tapas - champignons met bier en tijm

Deze hele week staat bij mij al in het teken van tapas. Tijdens mijn studietrip naar het wijngebied Yecla, kregen we tijdens lunch en diner telkens van die heerlijke tapas. Ik ben gek op tapas! Ik miste ze na een paar dagen al zo, dat we maar meteen aan de slag zijn gegaan om ze zelf te maken.

We hadden op ons bord:
Aceitunas (gemarineerde olijfjes).
Manchego met membrillo (kweepeergelei).
Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).
Champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met biersaus en tijm).
Barquitas de endivias con salsa de Cabrales (witlofschuitjes met Cabrales).
Ensalada de pulpo (inktvissalade; met paprika en tomaat).
Pollo asado con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd).
Albóndigas con salsa de tomate y azafrán (gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus).

Je krijgt achtereenvolgende deze dagen mijn recepten voor de inktvissalade, gebakken kaas met tomaat, witlof met Cabrales, champignons met een saus van bier en tijm, kip met sinaasappel en mosterd, en gehaktballetjes. Vandaag een vegetarisch hapje, een variant op een bekende klassieker: Tapas deel 5 – champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met bier en tijm). Je kunt natuurlijk lekker variëren met biersoorten en daarmee de smaak aanpassen.

tapas met champignons en bier maken
champignons met bier en tijm
tapas

Ingrediënten (tapas-hapje voor 4 personen)

  • Bakje (kleine) kastanjechampignons of gewone champignons (bij gewone: halveren of in kwarten)
  • 1 sjalotje, gehakt
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • Flesje of blikje bier (naar keuze)
  • Een paar takjes verse tijm
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie om in te bakken
  • Garnering: fijngehakte peterselie

Bereiding

  • Maak de champignons schoon met een borsteltje en snij het onderste stukje eraf.
  • Verwarm de olijfolie en fruit de ui zachtjes een paar minuten. Fruit dan de knoflook kort mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze een paar minuten zodat ze wat bruin worden.
  • Blus af met het bier en voeg de tijm toe. Laat ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken totdat de champignons zacht en gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer met wat gehalte peterselie. Geef er lekker boerenbrood bij en/of serveer de champignons als onderdeel van een gezellige borrel of als voorafje bij een maaltijd.