ocktail met amontillado - Toffee Negroni

De cocktail Toffee Negroni met amontillado sherry is f*cking bril-jant! Wat een mooie ontdekking.

Het gaat niet goed met sherry in Nederland. Al jaren niet. Helaas, want sherry is zo’n mooi divers product met een prachtig verhaal en met een fantastische complexe smaak. Ik ga in deze post niet uitweiden over sherry, het bijzondere vinificatieproces van deze Spaanse wijn en alle soorten die er zijn (van strakdroog tot weelderig zoet). Dat doe ik later nog wel eens in een apart artikel. Wat ik de komende tijd ga doen is jullie meenemen naar sherry als interessante partner in cocktails. “Huh…!?” hoor ik je zeggen? Sherry en cocktails? Jawel! Sherry en cocktails. Dat is niet zo’n bekende combinatie en daar ga ik wat aan doen! De bekendste sherrycocktail is de ‘rebujito’, een verfrissende cocktail die de Spanjaarden in Andalucia in de zomer drinken. Je maakt ‘m met 1/3 manzanilla en 2/3 7UP of Sprite (je leest het ook als ‘rebuguita’, dan is ie gemaakt met La Guita manzanilla). Maar naast de rebujita zijn er nog veel meer sherrycocktails met manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso, cream sherry of PX. Ai, nou heb ik toch de zeven hoofdsoorten genoemd; ik zei het al: sherry is een enorm divers product!

Vandaag beginnen we onze sherrycocktail-ontdekkingsreis met een cocktail met amontillado sherry – Toffee Negroni. De klassieke Negroni maakt je met gelijke delen (meestal 30ml) gin – Campari – Martini Rosso (of een andere zoete rode vermouth). De strafbittere Negroni kent veel liefhebbers, waaronder ik. Bij de Toffee Negroni vervang je maar liefst twee ingrediënten: gin wordt bruine rum (ik nam de zeer ‘mixable’ Havana Club añejo 7 years old) en vermouth wordt amontillado sherry. Ik wist niet precies wat te verwachten van mijn eerste sherrycocktail in de nieuwe serie, maar ik kan je verklappen: f*cking bril-jant! Echt waar, geweldig dus. En ik moet zeggen: deze Negroni-variant met rum en amontillado is veel gelaagder / complexer dan het straffe origineel. Door de rum ook een tikje zoeter met mooie vanille- en toffeesmaken. De amontillado geeft er nog eens een notige toets aan die deze cocktail extra complex maakt. Het maakt uiteraard uit welke sherry en welke rum je neemt. De Havana Club añejo 7 years is op hout gerijpt en heeft een heerlijke vanille- en toffeesmaak. Het doet de naam Toffee Negroni zeker eer aan. Aanrader!

Deze Toffee Negroni met rum en amontillado is veel gelaagder / complexer dan het straffe origineel. Door de rum ook een tikje zoeter met mooie vanille- en toffeesmaken. De amontillado geeft er nog eens een notige toets aan die deze cocktail extra complex maakt. Het doet de naam Toffee Negroni zeker eer aan. Aanrader!

Benieuwd naar meer cocktails met sherry? Hier vind je mijn andere sherrycocktails. Deze serie wordt de komende tijd verder uitgebreid.

sherry - amontillado

Amontillado (rijpe fino met gedeeltelijke flor)

Zoals gezegd, sherry kent zeven hoofdsoorten: manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso, cream sherry of PX. Behalve cream en PX worden de sherries gemaakt van het druivenras palomino fino. Een deel van de sherrysoorten (manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso) is droog. Een deel (manzanilla, fino, amontillado, palo cortado) is bovendien gerijpt met ‘flor’ (het Spaanse woord voor bloem). In een deel van de vaten vormt zich een grijs-wit gistlaagje, de ‘flor del vino’. De florlaag beschermt de wijn tegen oxidatie en geeft de wijn ’n specifieke amandelaroma. De rijping van amontillado begint in de solera onder flor, daarna rijpt de wijn verder oxidatief en wordt donkerder qua kleur en notiger qua smaak. Dat geeft qua kleur, geur en smaak een karakter tussen fino (droge sherry met flor) en oloroso (droge sherry zonder flor) in.

Karakter: rijpe fino met gedeeltelijke flor, droog en vol met mooie zuurgraad.
Kleur: amber tot licht mahonie.
Geur: amandelen gecombineerd met hazelnoten, wat koffie en tabak.
Smaak: droog, nootachtig (hazelnoot), koffie, toffe, butterscotch.
Serveertemperatuur: licht gekoeld (12-14 C).
Lekker bij: gerookte amandelen, ibéricoham, hartige soepen, wit vlees, gerechten met hazelnootolie, gerechten met veel specerijen (en pittig als het een wat zoetere commerciële ‘medium amontillado’ betreft), paddenstoelen, truffel, oude kazen, blauwschimmelkaas, paté, quiche lorraine, artisjok, gerookte paling en andere gerookte gerechten. Een leuk ezelsbruggetje voor sherry & spijs is ook: “if it flies…amontillado or palo cortado”. Gevogelte dus, bijvoorbeeld parelhoen.

Toffee Negroni
De klassieke Negroni maak je met gelijke delen gin, Campari en Martini Rosso (of een andere zoete rode vermouth). De Toffee Negroni maak je met gelijke delen bruine rum, amontillado en Campari.

Ingrediënten:

  • 30ml bruine rum (ik nam Havana Club añejo 7 years old)
  • 30ml amontillado sherry
  • 30ml Campari (of Aperol)
  • IJsblokjes
  • Garnering: sinaasappelschilletje

Bereiding:

  • Stir in een mengbeker of shaker met ijs: rum, amontillado en Campari.
  • Giet via de strainer in een old fashioned-cocktailglas ( = laag cocktailglas) met ijsblokjes.
  • Garneer met een sinaasappelschilletje.

Varianten: Een Sherry Negroni maak je met 30ml gin, 30ml Campari en 30ml PX-sherry. Maar ook hier bestaan weer veel varianten van. Een Negroni Donata is bijvoorbeeld met 30ml gin, 30ml Campari en 30ml manzanilla.

Binnenkort meer verrassende cocktails met sherry…!

¡Salud!

© 2021 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming en verwijzing naar vinissima.nl worden overgenomen of gebruikt.