Kantonese kokospudding

Kantonese kokospudding stond op het menu. Vandaag – 10 februari 2024 – is het Chinees Nieuwjaar. Het Jaar van het Konijn is ten einde en het Jaar van de Draak begint. Speciaal daarvoor koken we dit weekend een aantal Chinese gerechten, maar ook in het kader van mijn project @NationalDishes waarbij ik de nationale gerechten van alle 196 landen ter wereld, van Afghanistan tot Zwitserland, wil koken. De afgelopen weken kookten we ons in sneltreinvaart door gerechten uit Burundi, Cambodja, Canada, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Chili om dit weekend klaar te zijn voor het nationale gerecht van China. Nou heb ik wel ontdekt dat hèt nationale gerecht van China niet bestaat. Het land is te groot en heeft zoveel uiteenlopende culinaire tradities – vier regionale keukens en acht culinaire stijlen! – dat er geen sprake kan zijn van één nationaal gerecht.

Ik besloot na wat onderzoek om dit weekend in elk geval twee regionale stijlen te kiezen: Kanton in het zuiden en Szechuan in het zuidwesten. Mijn verhaal over China lees je binnenkort als ik mijn @NationalDishes-gerecht Kip Kung Pao uit Szechuan post. Nu hier een heerlijk dessert uit Kanton dat we gisteren – 9 februari op de laatste dag van het Jaar van het Konijn – bij zoetzuur varkensvlees en kai lan met oestersaus maakten: Kantonese kokospudding. De Chinezen zijn kennelijk niet zo van de desserts, maar ik vond deze lekkere kokospudding. En die is ook nog eens supermakkelijk te maken en paste goed na onze Kantonese maaltijd.

De Chinezen zijn kennelijk niet zo van de desserts, maar ik vond deze lekkere kokospudding. En die is ook nog eens supermakkelijk te maken en paste goed na onze Kantonese maaltijd.

Ingrediënten (voor 16 vierkante blokjes, voor 4-6 personen)

  • 350ml kokosroom
  • 150ml melk
  • 65gr kristalsuiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • Voor de garnering: wat kokosrasp en fijngehakte pistachenootjes (of cashewnootjes)

Bereiding

  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.
  • Verwarm de kokosroom en melk. Roer de suiker erdoor.
  • Zet de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan het kokos-melk mengsel. Roer alles een minuut goed door zodat de gelatine is opgelost en gelijkmatig is verdeeld.
  • Laat het mengsel iets afkoelen en giet in een vorm of diepe (oven)schaal. Tip: ik bekleedde de vorm eerst met huishoudfolie zodat je de pudding er later gemakkelijk uit kunt halen en kunt snijden.
  • Laat de kokospudding minstens 5 uur in de koelkast opstijven.
  • Haal de pudding uit de schaal en snij in blokjes.
  • Garneer desgewenst met kokosrasp en gehakte nootjes.