koolhydraatarme beef-rolletjes fajitas-stijl

Mexico meets Argentina in mijn heerlijke Tex-Mex koolhydraatarme beef-rolletjes fajita-stijl en Argentijnse salsa criolla. De ‘low carb steak fajita roll-ups’ staan in de VS bekend als de koolhydraatarme versie van de Mexicaanse fajitas. Fajitas zijn reepjes kip of rundvlees met reepjes groenten, een lekkere kruidenmix en een warme tortilla die als wrap alles bijeenhoudt.  Het woord komt van het Spaanse faja, dat band of strook betekent.

Wil je een koolhydraatarme versie, dan laat je de tortilla weg en vervangt die bijvoorbeeld door gegrilde groentenreepjes in een dun plakje biefstuk of bavette te rollen. Een heerlijke uitvinding die we deze week eens uitprobeerden. Ik maakte er een salsa criolla bij waar ik dit keer nog wat maïs (ik weet: niet de meest koolhydraatarme groente…) door deed om er een lekkere zomerse salade voor bij mijn beefrolletjes te eten. Je kunt er ook guacamole bij maken. Ook lekker.

Ik geef je het recept voor de koolhydraatarme beef-rolletjes fajitas-stijl en een receptje voor het zelf maken van fajita-specerijenmix.

ingrediënten groentenvulling fajitas

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 biefstukjes
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1 rode paprika (zonder zaadlijsten en pitjes), in reepjes
  • 1 gele paprika (zonder zaadlijsten en pitjes), in reepjes
  • 100gr groene aspergetips
  • Olijfolie om in te bakken
  • Optioneel: ‘hot sauce’ of BBQ-saus erbij
  • Nodig: cocktailprikkertjes

Voor de fajita-kruidenmix:

  • 1TL chilipoeder
  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 1TL knoflookpoeder
  • ½TL oregano
  • 1TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van)
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Vermeng de kruiden en specerijen voor de fajita-kruidenmix.
  • Maak dunne plakjes van de biefstuk. Snij de biefstuk doormidden (je kunt het ‘vlinderen’: horizontaal doormidden snijden, zodat je hem als een boek open kunt klappen). Sla het vlees nu met een vleesbijl of vleeshamer eventueel nog verder plat tot dunne lapjes die je makkelijk kunt oprollen.
  • Bestrooi de biefstuklapjes met de kruidenmix.
  • Bak nu de reepjes ui, rode en gele paprika en aspergetips in batches 1-2 minuten op hoog vuur in een (gietijzeren) pan met dikke bodem en laat afkoelen.
  • Rol de groenten (van alles een beetje) in de biefstuklapjes en prik vast met een cocktailprikkertje.
  • Verwarm de olie en bak de rolletjes in ca 5 minuten aan alle kanten gaar.
  • Serveer desgewenst met ‘hot sauce’ of BBQ-saus.
beef-rolletjes fajita-stijl
beefrolletjes bakken
biefstukrolletjes met hot sauce

Voor de salsa criolla met maïs:

Salsa criolla met maïs (Argentijns; salade/bijgerecht voor 2-3 personen)

  • 1 à 2 grote (tros)tomaten of vleestomaten, ontveld en ontpit en in kleine blokjes
  • 1 rode (punt)paprika en ½ groene paprika, zonder zaadlijsten in kleine blokjes van 0,3-0,5cm
  • 1 witte of rode ui, fijngehakt (tip: je maakt de witte ui minder scherp door de blokjes een half uur in warm water te weken en daarna droog te deppen)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 chili-, jalapeño- of cayennepepertje of (naar behoefte) gedroogde chilivlokken
  • Klein blikje maïs, uitgelekt
  • zout en peper naar smaak
  • 6 eetlepels (olijf)olie
  • 3 eetlepels wijnazijn en/of limoensap
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: gehakte koriander of platte peterselie of verse oregano (heb ik weggelaten)

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten van de salsa criolla in een schaal en zet apart.

Wijntip bij de beef-rolletjes fajitas-stijl: kies een lekkere sappige zachte rode wijn. Bijvoorbeeld malbec uit Argentinië, merlot uit Chili, tannat uit Uruguay of primitivo uit Pugla / Zuid-Italië.

salsa criolla met maïs maken
biefstukrolletjes met salsa criolla en maïs