Thema roze - roze pasta met bietjes tonijn en tijgergarnalen

Zoals wellicht bekend, doe ik wel vaker aan themakoken. Of koken of trefwoord. Ik vraag dan aan het thuisfront om een trefwoord voor het diner ’s avonds. Zo heb ik al gekookt op het thema groen, paars, citroen, rond, rook, champignons, sugarsnaps, fruit, tijm, peterselie, roze peper, mosterd en onlangs nog hout (hout ook al eerder gedaan). Met koken op trefwoord ga je toch anders kijken naar gerechten en kom je op combinaties of gerechten die je anders niet zou bedenken. Beetje freestylen, en dat is leuk. Nu was het trefwoord dus roze. Even snel scannen welke ingrediënten er roze zijn. Dat zijn bijvoorbeeld frambozen, bietjes, gamba’s, rabarber, radijsjes, roze grapefruit en watermeloen. Een divers assortiment. Na wat pluizen en samenvoegen maakte ik voor het thema roze: roze pasta met bietjes, tonijn en tijgergarnalen. Best lekker. En uiteraard dronken we er een mooie rosé bij. Helemaal in sfeer.

Met koken op trefwoord ga je toch anders kijken naar gerechten en kom je op combinaties of gerechten die je anders niet zou bedenken. Beetje freestylen, en dat is leuk.

Ingrediënten (2 personen)

  • Pasta (ca. 80gr p.p.), ik nam penne maar andere kan ook, zoals tagliatelle of fusilli
  • 4 gekookte bietjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • Sap van een halve citroen
  • 75gr mascarpone (ik gebruikte labneh met zongedroogde tomaat, die geeft een vollere smaak aan het gerecht, maar je kunt ook mascarpone gebruiken, eventueel met een paar gepureerde zongedroogde tomaten erdoor)
  • Zout en peper
  • Optioneel: zeezout met zwarte knoflook (van Zeeuwse Zoute)
  • Olijfolie

Erbij:

  • Gegrilde tonijn (moot van 200-300gr)
  • 6 verse tijgergarnalen
  • Granaatappelpitjes (optioneel)

Bereiding

  • Haal de tonijn tijdig (30-45 minuten voor bereiding) uit de koeling en breng op kamertemperatuur.
  • Schil de gekookte bietjes. Snij twee bietjes in blokjes en hou apart. Snij de andere bietjes grof en doe in een mengbeker om te pureren.
  • Maak de garnalen schoon en verwijder het darmkanaal. Laat de staartjes zitten. Bestrooi met (knoflook)zout en peper. Bestrooi ook de tonijn met zout en peper.
  • Fruit de ui zachtjes 10 minuten in de olijfolie. Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee. Bestrooi met zout (als je hebt: zeezout met zwarte knoflook) en peper.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan de twee bietjes in de mengbeker. Voeg het citroensap toe en pureer alles met een staafmixer. Voeg de mascarpone (al dan niet met zongedroogde tamaatjes erbij) toe en vermeng tot een glad geheel.
  • Kook de pasta al dente.
  • Bak ondertussen de tonijn aan beide kanten kort (max. 1 à 1½ minuut per kant) en snij in plakken.
  • Bak ook de tijgergarnalen (max. 1 à 1½ minuut per kant) tot ze roze zijn.
  • Verwarm of bak de bietenblokjes. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pasta af en voeg het gepureerde bietenmengsel vlak voor het serveren toe en roer goed door. Roer ook de helft van de bietenblokjes erdoor.
  • Serveren: verdeel de pasta over de borden. Garneer met de overgebleven bietenblokjes. Leg de tonijnplakken en de garnalen erop en garneer met granaatappelpitjes.
roze pasta met rosado Victoria van José Pariente

Wijntip: bij thema roze past natuurlijk een mooie rosé, of zoals ik deed, een Spaanse rosado. Rosé past qua kleur in het thema, maar kan ook uitstekend bij bietjes, tonijn en garnalen. Fijne optie dus. Ik koos voor de rosado “Victoria” van José Pariente uit Castilla y León. Prachtige volle rosé van de druivenrassen grenache, tempranillo en viognier. Een hommage aan de moeder Victoria Pariente. Ja, die viognier is wit. Die wordt vanaf het begin aan de andere blauwe druivenrassen toegevoegd. Dat mag. Vervolgens worden ze op de ‘Provence-manier’ gevinifieerd, namelijk direct geperst (‘pressurage direct’). De wijn rust nog vier maanden ‘sur lie’. Het levert een heerlijke droge, elegante en fruitige rosé op, met aroma’s van framboos en granaatappel en milde zuren.