img_7779Nou vooruit. Na al die serieuze cocktails van de laatste tijd, nu even een paar met 0% alcohol. Je mag ze ‘mocktails’ noemen. Letterlijk betekent het `nepcocktail`. Het komt van het Engelse woord `mock` dat `nep` betekent. Hieronder dus een aantal supermakkelijke alcoholvrije zomerdrankjes. En ze zijn nog verrassend en lekker ook! Voor de kids of als je even geen zin in alcohol hebt of het te warm is. Mocktails: de heerlijkste zomercocktails, maar dan alcoholvrij. Laat de (na)zomer maar komen…

Tips voor lekkere mocktails

  • Bubbels maken het fris en maken van je mocktail een ideale dorstlesser voor een zomers drankje! Dus bruiswater is je beste vriend om een aantal cocktails lekker fris te maken. Daarnaast kun je natuurlijk ook met frisdrank werken om het bruisende gevoel te krijgen (zoals tonic, ginger ale, ginger beer of ‘lemonade’ als 7UP en Sprite), maar gewoon bruiswater is verfrissender en gezonder. En zeker als je nog wat smaakjessiroop toevoegt, kun je beter bruiswater gebruiken.
  • Haal veel vers fruit in huis. In elk geval limoenen en citroenen zijn onmisbaar, en niet alleen voor de garnering. Verder worden bijvoorbeeld gebruikt frambozen, aardbeien, bramen. Soms heb je ook komkommer nodig.
  • Verse muntblaadjes zijn onmisbaar bij veel cocktails. Ze geven veel smaak of worden gebruikt als garnering. Ook andere kruiden & specerijen worden veel gebruikt. Denk aan basilicum, kaneelstokjes etc.
  • Varieer met vruchtensappen of pers zelf van vers fruit. Denk aan ananassap, appelsap, perensap, cranberrysap, jus d’orange, (roze) grapefruitsap etc. of aan sap van watermeloenen, maar ook aan kokoswater. En als je vruchtensap gebruikt: bij sommige mocktails is het lekker en verfrissend als je er ook nog een beetje bruiswater aan toevoegt!
  • Met allerlei siropen (zelfgemaakt of kant-en-klaar) kun je heel veel variëren, zelfs als je alleen maar met bruiswater werkt. Grenadine is wellicht de bekendste siroop, maar er bestaan tientallen siropen, zoals aardbei, frambozen, cassis, maar ook vlierbloesem, watermeloen, komkommer, gember, kokossiroop, orgeat (amandelsiroop), koffie, vanille en caramel en zelfs bitter (Campari-achtig), Curaçao Bleu en ginsiroop! En je kunt je leven makkelijker maken door kant-en-klare suikersiroop te kopen (maar je kunt ook heel makkelijk zelf suikersiroop maken; neem 1 deel suiker op 1 deel water en kook het tot de suiker is opgelost; laat afkoelen).
  • Maak het gezellig! Gebruik dus echte cocktailglazen (er bestaan allerlei modellen en formaten) en garneer je mocktail als een ‘echte’ cocktail met allerlei fruit of kruiden en rietjes. Dat staat niet alleen mooi, maar je krijgt ook meteen al zin in je alcoholvrije zomerdrankje! En dat is wel zo leuk, toch?

De recepten
Alle recepten zijn voor 1 drankje.

Sparkling Raspberry & Mint
We beginnen maar eens met een heerlijke Sparkling Raspberry & Mint. Giet 20ml limoensap en 20ml frambozensiroop over een paar ijsblokjes in een hoog cocktailglas. Vul op met bruiswater. Doe vier frambozen in het glas en garneer met een partje limoen en een takje munt.

Nog meer inspiratie? Kijk gauw hieronder…! De lijst wordt de komende tijd aangevuld met nog meer nieuwe alcoholvrije cocktails.

Aardbei Basilicum Spritzer
Neem een longdrinkglas. Stamp een paar basilicumblaadjes fijn in 15ml aardbeiensiroop. Doe ijsblokjes in het glas en vul op met bruiswater. Garneer met verse aardbeien en een rietje.
Variant: gebruik 15ml basilicumsiroop en pureer 5 verse aardbeien en vul op met bruiswater.

Ananas in het groen | Green Pineapple
Stamp een paar basilicumblaadjes, een paar muntblaadjes en twee partjes limoen met een ‘muddler’ in een stevig cocktailglas of een stoere ‘jar’ (weckglas). Doe er wat ijsblokjes bij en giet er 100ml ananassap over. Vul aan met 100ml bruiswater. Garneer met een takje munt en serveer met een vrolijk gekleurd rietje. Vind je het drankje te zuur, voeg dan 5-15ml suikersiroop of een schepje suiker toe bij het stampen.

Appel-vlierbloesem fizz
Doe 15ml vlierbloesemsiroop (‘elderflower’) en 150ml appelsap in een cocktailglas met ijsblokjes. Vul op met 75ml bruiswater en garneer met wat schijfjes appel.
Voor een wat frissere smaakvariant (Apple Mint Fizz): doe 10ml muntsiroop (of stamp een paar muntblaadjes fijn) en 150ml appelsap in een cocktailglas met ijs en vul op met bruiswater. Garneer met schijfjes appel en een takje munt.

Apple Virgin Mojito
Een verfrissende 0%-mojito met appelsap. Stamp een paar muntblaadjes fijn met 15ml limoensap, 15ml citroensap en 22,5ml suikersiroop. Vul je glas voor de helft met crushed ice en roer voorzichtig om. Voeg meer crushed ice toe en 45ml appelsap. Top af met bruiswater. Garneer met een takje munt en een partje appel.

Arizona Sunset
Doe ijsblokjes in een tumbler, lowball- of cocktailglas. Giet een scheutje grenadine in het glas. Mix in een aparte beker 100ml sinaasappelsap en 100ml Sprite of 7UP (‘lemonade’) en giet dat er voorzichtig bij. Let op dat het grenadinelaagje intact blijft; dat geeft juist het ‘sunset’-effect! Garneer met een cocktailkers en/of een stukje sinaasappelschil.

Azzurro Notte
20ml amandelsiroop (orgeat), 20ml Curaçao Bleu siroop en 20ml citroensap in een shaker met ijsblokjes shaken. In een cocktailglas gieten en opvullen met bruiswater. [Bron: Monin]

Babylove
40ml kokosmelk, 20m room, 60ml ananassap en 20ml bananensiroop shaken met gecrusht ijs en in een longdrinkglas doen. Eventueel nog wat aanvullen met gecrusht ijs en garneren met een plakje banaan en een (cocktail)kers.

Bitter Orange 0% (‘Campari-jus’ zonder alcohol)
Deze mocktail heeft wel wat weg van een Campari jus. Je moet dan wel ergens de siroop ‘Bitter sans alcool’ van Monin te pakken krijgen. De ‘bitter’ of ‘amer’ is een aperitieflikeur die werd gebrouwen uit bittere planten en gold als helende medicijn. De alcoholvrije bitter van Monin bevat gentiaan, kardamom, noten, gember en paprika. Doe ijsblokjes in een longdrinkglas, giet er naar smaak (15-25ml) Monin bitter-siroop op en vul aan met jus d’orange. Garneer met een schijfje sinaasappel of leg er een stukje sinaasappelschil (zonder de bittere witte binnenkant van de schil!) in.
Variant: een alcoholvrije ‘Campari-soda’ maak je natuurlijk met bitter-siroop en bruiswater. Noem ‘m maar de Bitter Sparkler. Garneer met een sinaasappelschilletje.

Bloody Virgin
Zie bij Virgin Mary.

Blue Lagoon 0%
Wow! Dit is een echt geslaagde alcoholvrije cocktail. Je mist de alcohol helemaal niet. Ik heb de verhoudingen iets aangepast om ‘m wat frisser te maken. Weelderig. Tropisch. Vrolijk. 25ml Curaçao Bleu siroop, 15ml passievruchtsiroop, 30ml citroensap en 100ml ananassap in een shaker met ijsblokjes shaken. In een cocktailglas gieten en garneren met een schijfje citroen en een cocktailkers.

Bruisend groen
Stamp in een stevig cocktailglas wat blaadjes munt en basilicum en een takje rozemarijn met twee partjes limoen, een klein snufje zout en 15ml suikersiroop. Vul op met 200ml bruiswater en garneer met een sliert komkommer.

Cider 0%
Voor ‘cider’ 0% mix je gelijke delen appelsap met bruiswater. Supereasy en stiekum lekkerder en verfrissender dan die laffig-zoetige appelsap. Knijp er twee partjes citroen of limoen in uit en je drankje wordt nog verfrissender! Neem wel een goede appelsap; en troebel mag!

Chili Bunny
Giet 20ml basilicumsiroop, 80ml jus d’orange, 70ml wortelsap en een snufje chilipoeder in een cocktailshaker met ijs. Shake en giet in een cocktailglas. Garneer met verse basilicum. [Bron: Monin]

Coco Hopper
Giet in een tumbler met ijsblokjes 20ml groene muntsiroop, 40ml kokossiroop en 120ml jus d’orange. Roer even omen garneer met een takje munt. [Bron: Monin]

Coconut Mojito

Stamp 3 partjes limoen met 15ml suikersiroop en een paar blaadjes munt in een stevig hoog glas. Voeg ijsblokjes toe en 100ml kokoswater. Vul op met 100ml bruiswater en garneer met een partje limoen en een takje munt.
Corcovado
Shake in een cocktailshaker met ijsblokjes 20ml amandelsiroop (orgeat), 20ml passievruchtensiroop, 20ml citroensap en 190ml cranberrysap. Giet in een cocktailglas met ijsblokjes en garneer met een schijfje limoen en een cocktailkers. [Bron: Monin]

Cranberry rozemarijn appeldrank
Kook twee rozemarijntakjes een paar minuten in 100ml water en laat afkoelen. Doe wat ijsblokjes in een hoog cocktailglas (highball). Giet er 100ml cranberrysap over, 50ml rozemarijnwater en het sap van 1 Granny Smithappel (in de sapjuicer). Garneer met een takje rozemarijn.

Cranberry Tonic
Doe veel ijsblokjes en een paar schijfjes limoen in een ‘copaglas’ (bol gin-tonicglas) of longdrinkglas. Giet er 100ml cranberrysap over en vul aan met 100ml tonic. Garneer met rood fruit. Lekker makkelijk en heerlijk verfrissend door het friszure van het cranberrysap en het bittertje van de tonic.

Cucumber & Ginger Spritzer
Dit is dus weer zo’n heerlijk verfrissend zomerdrankje voor echt warme zomerse dagen! Fris door de komkommer en met een bite door de pittig-scherpe gember. Doe in een cocktailgas met ijsblokjes 30ml komkommersiroop (b.v. van Monin), 10ml gembersiroop en 10ml citroensap. Vul op met bruiswater. Garneer met plakjes komkommer,  citroenschijfjes en twee plakjes verse gember.

Fresh & Sunny
Doe ijsblokjes in een tumblerglas. Giet er 30ml basilicumsiroop, 80ml perensap en 40ml bruiswater over. Garneer met verse basilicum. [Bron: Monin]

Ginger Basil Grapefruit Spritzer
Serieuze mocktail! Echt eentje die je wat pit en bite geeft na een dagje hard werken. Het peperige van de basilicum en het pittig-scherpe van de gember zorgen voor een verkwikkend effect. Een blijvertje in het repertoire, wat mij betreft! Vul een champagneflûte voor de helft met crushed ice. Pers een roze grapefruit uit en giet het sap in het glas. Vul aan met 100ml bruiswater en 50ml basilicum-gembersiroop. Garneer met wat blaadje basilicum en een partje roze grapefruit.
De basilicum-gembersiroop maak je makkelijk zelf door 100gr suiker in 100ml water te koken. Als de suiker is opgelost, doe je het gas uit en laat er ca. 20 minuten een handjevol basilicumblaadjes en wat plakjes verse gember in trekken. Afgieten en laten afkoelen. Je kunt ook kant-en-klare basilicumsiroop en gembersiroop mixen (neem dan ca. 15ml van elk).

Ginger Supreme
10ml gembersiroop, 10ml caramelsiroop, 70ml roze grapefruitsap en 30ml perensap in cocktailshaker met ijsblokjes shaken. Giet in een cocktailglas en garneer met wat schijfjes verse gember. [Bron: Monin]

Grapefruit Highball
80ml grapefruitsap en 20ml grenadine in een hoog longdrinkglas (‘highball’) met ijsblokjes gieten. Opvullen met bruiswater, omroeren en met een rietje serveren.

Green Tea & Ginger Sangria (voor karaf van 1 liter)
Er zijn diverse lekkere 0%-sangria’s te maken zonder alcohol. Maar wat doe je als je de wijn weglaat!? Vervangen dus. Door bijvoorbeeld thee met frisdrank of sap. Je kunt de fruitige kant op, of de meer hartige. Ik maakte deze hartige variant: met groene thee, gember en ginger beer (gemberbier). Je kunt eventueel ginger ale gebruiken, maar die smaakt zoeter en is vooral minder pittig. Ginger beer is echt gebrouwen en daardoor krachtiger van smaak! Ik vind het daarom voor deze stoere thee-sangria geschikter. Ik nam dit keer Australische Bundaberg, maar b.v. Britse Fentimans kan ook.
Zet 600ml groene thee (meestal drie zakjes 2-5 minuten laten trekken). Doe er 3-4EL honing in en laat afkoelen. Zet daarna minstens twee uur in de koelkast. Doe er vervolgens 1 limoen in dunne plakjes, een kwart komkommer in plakjes, 4cm verse gember in dunne plakjes, een takje munt en 400ml ginger beer bij. Roer voorzichtig door en serveer in glazen met ijsblokjes.
Als je meteen een hele kan maakt, heb je voor de hele dag wat. Of neem deze verfrissende ‘sangria’ lekker mee naar je zomerse picknick of naar het strand!
Variant: zie de Red Fruity Tea Sangria of de Sangria non-alcoholico | Virgin Sangria.

Honey in your Melon
Wat te denken van gepureerde (ontpitte!) watermeloen met een geperste limoen, een paar lepels honing, wat takjes verse munt en wat schijfjes limoen. Als je de watermeloen in de koelkast doet, heb je bovendien een lekker koud drankje. Heerlijk en verfrissend!

Lime & Mint Soda
Doe een paar muntblaadjes in een stevig cocktailglas en stamp die fijn met 25cl groene muntsiroop en 15ml vers limoensap. Vul het glas met ijsblokjes en vul op met bruiswater. Garneer met een partje limoen en een takje munt.

Moscow Mule non-alcohol
Een echte Moscow Mule is een cocktail met wodka, ginger beer en limoensap. Je kunt ‘m ook zonder alcohol maken. In feite laat je dan de wodka weg. De overige ingrediënten hebben genoeg smaak om te zorgen voor een verfrissende alcoholvrije cocktail. Doe wat muntblaadjes in je glas of mok en een barlepel suikersiroop (ca. 5ml). Stamp de blaadjes fijn met een ‘muddler’. Giet er 15ml vers limoensap over en roer even om. Vul je glas voor driekwart met ijsblokjes en vul aan met ginger beer (ca. 120ml, b.v. van Fentimans, Fever-Tree of Bundaberg). Serveer in een typische Moscow Mule Mug (koperen mok die hiervoor speciaal is ontworpen) of in een stoere ‘jar’ (weckglas). Garneer met een partje limoen en een takje munt.
Let op: ginger beer is iets anders dan ginger ale! Ginger beer is echt gebrouwen en vergist en is veel pittiger. Lees er meer over op mijn blog.

Negroni 0%
Negroni is een klassieker onder de cocktails. Je maakt ‘m door 30ml gin (ik nam Nolet), 30ml rode vermouth en 30ml Campari over ijs in een cocktailglas te gieten en die stoere bitterzoete cocktail te garneren met een sinaasappelschilletje. Heerlijk! Ik heb nu een eigen 0%-alcoholvariant uitgeprobeerd met 10ml ginsiroop (ja, dat bestaat echt!), 10ml bitter-siroop en 100ml cranberrysap. Idem, op ijsblokjes gieten en garneren met een sinaasappelschilletje. Je kunt er ook een Negroni Spritzer van maken. Doe hetzelfde en vul aan met wat bruiswater. Ik vind die variant zelf lekkerder. Of neem in plaats van bruiswater de alcoholvrije Sanbitter (10ml ginsiroop + 60ml Sanbitter + 60 ml cranberrysap).
Zie ook hieronder bij Virgin Americano.

Oranje IJs
Klop 2 bolletjes ijs schuimig met 150ml sinaasappelsap.

Pineapple bitter
Doe ijsblokjes in een longdrinkglas en giet er 20ml Monin bitter-siroop, 20ml Monin rum-siroop en 120ml ananassap op. Garneer met een partje ananas of een sinaasappelschilletje.

Pink Grapefruit Cooler
Supermakkelijk en heerlijk verfrissend met een klein aangenaam bittertje! Stamp een takje munt met 20ml suikersiroop in een stevig cocktailglas. Giet er 100ml vers geperst grapefruitsap (van roze grapefruit) en het sap van een halve limoen bij. Roer en top af met crushed ice of ijsblokjes. Vul op met bruiswater en garneer met een takje munt en een partje roze grapefruit.

Purple Pineapple
Dit is weer zo’n geweldig lekkere en verrassende mocktail. Fruitig en elegant. Niet zo’n verfrissend zomerdrankje voor zwoele zomerdagen als bijvoorbeeld de Coconut Mojito of de Raspberry Moscow Mule, maar lekker lobbig, vol van smaak en prachtig om te zien. Meer iets om bedachtzaam van te genieten aan het einde van de middag. Hiermee maak je indruk op je gasten!
Pureer 6 bramen met een staafmixer in een cocktailshaker en giet er 100ml ananassap en 20ml vanillesiroop bij. Shake heel hard 15 seconden met ijsblokjes. Dubbelstrainen is handig om de bramenpitjes niet in je cocktail te krijgen: giet via de strainer (zeef van je cocktailshaker) en een extra zeefje eronder in een elegant cocktailglas (eventueel met een lepeltje de vloeistof erdoor drukken als nodig) en garneer met een braam. Genieten!

Raspberry Moscow Mule. Wil je een lekkere fruitige versie van de 0% Moscow Mule? Neem dan in plaats van suikersiroop een flinke scheut frambozensiroop en garneer met verse frambozen. Zie verder onder Moscow Mule non-alcohol.

Red Fruity Tea Sangria
Sangria is heerlijk in de zomer. Met wijn en sap en veel fruit. Maar je kunt ook prima een frisse fruitige versie maken zonder alcohol. Mijn Red Fruity Tea Sangria maak je zo: maak eerst groene thee door drie theezakjes een paar minuten te laten trekken in 600ml gekookt water. Doe er 4EL honing bij, roer om en laat afkoelen. Zet de thee (zonder de theezakjes) één à 2 uur in de koelkast om goed te koelen. Doe vervolgens in een grote sapkan of karaf de volgende ingrediënten: de gekoelde thee, 400ml cranberrysap, een limoen in dunne plakjes en wat vers fruit (denk aan aardbeien, mango, meloen, frambozen etc.). Serveer in glazen met ijsblokjes.
Variant: zie de Green Tea & Ginger Sangria en de Sangria non-alcoholico | Virgin Sangria.

Red Risk
20ml aardbeiensiroop, 20ml caramelsiroop, 30ml citroensap, 60ml ananassap en 110ml jus d’orange in een shaker met ijsblokjes shaken. In een cocktailglas gooien en garneren met een verse aardbei. [Bron: Monin]

Safe Sex on the Beach
De echte Sex on the Beach cocktail is met 40ml wodka, 20ml perzikschnapps, 40ml cranberrysap en 40ml jus d’orange. Maar je kunt deze cocktailklassieker ook prima als ‘virgin’=versie (dus zonder alcohol) maken. Wel zo veilig. Giet in een longdrinkglas met ijsblokjes 50ml cranberrysap, 50ml grapefruitsap en 30ml perziksap. Garneer met een cocktailkers.

Samba bitter
Doe 25ml Monin bitter-siroop, 75ml jus d’orange en 25ml vers limoensap met ijsblokjes in een shaker en shake 15 seconden. Giet in een longdrinkglas met ijsblokjes, vul op met bruiswater en garneer met een partje sinaasappel of een sinaasappelschilletje.

Sangria non-alcoholico | Virgin Sangria (hoeveelheid voor een hele karaf van 1 liter)
Maak thee met kaneel door twee theezakjes en twee kaneelstokjes een paar minuten te laten trekken in 400ml gekookt water. Laat afkoelen. Doe in een grote sapkan of karaf de volgende ingrediënten: de afgekoelde thee met de kaneelstokjes (zonder de theezakjes), 400ml cranberrysap, 100ml vers sinaasappelsap, een appel in kleine blokjes,100 gram aardbeien in stukjes en schijfjes sinaasappel, limoen en citroen. Wil je ‘m wat zoeter, doe er dan wat suikersiroop in (b.v. 50ml) of 3EL honing. Giet er vlak voor het serveren nog wat bruiswater bij en serveer in glazen met ijsblokjes. En natuurlijk kun je het nog fruitiger maken met stukjes verse frambozen, aardbeien en/of perzik.

Shirley Temple
Dit is de klassieker onder de mocktails.  Het alvoholvrije drankje werd bedacht door een barman van Chasen’s restaurant in Beverly Hills. Het werd vernoemd naar het beroemde kindsterretje Shirley Temple. Zij bezocht het restaurant regelmatig.
Neem 1 deel grenadine (bv 15ml) op 8 delen ginger ale (120ml). Garneer met een cocktailkers. Je komt ook andere verhoudingen tegen, b.v. 30ml grenadine met 100ml ginger ale. Ook zijn er moderne varianten met 7UP of Sprite in plaats van ginger ale en nog wat jus d’orange erbij. Kijk zelf maar wat je het lekkerst vindt. Ik hou het bij ginger ale en grenadine!

Tonic Lime
Makkelijker kan niet. Stamp een aantal limoenpartjes met 1EL suiker in een longdrinkglas. Doe er ijsblokjes bij en een paar drupjes Angostura bitter orange. Vul op met tonic. Garneer met een schijfje limoen.

Vanilla Passion
Shake in een cocktailshaker met ijsblokjes 10ml vanillesiroop, 10ml passievruchtensiroop en 120ml multivruchtsap of maracujasap. Giert in een tumbler met ijsblokjes en garneer met een cocktailkers of een eetbaar bloemetje.

Virgin Americano
De Americano is een variant op cocktailklassieker Negroni. Is de Negroni met gin, rode vermouth en Campari, de Americano maak je met 30ml rode vermouth, 30ml Campari en een scheutje (15-30ml) bruiswater. Zoals er ook een alcoholvrije variant van de Negroni is (zie hierboven), kun je ook de Americano in 0%-variant maken. Doe ijsblokjes in een tumbler en giet er 30ml cranberrysap, 30ml Sanbitter (een soort alcoholvrije ‘Campari’-soda van waterspecialist Pellegrino) en een paar drupjes Angostura bitter op en giet er nog wat bruiswater(15-30ml) op. Garneer met een sinaasappelschilletje.
Mijn variant: 15ml Monin bitter-siroop, 60ml cranberrysap en 45ml bruiswater op ijs met een sinaasappelschilletje.

Virgin Mary
De alcoholvrije variant van de Bloody Mary (ook wel Bloody Virgin of Bloody Shame genoemd): 100ml tomatensap, 60ml sterke kruidenbouillon, sap van een kwart citroen, een paar druppels Worcestersauce, een paar druppels Tabasco, een snufje selderijzout en wat versgemalen peper met ijsblokjes doorroeren en in een stoer glas met ijsblokjes doen. Garneren met een stengel bleekselderi en een partje citroen. Eerlijk? Ik vind deze versie lekkerder dan die met alcohol! Wil je variëren, breng de Virgin Mary dan extra op smaak met wat mosterdpoeder of pittiger met mierikswortel. Gewn zin om bouillon te maken? Gebruik dan kant-en-klare tomaten-groentesap. Maar let dan met kruiden op, want die is vaak al gekruid! Ik prefereer daarom de versie met bouillon, dan kun je zelf je kruiden naar eigen smaak toevoegen.

Virgin Mojito
Wat muntblaadjes met een (bar)lepel en een longdrinkglas stampen. 20ml muntsiroop erover gieten. Crushed ijs erop doen en opvullen met tonic. Verfrissend en heel wat veiliger dan die verraderlijke Mojito…! Een schijfje komkommer erbij kan ook.

Watermeloen Kokosdrink
Doe 150 gram watermeloen (in blokjes) en 50ml kokoswater (let op: geen kokosmelk of -room!) in een blender (of neem kant-en-klaar watermeloensap en kokoswater). Giet het in een longdrinkglas met ijsblokjes. Knijp er een partje limoen over uit. Garneer met een takje munt of een meloenpuntje. Wil je ‘m nog wat pittiger, doe er dan een ‘dash’ (paar druppeltjes) Tabasco en een klein beetje zout  in.

Geniet ervan. Enneh … met mate hoeft hier niet…!