Op Koninginnedag hullen we ons traditioneel weer in oranje. En drinken we oranjebitter. Maar er is een trendy alternatief…! Het is al een paar jaar populair, maar hier toch nog even in de herhaling, het geweldige oranje aperitiefdrankje van Italiaanse oorsprong: de Aperol Spritz!

Oranje
De naam Aperol is afgeleid van ‘apetito’. Het is dan ook een echte ‘aperitivo’, een aperitiefdrankje als eetlustopwekker. Aperol is een Italiaans aperitief uit 1919. Het werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri te Padua. Aperol wordt nu geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder meer bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Hoewel het qua bitterheid een beetje lijkt op Campari, heeft Aperol een veel lager alcoholpercentage (11%) dan Campari en is het iets zoeter dan z’n beroemde broertje.
Aperol en Campari zijn bittere drankjes en daarom goede dorstlessers en eetlustopwekkers. Campari is trouwens roder en donkerder van kleur, Aperol is fel oranje. Juist daarom is het zo’n leuk drankje voor Nederlanders tijdens Koninginnedag (of straks tijdens het EK-voetbal…!).

Spritz
Spritz is een lekker fris drankje en heel eenvoudig te maken. De herkomst van de Spritz is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat het in de 19e eeuw is ontstaan, tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. De naam ‘Spritz’ is afgeleid van het Duitse werkwoord ‘spritzen’ (sproeien). ‘Gespritzer’ of ‘Spritzer’ is in Duitsland dan ook een glas wijn aangevuld met (bruis)water. In het geval van Aperol Spritz vul je Aperol aan met prosecco, de populaire mousserende wijn van de gelijknamige druif uit het wijngebied Veneto in het Noordoosten van Italië.

Con Aperol
Aperol Spritz is een vrolijk drankje. Je maakt dit beroemde zomerse Italiaanse drankje door een paar ijsblokjes in een glas te doen en aan te vullen met Aperol en prosecco en een beetje Italiaans bruiswater (bijvoorbeeld San Pellegrino). Officieel is de verhouding 2 delen Aperol, 3 delen prosecco en een scheut bruiswater, maar persoonlijk vind ik een verhouding van ca. 30% Aperol, 60% prosecco en 10% bruiswater het lekkerst, dus met beduidend meer prosecco dan Aperol. Je kunt eventueel het bruiswater ook weglaten en de Aperol helemaal aanvullen met prosecco. Steek tenslotte een half schijfje sinaasappel op het glas en je bent nu klaar om Koninginnedag te vieren of om straks ‘onze jongens’ aan te moedigen.
Gebruik een stoer cocktailglas, of kies voor een elegant champagneglas (type tulpvormige flûte). En beheers jezelf een beetje, want het slobbert lekker makkelijk weg en is dus een verraderlijk goedje! Voor meer oranje cocktailvariaties zie http://www.aperol.com/cocktails.