De laatste dagen zit ik met mijn gerechten in de VS, met de Texas-garnalen, de Texas-steak en de cheeseburger salade (incl. het geheime’ recept voor de fameuze Big Mac-saus). In mijn zoektocht naar leuke gerechten uit het zuiden van de VS kwam ik ook deze heerlijke Sticky Bourbon Chicken tegen. “Is there any bourbon in bourbon chicken? Yes! There absolutely is,” kun je dan verschrikt op Amerikaanse websites lezen. Oh jee, echt waar!? Ja, echt waar. Er zit Bourbon Whiskey in Bourbon Chicken. Dat zou één verklaring voor de naam kunnen zijn. Maar culinaire geschiedkundigen denken eerder dat het komt omdat het gerecht mogelijk bedacht is door een Chinees restaurant in Bourbon Street in New Orleans. Inmiddels is Bourbon Chicken een bekend gerecht in Chinese restaurants door heel Amerika. De Chinezen in China zullen voor een mogelijk vergelijkbaar gerecht waarschijnlijk Chinese kookwijn (shaoxing) hebben gebruikt, maar als je in New Orleans zit, is bourbon wel logischer (en veel lekkerder dan die kookwijn!). Verder zijn vaste ingrediënten in elk geval sojasaus, bruine suiker en gember(poeder). Je ziet tal van versies van Sticky Bourbon Chicken, met varianten met bijvoorbeeld bruine suiker, molasse, appelsap, chilipepertjes, paprika, sjalotjes en gember, soms ook honing of ketchup. Hoe je ‘m ook maakt, het moet een lekker weelderig zoet en ‘sticky’ jasje rondom de kip zijn. Ik dronk er een mooie off-dry riesling uit Californië bij. In Bourbon Chicken zit Bourbon Whiskey. Maar culinaire geschiedkundigen denken eerder dat de naam komt omdat het gerecht mogelijk bedacht is door een Chinees restaurant in Bourbon Street in New Orleans.

De laatste dagen zit ik met mijn gerechten in de VS, met de Texas-garnalen, de Texas-steak en de cheeseburger salade (incl. het geheime’ recept voor de fameuze Big Mac-saus). In mijn zoektocht naar leuke gerechten uit het zuiden van de VS kwam ik ook deze heerlijke Sticky Bourbon Chicken tegen. “Is there any bourbon in bourbon chicken? Yes! There absolutely is,” kun je dan verschrikt op Amerikaanse websites lezen. Oh jee, echt waar!? Ja, echt waar. Er zit Bourbon Whiskey in Bourbon Chicken. Dat zou één verklaring voor de naam kunnen zijn. Maar culinaire geschiedkundigen denken eerder dat het komt omdat het gerecht mogelijk bedacht is door een Chinees restaurant in Bourbon Street in New Orleans. Inmiddels is Bourbon Chicken een bekend gerecht in Chinese restaurants door heel Amerika. De Chinezen in China zullen voor een mogelijk vergelijkbaar gerecht waarschijnlijk Chinese kookwijn (shaoxing) hebben gebruikt, maar als je in New Orleans zit, is bourbon wel logischer (en veel lekkerder dan die kookwijn!). Verder zijn vaste ingrediënten in elk geval sojasaus, bruine suiker en gember(poeder). Je ziet tal van versies van Sticky Bourbon Chicken, met varianten met bijvoorbeeld bruine suiker, molasse, appelsap, chilipepertjes, paprika, sjalotjes en gember, soms ook honing of ketchup. Hoe je ‘m ook maakt, het moet een lekker weelderig zoet en ‘sticky’ jasje rondom de kip zijn. Ik dronk er een mooie off-dry riesling uit Californië bij.

In Bourbon Chicken zit Bourbon Whiskey. Maar culinaire geschiedkundigen denken eerder dat de naam komt omdat het gerecht mogelijk bedacht is door een Chinees restaurant in Bourbon Street in New Orleans.

bourbon chicken maken
bourbon chicken met bimi en paksoi

Ingrediënten (voor 4 personen)
NB Volg een beetje je eigen smaak en voorkeur. Qua azijn zie je meer of minder (1-2EL), qua suiker zie je van ¼ cup (ca. 32gr) tot een hele cup (ca. 130gr), mij echt teveel! Bij de bourbon alles van 4EL (60ml) tot 1 cup (ca. 240ml). Bij de appelsap van 3EL (45ml) tot 125ml. En wat de sojasaus betreft ook heel veel (een cup), waardoor het heel zout wordt, zelfs als je de versie met minder zout gebruikt (wat ik sowieso sterk aanraadt!). Tja.
De onderstaande maten leken mij voor onze smaak ( = beetje alcohol, niet te zoet met een aangename frisheid van de ciderazijn) wel in een goede verhouding. Maar experimenteer vooral zelf, dat deed ik tijdens het koken ook door het telkens wat aan te passen of bij te stellen.

  • 8 kippendijtjes zonder vel of bot, in blokjes van ca. 2cm (ongeveer 600-800gr; kipfilet mag ook maar is sneller gaar en is wat droger)
  • 2EL maïzena
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 witte ui of 2 sjalotjes, in partjes of ringetjes
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 1TL gemberpoeder
  • ½TL uienpoeder
  • 1TL gedroogde chilivlokken (afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
  • 60ml Bourbon Whiskey (wil je geen alcohol, vervang dit dan door appelsap, maar uiteraard verandert de smaak van het gerecht dan wel)
  • 90ml sojasaus (tip: kies de minder zoute versie)
  • 2EL ciderazijn
  • 50ml appelsap
  • 3EL donkerbruine suiker
  • Optioneel: 2EL ketchup
  • 150ml water
  • Olie om in te bakken/wokken
  • Optioneel: sesamzaadjes en bosuitjes (in dunne ringetjes) als garnering

Erbij: rijst (of bloemkoolrijst als je low carb wilt), bok choy / shanghai paksoi of paksoi, en/of bimi of broccoli. De bok choy / paksoi kun je bijvoorbeeld halveren of in kwarten of grove stukken snijden en dan een paar minuten wokken met een gesnipperd uitje, gehakte knoflook, wat sojasaus en een klein scheutje sesamolie. Ook kun je er wat gedroogde chilivlokken of gemberpoeder aan toevoegen tijdens het wokken.

Bereiding

  • Maak eerst de saus. Vermeng in een kommetje de bourbon whiskey, sojasaus, bruine suiker, ciderazijn en appelsap, uienpoeder, gemberpoeder, chilivlokken en eventueel wat ketchup. Het water voeg je later naar wens toe.
  • Bestrooi de blokjes kip met de maïzena, zout en peper.
  • Verhit olie in de wok en bak de kipblokjes goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart. PS Als je veel kip hebt, doe dit dan in 2 of 3 delen.
  • Fruit de ui/sjalot een minuut. Fruit dan de knoflook een halve minuut mee.
  • Voeg de saus in de wok toe. Verwarm en kook vijf minuten.
  • Voeg de kip toe en kook zachtjes ca. 15 minuten zodat de kippendijblokjes gaar zijn en de saus lekker dik en stroperig is. Test of de kip gaar is en laat anders nog wat langer sudderen (eventueel met een extra scheutje water erbij als de saus dreigt aan te branden en laat de saus dan weer indikken tot de gewenste stroperigheid). Ik voegde uiteindelijk ca. 150ml water toe om de saus niet te laten aanbranden, de kip goed in de saus te kunnen garen en na indikken een mooie stroperige (‘sticky’) saus te krijgen. Echte Chinezen zullen minder behoefte aan saus over de rijst hebben; zij vinden dat saus vooral aan de kip moet kleven en de rijst eet je aan het einde van de maaltijd als vulling, zonder saus. Maar Nederlanders vinden wat saus bij de rijst lekker, dus dan is een scheutje water erbij wel fijn.
  • Dien de kip met saus op. Geef er (bloemkool)rijst en groenten (b.v. gewokte bok choy / shanghai paksoi / paksoi en/of gestoomde bimi, broccoli of peultjes) bij en garneer desgewenst met bosuiringetjes en sesamzaadjes.
bourbon chicken - kungfu girl riesling

Wijntip: het gerecht is hoog op smaak en combineert zout met zoet en een klein beetje pittigheid. Een niet al te strakdroge riesling past wellicht het beste. Maar je zou ook een milde Amerikaanse chardonnay kunnen kiezen. Wil je liever rood? Dan past een wellicht een zwoele grenache of een soepele merlot.
Wij kozen voor de Amerikaanse 2020 riesling “Kungfu Girl” van Charles Smith Wines uit Columbia Valley / Washington State. De wijnmaker was vroeger manager van een Rock & Roll-band. Nu maakt hij wijnen, waaronder The Velvet Devil (merlot) en deze Kungfu Girl, een riesling. Een fijne elegante off-dry riesling die gemaakt is voor en het perfect doet bij kruidige Aziatische gerechten, en natuurlijk deze lekkere Bourbon Chicken. Je proeft een klein zoetje met sappige perzik en nectarine.