Taco cups met kruidig gehakt en pico de galli

De Formule 1 streek afgelopen weekend neer in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Ik maakte drie dagen elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. Ons menu van dag 1 bestond uit: Waldorf Salad, Spiced Rum-Glazed Shrimps en Taco Cups with Beef and Cheese and Pico de Gallo.
Vandaag krijg je van me het recept voor deze heerlijke Taco Cups met kruidig gehakt en Pico de Gallo. De Amerikanen noemen het weliswaar tacocups, maar de meesten gebruiken dunne wontonvelen hiervoor. Lijkt mij vreemd. Ik heb dus tortilla’s uitgestoken en eerst in een mini-cupcakevorm voorgebakken. Daarna het rul gebakken gehakt erin gedaan en met wat geraspte cheddar in de oven gegrild. Vervolgens komt er een dotje zure room en verse pico de gallo op. Pico de gallo is een Mexikaanse salsa. Het is een mengsel van tomaten en ui, op smaak gebracht met jalapeñopeper en limoensap. De salsa heeft dezelfde kleuren als de Mexikaanse vlag: groen – wit – rood. De Argentijnen kennen een soortgelijke salsa: de salsa criolla.

De rest van mijn Amerikaanse week krijg je elke dag weer een mooie American Appetizer voor een heerlijk Amerikaans getint buffet.

Pico de gallo is een Mexikaanse salsa. Het is een mengsel van tomaten en ui, op smaak gebracht met jalapeñopeper en limoensap. De salsa heeft dezelfde kleuren als de Mexikaanse vlag: groen – wit – rood.

Ingrediënten pico de gallo
Pico de gallo

Ingrediënten (12 tacocups voor 2-4 personen als onderdeel van een buffet)

  • 300gr gehakt
  • Zout (als het niet in je tacokruiden zit!) en versgemalen peper
  • Boter of olie om gehakt te braden
  • Boter om de cupvorm in te vetten
  • 2EL kant-en-klare tacokruiden. Of maak zelf tacokruiden:
    • 2TL paprikapoeder
    • 1TL chili- of cayennepoeder
    • 1TL knoflookpoeder of een gehakt knoflookteentje
    • 2TL oregano
    • 1TL uienpoeder
    • 2TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van, maar is wel een essentieel onderdeel)
    • ½TL gerookte paprikapoeder (optioneel maar wel lekker)
    • 1TL zout
  • 2 tortilla’s (grote van 24cm doorsnede of 3 middelgrote
  • 50-75gr geraspte cheddar (ik kocht licht pittige TexMex-style)
  • 12TL zure room (bakje à 125ml is voldoende)
  • Wat gehakte koriander (optioneel)

Voor de pico de gallo:

  • 1 grote tomaat, ontveld en zonder zaadlijsten
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 1 groene jalapeñopeper, in kleine blokjes
  • Sap van een halve limoen
  • Zout en versgemalen peper

Nodig: mini-cupcake vorm met 12 vormpjes (eenhaps)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Maak eerst pico de gallo. Ontvel de tomaat en verwijder de zaadlijsten. Snij de ui en jalapeño fijn. Vermeng tomaat, ui en jalapaño, bestrooi met zout en peper en knijp de halve limoen erboven uit. Roer door elkaar en zet apart.
  • Maak nu de tacokruiden door alle ingrediënten te vermengen, of gebruik kant-en-klare kruiden.
  • Braad het gehakt aan in olie of bakboter. Roer de tacokruiden erdoor en breng op smaak met zout en peper (mijn eigen mix bevat geen zout, als je kant-en-klare gebruikt, moet je even checken). NB Als je zelf de tacokruiden maakt, hou je waarschijnlijk nog wat over!
  • Pak twee grote tortilla’s en steek er rondjes uit die passen in je cupvorm. Neem een klein schaaltje of glas en snij de vormen er met een mesje uit.
  • Vet de cupvorm in met boter.
  • Ik bakte eerst de uitgestoken tortillarondjes in de ingevette cupvorm 5 minuten op 190 graden.
  • Vervolgens zette ik de gril van de oven aan. Als je die niet hebt, doe de vervolgstappen dan in de oven op 190 graden.
  • Vul de cups met het nog warme gehakt (als je wat over hebt: zie tip hieronder). Bestrooi het gehakt met geraspte cheddarkaas. Zet de cupvorm onder de gril en gril 5 minuten zodat de kaas gesmolten en knapperig is.
  • Haal de cupvorm uit de oven. Wip de tacocups uit de vorm en zet op een bord of schaal.
  • Schep op elke tacocup wat zure room en een lepeltje pico de gallo. Bestrooi met koriander.
Tacocups met beef en cheddar

Tip: als je nog wat van het gehakt en de pico de gallo over hebt, kun je daar de volgende dag lekker een Breakfast Burrito of een Lunch Burrito mee maken! Oven of gril voorverwarmen (liefst gril). Het gehakt met de pico de gallo (of alleen tomaat) samen opwarmen Tortilla in de pan opwarmen. Tortilla op een bakplaat leggen en met gehakt besmeren en met geraspte cheddar bestrooien. Vijf minuten in de oven c.q. onder de gril zodat de kaas is gesmolten. Daarna de belegde tortilla oprollen of zo opeten.

Wijntip: een volle chardonnay of een soepele zinfandel uit California.

Eet smakelijk! Njoy!