: verse koriander of ringetjes bosui

Erbij: rijst en een TexMex-salade (zie hieronder).

Bereiding
PS Wil je kipfilet gebruiken, gaar die dan maximaal 10-15 minuten in de oven, maar kippendijen blijven sappiger.

  • Vermeng de ingrediënten voor de marinade en leg de kip een half uur tot twee uur in de marinade. Dat kan in een schaal, maar een afsluitbare zipper-zak is handiger.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Haal de kip uit de marinade en verwijder de knoflook en chilipeper ook zoveel mogelijk van de kip. Bewaar de marinade. Dep de kip droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de kip aan beide kanten goudbruin in een vuurvaste (gietijzeren) pan in de olie. Doe dat eventueel in delen.
  • Vermeng de honing en de 150ml vers sinaasappelsap met de marinade en verwarm in de pan.
  • Voeg de kippendijen toe en zet de pan, zonder deksel, in de voorverwarmde oven. Gaar de kip in de marinade in ca. 25 minuten. De saus mag indikken, maar check of alles niet teveel indikt en aanbrandt. Voeg anders nog wat extra sinaasappelsap toe.
  • Haal de pan uit de oven en breng de saus op smaak met zout en peper. Tip: als je nog teveel of te dunne saus hebt, haal dan de kip even uit de saus en dik de saus wat verder in. Voeg aan het einde de kip weer toe.
  • Serveer met jalapeño-pepertjes, partjes limoen, koriander en/of bosui, witte rijst en een TexMex-salade.
tequila-limoen kip met La Malinche tequila silver

Eenvoudige TexMex-salade

  • Neem 400gr maïs (blikje), 1 gesnipperd rood uitje, 200gr gehalveerde kerstomaatjes, 1 avocado in blokjes en besprenkeld met limoensap (tegen het verkleuren), 1 groen jalapeño-pepertje in hele kleine blokjes. Desgewenst nog wat zwarte bonen en reepjes romaine-sla.
  • Maak de dressing door de volgende ingrediënten te vermengen: 75ml olijfolie, 2EL limoensap, 2EL rode wijnazijn, 1TL suiker, ¼TL knoflookpoeder of een gesnipperd knoflookteentje, zout en versgemalen peper..
  • Vermeng alle ingrediënten voor de salade en giet de dressing erdoor.

Dranktip: drink er een mooie tequila bij. Ik koos voor de tequila silver van La Malincha die ook in het gerecht zat.
Meer weten over tequila? Zie mijn artikel over agave spirits, onder andere over tequila en mezcal.
Kies anders voor een sappige aromatische witte wijn met milde zuren.