bavette-spiesjes met bourbon en mosterd

Steakspiesjes en bourbon whiskey, daar had ik ineens zin in! Mijn bourbon was op en ik kocht nieuwe. En toen had ik ineens zin in lekkere beefspiezen, mèt bourbon. De Amerikanen zijn gek op steakspiezen (‘steak skewers’). Ze nemen er meestal ‘sirloin’ voor (entrecôte). Soms wordt ‘flat iron steak’ (of in feite sukadelappen waar de dikke een tussenuit gesneden is; ook wel ‘skirt steak’ of ‘New York strip steak’ genoemd) en ‘flank steak’ (bavette) gebruikt; wat steviger maar zeer smakelijk vlees. Ik ben gek op bavette en koos dus voor bavette-spiesjes met bourbon en mosterd. Nou maak ik redelijk vaak bavette en had bavette ook al vaker gecombineerd met booz, zoals in de bavette met cognacsaus, bavette met tequila-sojasaus-chipotle, en mijn eigen bedenksel voor een heerlijke bavette met Bloody Mary-saus. Voor steakspiezen of bavettespiezen kun je diverse rubs of marinades gebruiken. Bourbon-honing marinade (met bijvoorbeeld bourbon, gehakte knoflook, honing, chilipoeder, gerookt paprikapoeder en olie) of honing-mosterd is gebruikelijk. In Canada doen ze er Montreal Steak Spice op, echt een fantastische ‘dry rub’ van een specerijenmix die bij ongeveer alle vlees lekker is, volgens de Canadezen (en ik zeg: ja!). Ik heb nu dus een marinade met bourbon en mosterd gemaakt.

Variëren? Ik heb honing vervangen door ahornsiroop (maple syrup) en nog een beetje bruine suiker toegevoegd omdat de spiesjes dan mooier bruin kleuren bij het grillen/barbecueën. Als je het dan te zoet vindt, kun je eventueel een scheutje (1EL) rode wijnazijn of balsamico toevoegen. Hou je van een rokerig smaakje erbij? Voeg dan bijvoorbeeld toe: chipotle, gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera), ½TL liquid smoke of smoked sea salt. En natuurlijk kun je er behalve vlees ook groenten erbij aan de spiesjes rijgen, zoals paprika, ui of champignons. Of varieer met partjes verse ananas.

marinade met bourbon en mosterd voor bavette
bavette-spiesjes grillen

Ingrediënten (4 personen)

  • Een bavette van 600-800gr, tegendraads in reepjes gesneden of in blokjes
  • Olijfolie

Erbij: bijvoorbeeld maïskolfjes en (optioneel) frietjes

Voor de marinade:

  • 50ml bourbon whiskey
  • 1EL ketchup (of je favoriete kant-en-klare BBQ-saus)
  • 1TL knoflookpoeder of knoflookgranulaat
  • 1TL paprikapoeder of gerookt paprikapoeder
  • 1TL uienpoeder
  • 1TL gedroogde chilivlokken (of als je het rokeriger wilt: chipotle)
  • 1EL dijon-mosterd
  • 1TL ahornsiroop (of honing)
  • Optioneel: 1EL bruine suiker
  • 1TL zwarte peper
  • ½ – 1TL zout

Let op: als je een BBQ gebruikt, week dan de houten spiesjes een half uur in water zodat ze niet aanbranden.

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade. Tip: sommigen voegen nog een lepeltje donkerbruine suiker toe. Als je wilt dat het vlees een extra mooi bruin kleurtje krijgt, is dat wel een goed idee.
  • Vermeng de marinade door de bavettereepjes/-blokjes en laat een uurtje intrekken. Ik gebruikte een zipper-zak hiervoor.
  • Haal het vlees ca. een half uur voor het bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Dep het vlees enigszins droog met keukenpapier.
  • Rijg de reepjes/blokjes aan houten spiesjes.
  • Rooster de spiesjes gaar op de BBQ of op een grilplaat.
  • Geef er maïskolfjes en (optioneel) frietjes bij.
bavette-spiesjes en malbec van Fabre-Montmayou

Wijntip: een stevig gerecht verdient een stevige rode wijn. Je hebt veel opties, zoals wijnen van cabernet sauvignon, zinfandel / primitivo, syrah/shiraz, garnache/grenache of een ‘Rhône-blend’ van grenache-syrah-mourvèdre, Chileense carmenère of Argentijnse malbec. Ik koos voor de laatste: 2020 Mendoza, malbec reservado van Fabre-Montmayou. Heerlijk bij de BBQ, en extra leuk om deze wijn weer eens te proeven omdat ik in 2015 bij dit Argentijnse wijnhuis op bezoek was voor een mooie proeverij! 60% van de wijn krijgt 12 maanden houtrijping op Frans eiken. Paarsrood van kleur. Kersen, kruidigheid, cederhout en vanille. Fijne fraicheur, bomvol sappig rijp fruit en met fluweelzachte rijpe tannines.

En we dronken er ook nog een fijne bourbon whiskey van Elijah Craig bij.

PS Op de foto oenoloog Juan Bruzzone van Fabre-Montmayou die ons de rondleiding en proeverij gaf.