gemarineerde bavette met tequila sojasaus en limoen

Ik had weer eens zin in bavette. Lekker met een fijne salade (die krijg je morgen van me: lauwwarme auberginesalade met kerstomaatjes en munt). Ik zocht nog naar een passende marinade voor de bavette en zocht het een beetje in zomerse sferen. Zo kwam ik uiteindelijk op tequila en limoen. Lekker fris. Voor wat meer diepgang voegde ik nog wat sojasaus toe (die heerlijk complexe van Tomasu, die in Rotterdam gebrouwen wordt en minimaal 24 maanden gefermenteerd en gerijpt wordt in oude Schotse whisky-vaten). Lekker wat knoflook erbij en een flinke dot chipotle, dat geeft zo’n heerlijk rokerig smaakje aan je bavette. Opperbest gegeten, al zeg ik het zelf. Uiteraard krijg je ook weer een wijntip van me. Dit keer een mooie malbec uit Argentinië.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 bavette (300-400gr)
  • Zout en versgemalen peper
  • Olie om in te bakken

Voor de marinade:

  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 25ml tequila blanco
  • Sap van 1 limoen
  • 2EL sojasaus
  • 2EL diced chipotle pepper (in een potje van La Morena)
ingrediënten gemarineerde bavette met tequila sojasaus en limoen

Bereiding

  • Leg het vlees in een schaal.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en wrijf de bavette ermee in.
  • Dek de schaal af en laat het vlees 1 à 2 uur marineren.
  • Haal ca. een half uur voor het bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Dep het vlees enigszins droog met keukenpapier.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • Braad het vlees in een grilpan of gewone koekenpan, ca. 4-5 minuten per kant voor rosé en wat langer als je het meer doorgebakken wilt hebben.
  • Laat het vlees een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Snij het vlees in dunne plakjes, tegen de draad in!
  • Geef er gegrilde maïskolfjes en frites bij, of mijn lauwwarme auberginesalade met kerstomaatjes en munt.

Tip: je kunt als alternatief ook marineren met bruine suiker erin. Dan karameliseert de bavette lekker bij het bakken. Kijk in dat geval wel uit dat het vlees niet verbrandt! Gebruik voor je marinade bijvoorbeeld tequila, limoensap, 1EL donkerbruine basterdsuiker, wat gedroogde chilivlokken, zout en peper.

bavette met Kaiken malbec Ultra Las Rocas

Wijntip: bij dit gerecht past wel een stevige rode wijn. De keuze is enorm, van Argentijnse malbec tot primitivo uit Puglia c.q. zinfandel uit Californië. Ik koos voor de 2017 Mendoza, malbec Ultra “Las Rocas” van Kaiken. Heerlijke malbec! Donker roodpaars. Veel donker fruit (zwarte kersen, bramen). Vleugje leer en vanille. Kruidig. In de mond zachte rijpe tannines en milde zuren. Donker fruit. Koffie- en vanilletonen. Kruidigheid (rozemarijn, tijm, peper). 12 maanden houtrijping in Franse barriques. Goede match bij mijn bavette. Kaiken is trouwens de Argentijnse poot van het Chileense wijnbedrijf Montes.

Eet smakelijk!