Wat een bijzondere Koningsdag was dat! Koningsdag was dit jaar Woningsdag. Allemaal verplicht thuiszitten. Gelukkig kwamen de sombere weersvoorstellingen niet uit, en konden we ’s middags heerlijk in het zonnetje zitten. ’s Morgens de vlag en wimpel uitgehangen. Vlak daarna ging een bestuurslid van de wijkvereniging met een kruiwagen vol de wijk door en leverde tot onze aangename verbazing bij iedereen een mooi bosje oranje tulpen af. Super! En uiteraard hebben we om klokslag 16.00 uur meegedaan met de Nationale Toost om te toosten op de gezondheid van iedereen.
Uiteraard hebben we om klokslag 16.00 uur meegedaan met de Nationale Toost om te toosten op de gezondheid van iedereen. Dat deden we natuurlijk met een lekker oranje drankje met oranjebitter erin.
Oranjebitter en Oranjelikeur
Dat proosten deden we natuurlijk met een lekker oranje drankje met oranjebitter erin. Oranjebitter en Oranjelikeur zijn likeuren bereid uit gedistilleerde curaçaoschillen, pomerans (de ‘zure sinaasappel’) en brandewijn. Oorspronkelijk is aan Oranjelikeur suiker toegevoegd en aan Oranjebitter niet. Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Koninklijk Huis. Maar ach, van mij mag je het straks op Bevrijdingsdag ook drinken hoor!
Oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van verschillende door Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. Tot circa 1800 was de drank vrij onbekend. Na het aantreden van de eerste Oranje Koning Willem I in 1814 werd het product vernieuwd op de markt gebracht. Dit keer zonder suiker. Vandaar de naam Oranjebitter. Tegenwoordig is men niet meer gecharmeerd van bitters en voegen veel producenten weer wat suiker toe.
Oranje cocktails
De Orange Ambassador is een oranje cocktail met een op en top Hollands tintje. Je maakt ‘m met oranjebitter en jenever. Veel Hollandser krijg je het niet. Daarnaast voeg je er verse jus d’orange en witte cranberrysap aan toe. Giet 30ml oranjebitter, 30ml jenever, 30ml verse jus d’orange en 45ml witte cranberrysap in een shaker met ijs. Dubbelstrain (zeef van de shaker en een extra zeefje) in een sierlijke cocktailcoupe en garneer met een spiraaltje sinaasappelzest (getrokken met een ‘zesteur’).
De Royal Orange is een variant op Aperol Spritz. Je maakt ‘m dus met prosecco. Vul een wijnglas voor de helft met ijs. Giet er dan overheen: 30ml oranjebitter, 30ml Disaronno, 60ml prosecco en 45ml bruiswater. Garneer met een sinaasappelschilletje of een sinaasappelschijfje.
De officiële verhouding voor Aperol Spritz is 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel bruiswater, maar ik prefereer 30% Aperol, 60% prosecco en 10% bruiswater, dus met tweemaal zoveel prosecco als Aperol. Voor mijn Orange Spritz laat ik het plonsje bruiswater weg en doe ik 45ml oranjebitter (De Kuyper) en 90ml prosecco in een cocktailglas met ijs. En natuurlijk garneren met een schijfje sinaasappel. Ook heb ik een Royal Spritz gemaakt, een variant op de Orange Spritz. Dit keer met de curaçao-likeur van Van Wees. Die likeur is wat zoeter dan de oranjebitter, wel ietsje minder oranje, maar ik moet zeggen: de combinatie van prosecco met de oranjelikeur is helemaal niet verkeerd als je van iets zoeter houdt!
Een ander oranjekleurig drankje is Bobby’s Grandson. Die maak je onder andere met gin en oranjebitter. Vul een lowball of old fashioned-glas met ijs en schenk er 30ml gin (in dit geval Bobby’s gin) en 30ml rode vermouth in. Roer om met een barlepel. Giet er dan een scheutje (ca. 15ml) oranjebitter bij en garneer met een sinaasappelschilletje. Deze mooie oranje cocktail lijkt qua smaak trouwens wel een beetje op de klassieke Negroni. Dus als je die kent, dan weet je hoe ie ongeveer smaakt. Lekker hoor!
Ik gebruikte voor mijn cocktail de oranjebitter van De Kuyper. Deze Oranjebitter wordt gedistilleerd uit de zure oranjeappeltjes, malagaschillen en een vleugje anijs. Oorspronkelijk was Oranjebitter een ‘scheepsmedicijn’, maar rond de kroning van Koningin Wilhelmina in 1898 is Oranjebitter verweven geraakt met feestelijke gebeurtenissen rondom het Huis van Oranje. Dit vanwege de oranje kleur van het drankje en de basis grondstof de z.g. ‘appeltjes van oranje’. Naast de bekende oranjebitter van De Kuyper is ook die van Schermer erg fijn, een “Koninklijk bitter die traditiegetrouw geproduceerd is met heel weinig suiker”, zoals de producent zelf zegt.
Geef een reactie