Vandaag Low Carb op z’n Italiaans: kalkoenschnitzel ‘al limone’ en haricots vert met knoflook en citroen. We eten tegenwoordig wat vaker low carb. Maar veel koolhydraatarme recepten vind ik een beetje saai. Echt alsof van je traditionele AGV-tje – alsof ik vaak aardappelen-vlees-groenten eet, maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel – de A er gewoon afhaalt. Groenten en vlees-vis-vogel dus. Of alleen groenten en vega-nep‘vlees’ (sorry, vleesvervanger) dus. Ik vind dat dus vaak wat saai, dus probeer ik het spannender te maken, zoals bij mijn courgette-canneloni met confit de canard en tomatensaus, spicy garnalen met bloemkoolrijst, de kleurrijke COBB-salade, Poolse golabki, PF Changs Aziatische slawraps met kip of de koolhydraatarme beef-rolletjes fajitas-stijl. Allemaal smakelijk en je mist de koolhydraten er niet. En natuurlijk hebben we bloemkool- en broccolirijst, courgetti en pompoenspaghetti. Maar dat wil je ook niet elke dag, toch? ik in elk geval niet.
Bij low carb-gerechten denk je niet zo snel aan Italiaans, maar eigenlijk is dat jammer. Als je namelijk naar het hoofdgerecht van de Italianen kijkt – de secondo piatto, ofwel het tweede gerecht – dan is dat meestal zonder koolhydraten. Die stoppen ze namelijk al in hun primo piatto (eerste gerecht), zoals pasta, gnocchi en risotto. Ik zeg meestal, want aardappelen zijn bij de Italianen groenten en worden als bijgerecht bij het hoofdgerecht gerekend en bij het vlees of de vis als groenten gegeten.
Het hoofdgerecht bestaat dus uit vlees, vis of gevogelte. En als je wilt kun je in Italië daar een ‘contorno’ (bijgerecht) bij bestellen. Ideaal dus als je de koolhydraten even wilt laten staan. Ik had nog kalkoenschnitzels over. Die bereid ik meestal ‘Wiener Art’, dus met een krokant laagje van bloem, ei en paneermeel of panko als een Wiener Schnitzel. Maar wil je ‘low carb’, dan moet je dat laagje natuurlijk weglaten. Ik had ook haricots vert gekocht. En dus ging ik op zoek naar een Italiaanse ‘secondo’ met kalkoenschnitzel (scaloppine di tacchino) en haricots vert (fagiolini). Mijn uitgangspunt was iets met citroen, omdat dat lekker zomers en licht is. Ik maakte dus ‘scaloppine di tacchino al limone’ en ‘fagiolini con aglio e limone’: kalkoenschnitzel met citroen en haricots vert met knoflook en citroen. Of Low Carb op z’n Italiaans: kalkoenschnitzel ‘al limone’ en haricots vert met knoflook en citroen. Past nog eens goed bij elkaar ook.
Bij low carb-gerechten denk je niet zo snel aan Italiaans, maar eigenlijk is dat jammer. Als je namelijk naar het hoofdgerecht van de Italianen kijkt – de secondo piatto, ofwel het tweede gerecht – dan is dat meestal zonder koolhydraten.
Kalkoenschnitzel met citroen (scaloppine di tacchino al limone)
Ingrediënten kalkoenschnitzels (2 personen)
NB Je kunt de kruiden aanpassen aan je smaak en in plaats van basilicum en peterselie ook tijm, rozemarijn, oregano (liefst vers) of verse salie gebruiken. Kappertjes erbij zijn optioneel en kijk of ze bij je kruiden passen. En je kunt ook dunne plakjes van een kipfilet of een kalkoenfilet snijden en onderstaand recept volgen.
- 2 kalkoenschnitzels, dun (platgeslagen); al dan niet in z’n gehaal of in 2-3 kleinere stukken
- 2EL bloem (kun je evt. weglaten, maar dan krijg je geen mooie citroensaus)
- 100ml droge witte wijn (of als alternatief groenten- of kipbouillon)
- Het sap en de zest van 1 citroen (bio of schoongeboend)
- Optioneel: 1EL kappertjes
- 1EL verse basilicum, gesnipperd of grof gescheurd
- 1EL peterselie, gesnipperd
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
- 1 klontje roomboter
- Optioneel: enkele schijfjes citroen en voor de garnering nog wat gesnipperde basilicum/peterselie
Bereiding kalkoenschnitzels
- Bestrooi de kalkoenschnitzels met zout en peper en bestuif ze aan beide kanten met lichtjes met bloem.
- Verwarm de olijfolie met het klontje boter en bak de schnitzels aan beide kanten in ca. 1,5 à 2 minuten per kant goudbruin. Bak ze niet te lang, anders worden je schnitzels te droog! Haal de schnitzels uit de pan en leg ze op keukenpapier.
NB Italiaanse recepten gaan van een veel en veel langere kooktijd uit (vaak 2×3 en dan nog 10 minuten in de wijn/citroensap). Mijns inziens veel te lang, met als resultaat droge schnitzeltjes. Zonde. - Blus de pan nu af met de wijn en het citroensap, voeg de citroenzest en een beetje zout toe en laat wat inkoken. Mede door de bloem die aan de schnitzels zat, krijg je een mooi lobbig sausje.
- Leg de schnitzels terug in de pan. Verwarm ze aan beide kanten in de citroen-wijnsaus. Voeg op het laatst de kruiden toe en roer even alles samen om. Tip: Vind je het lekker, voeg dan ook nog wat kappertjes toe.
- Haal van het vuur en serveer onmiddellijk. Geef er desgewenst nog een schijfje citroen bij en bestrooi met nog wat verse basilicum/peterselie.
- Geef er een frisse salade of onderstaande haricots vert met knoflook en citroen bij.
“Un secondo piatto leggero ma con gusto,” zouden de Italianen zeggen. Een licht en smakelijk gerecht dus.
Haricots vert met knoflook en citroen (fagiolini con aglio e limone)
Ingrediënten haricots vert (2 personen)
- 350-400gr haricots vert
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- Het sap van een halve citroen
- Zout en versgemalen peper
- Een flinke scheut olijfolie (ca. 1-2EL)
- En extra voor bereiding 2: een klontje roomboter en citroenzest
Bereiding 1: in de oven
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij aan beide zijden de topjes van de haricots vert af.
- Kook de haricots verts 4-5 minuten in water met zout bijna gaar en giet af.
- Leg de haricots vert in een ovenschaal of op een bakplaat. Verdeel de knoflook erover, giet de olijfolie en het citroensap erover en bestrooi met versgemalen peper. Hussel alles door elkaar.
- Bak ze in 8-10 minuten in de voorverwarmde oven gaar.
Bereiding 2: in de pan
Deze versie maakte ik.
- Kook de haricots vert beetgaar en giet ze af.
- Fruit grof gesnipperde knoflook kort in olijfolie met wat roomboter. Voeg de haricots vert en citroenzest toe. Blus af met citroensap. Draai de haricots erin om en verwarm ze goed. Bestrooi tenslotte met versgemalen peper.
Wijntip: kies voor dit lekker zomerse lichte gerecht een fijne witte Italiaanse wijn zonder houtrijping. Denk aan Soave, pinot grigio uit Friuli of Alto Adige, pinot bianco uit Alto Adige, een Verdicchio dei Castello di Jesi, een Lugana zonder hout of – zoals wij – een Greco di Tufo.
Geef een reactie