fetadip

Hier een recept voor een lekker makkelijke Griekse fetadip. Je maakt het letterlijk in een handomdraai en het is heerlijk zomers. Serveer de fetadip met boerenbrood, Libanees platbrood, Turks brood, warme pitabroodjes, rauwe groenten (denk aan kerstomaatjes en reepjes bleekselderij, paprika, komkommer of wortel) of bij vlees (BBQ, worstjes of lamsvlees).

Je kunt zo ook heel makkelijk ‘tirokafteri’ (in sommige regio’s bekend als ktipiti) maken. Tirokafteri is een bekende ‘mezze’ (Griekse ‘tapas’) en betekent letterlijk ‘pikante kaas’ en dat is het ook precies: feta met chilipepertjes.

Ingrediënten

  • 150gr feta
  • 150ml Griekse yoghurt (Turkse mag ook)
  • 2 knoflookteentjes
  • Citroensap (ca. 25ml)
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handje vol gesnipperde bieslook
fetadip

Bereiding
Het kan niet makkelijker! Gooi alle ingrediënten in de blender of pureer met een handmixer en serveer! Garneer met een paar sprietjes bieslook en een paar druppeltjes olijfolie.

Variatietips:

  • Pureer er wat geroosterde paprika’s (uit pot is prima) door voor een paprika-fetadip.
    Je kunt deze dip nog wat pittiger maken door er een rood chilipepertje of 1TL gedroogde chilivlokken door te mixen.
  • Je kunt zo ook heel makkelijk ‘tirokafteri’ (in sommige regio’s bekend als ktipiti) maken. Tirokafteri is een bekende ‘mezze’ (Griekse ‘tapas’) en betekent letterlijk ‘pikante kaas’ en dat is het ook precies. Meng 200gr feta met 1 chilipepertje, 1 à 2 eetlepels olijfolie en eventueel een eetlepel tomatenpuree voor kleur en wat extra smaak. Zonder knoflook dus! Strooi er vlak voor het serveren desgewenst wat chilivlokjes over als garnering.
    elke regio heeft andere recepten en je kunt hiermee variëren. Voeg in elk geval feta en chilipepertjes toe. Daarnaast kun je ook toevoegen: geroosterde paprika, olijfolie, citroensap, knoflook, yoghurt en oregano. Experimenteer dus en ontdek wat je zelf het lekkerste vindt.
  • Pureer er plakken gegrilde aubergine
  • Pureer met komkommer en wat dille of munt voor een tzatziki-achtige dip.
  • Pureer er 100gr pistachenootjes door met wat munt voor een lekkere groene variant.
  • Gebruik in plaats van bieslook andere groene kruiden, zoals munt of dille en peterselie.

Καλή όρεξη (Kalí órexi!) Eet smakelijk!