Bavette met Bloody Mary-saus

Van de ‘anti-kater’-cocktail Bloody Mary heeft iedereen waarschijnlijk wel gehoord. Maar wist je dat je de Bloody Mary cocktail ook prima tot saus kunt omtoveren? Je gebruikt er min of meer dezelfde ingrediënten voor, zoals tomaten, bleekselderij, wodka, citroensap, selderijzout, Worcestershire sauce en Tabasco. Ik had nog bavette liggen en had passata over en stuitte op dit idee dat ik een beetje heb aangepast op onze smaak. Normaal ben ik niet zo’n enorme fan van de cocktail Bloody Mary, maar de saus was nog lekkerder dan ik verwachtte! Echt een aanrader. Dus dat is een blijvertje. Bij de bavette met Bloody Mary-saus serveerde ik gebakken aardappeltjes en een lekkere salade met diverse soorten (kers)tomaatjes, maïs en baby-spinazie.

Wist je dat je de Bloody Mary cocktail ook prima tot saus kunt omtoveren? Je gebruikt er min of meer dezelfde ingrediënten voor, zoals tomaten, bleekselderij, wodka, citroensap, selderijzout, Worcestershire sauce en Tabasco.

Bloody Mary-saus flamberen met wodka

Ingrediënten (saus voor 4 personen, maar wij aten ‘m met z’n tweeën op)

  • 1 ui (rood of wit), fijn gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 50ml wodka (ik koos Absolut, maar elke wodka kan; uiteraard behalve echte Russische…)
  • 300ml passata
  • 1EL Worcestershire sauce
  • 1TL Tabasco
  • ½TL selderijzout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Sap van een halve citroen
  • 1EL olijfolie
  • En verder (suggestie): bavette, zout, peper, pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder), aardappeltjes om te bakken, (kers)tomaatjes, maïs, baby-spinazie met dressing naar keuze

Bereiding Bloody Mary Saus

  • Fruit ui en bleekselderij zachtjes ca. 10 minuten in de olie.
  • Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg wodka toe en flambeer kort. Hou een deksel in de buurt voor als de vlam te hoog wordt.
  • Voeg dan passata, Worcestershire sauce en Tabasco toe en laat met de deksel op de pan zachtjes 10 minuten indikken.
  • Breng op smaak met selderijzout, peper en het citroensap. Vind je het te zuur, voeg dan een klein schepje suiker toe.
  • Serveer bij gegrilde bavette, gebakken aardappeltjes of rosevalaardappeltjes uit de oven en een tomatensalade met diverse soorten (kers)tomaten, maïs en grof gehakte baby-spinazie.

Bereiding bavette:

  • Breng de bavette op kamertemperatuur.
  • Verwarm een grilpan of grilplaat.
  • Bestrooi de bavette met zout (b.v. smoked sea salt van Maldon) en versgemalen peper. Desgewenst kun je de bavette ook nog bestrooien met wat paprikapoeder of – nog lekkerder – pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder).
  • Smeer de grilpan/-plaat in met olie en bak de bavette aan beide kanten bruin (ca. 8 minuten totaal).
Bloody Mary-saus en bavette

Variëren:

  • Stoof vlees in de Bloody Mary Saus.
  • Voeg enkele lepels BBQ-saus of wat Liquid Smoke aan de saus toe voor een rokerigere smaak.
  • Maak een Bloody Mary-mayonaise door mayonaise te vermengen met ketchup, Worcestershire sauce, Tabasco, citroensap en wat wodka, zout, peper en selderijzout. Maak spiesjes vlees of kip en gebruik de mayonaise als dipsaus.
  • Maak een Bloody Mary-marinade van ketchup (of tomatensap), Worcestershire sauce, Tabasco, citroensap en wat wodka, zout, peper en selderijzout en marineer je vlees daar enkele uren in. Dep droog en gril of bak het vlees.

Cocktail Bloody Mary
Ik heb een aantal Bloody Mary-varianten gemaakt. Mijn Maria Likes It Bloody Hot maakt gebruik van het originele recept met wodka, maar hier heb ik de wodka vervangen door tequila reposado. Wil je de originele Bloody Mary maken, vervang dan gewoon de tequila reposado in het recept door wodka. De Mexikaanse Bloody María is een variant met tequila. of neem een 0%-alternatief, de Virgin Mary.

Wijntip: neem een lekkere zachte rode wijn met kracht. Vanwege de steak, koos ik voor een Argentijnse rode wijn: de 2019 Mendoza, Armando bonarda van La Posta. Fijne fluweelzachte en fruitige La Posta-bonarda. Het druivenras bonarda is ooit meegenomen naar Argentinië door Italiaanse emigranten.

De wijnen van La Posta zijn genoemd naar de typisch lokale kroeg die je overal in Argentinië vindt aan de kant van de weg. La Posta is het sympathieke project van Laura Catena met kleine wijnboeren. De La Posta-wijnen zijn opgezet door Laura Catena, inderdaad, dochter van Nicolas Catena. Het is een soort coöperatie, maar dan zonder anonimiteit van de wijnmaker. In dit geval is dat wijnmaakster Estela Armando. De familie van Estela Armando begon in 1887 met hun eigen wijngaarden, een jaar na hun emigratie uit Piemonte. Deze bonarda is afkomstig van een wijngaard die in 1963 werd aangeplant door de grootvader en vader van Estela. Dertig procent van de wijn rijpt tien maanden op eikenhouten vaten (100% Frans eiken, 2e en 3e jaars). De vaten zijn gebruikt, waardoor het fruitige van de wijn benadrukt wordt. De wijn is fruitig, fluweelzacht en heeft milde zuren. Bomvol kersen en frambozen, maar ook met lichte kruidigheid. De houttonen zijn subtiel.