Tapas deel 2 - Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam)

Vorige week was ik op studietrip naar het wijngebied Yecla in de provincie Murcia in het zuidoosten van Spanje. Je hebt er waarschijnlijk al wel over gelezen. We kregen tijdens lunch en diner telkens van die heerlijke tapas. Een paar, zoals gebakken kaas met tomatenjam, en octopus-salade, zijn typisch voor de streek Murcia. Ik ben gek op tapas! Ik miste ze na een paar dagen al zo, dat we maar meteen aan de slag zijn gegaan om ze zelf te maken.

We hadden op ons bord:
Aceitunas (gemarineerde olijfjes).
Manchego met membrillo (kweepeergelei).
Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).
Champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met biersaus en tijm).
Witlof met Cabrales.
Ensalada de pulpo (inktvissalade; met paprika en tomaat).
Pollo asado con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd).
Albóndigas con salsa de tomate y azafrán (gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus).

Je krijgt achtereenvolgende de komende dagen mijn recepten voor de gebakken kaas, champignons, witlof met Cabrales, inktvissalade, kip en gehaktballetjes. Gisteren: Tapas deel 1 – Ensalada de pulpo (inktvissalade). Vandaag: Tapas deel 2 – Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).

‘Queso frito con salsa de tomate’ wordt ook wel ‘queso frito con tomate de Yecla’ genoemd. Niet voor niets, want dit voorgerechtje is typerend voor de regio Murcia en zeker voor Yecla zelf. Als kaas wordt verse geitenkaas uit Murcia gebruikt. Ze noemen die simpelweg ‘queso fresco de cabra’, verse geitenkaas dus. Maar als je in Nederland verse geitenkaas wilt kopen, krijg je rolletjes of plakken jonge geitenkaas naturel. Die zijn vrij droog en brokkelig en zeker niet hetzelfde als de verse geitenkaas uit Murcia. En je kunt ‘m dus ook niet bakken. Ik vond als alternatief halloumi, de geiten-/schapenkaas uit Cyprus. Halloumi staat ook wel bekend als grilkaas. Halloumi smelt niet bij het bakken en krijgt ook een knapperig laagje bij het grillen of bakken net als de geitenkaas uit Murcia, maar halloumi is veel steviger van structuur, terwijl de kaas uit Murcia juist heel soepel en ‘fluffy’ blijft! Als je de echte kaas niet kunt vinden, zul je dus op zoek moeten gaan naar een alternatief. Halloumi dus, een Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk. Of Haloemie. Klinkt als een woordgrapje en dat is het ook. Haloemi komt namelijk van De Vreugdehoeve in Zwolle en mag daarom niet de beschermde naam halloumi krijgen. Deze Haloemi komt in een handig blokje en je kunt er mooie plakjes van snijden. En de biologische Haloemi is niet van geitenmelk (of een mix van geiten- en schapenmelk) maar van schapenmelk. Maar verder is het een goed alternatief voor halloumi en – ondanks de stevigere structuur – ook voor de kaas uit Murcia en Yecla.

Nederlandse Haloemi en Spaanse tomatenjam
Haloemi bakken
tapas

Ingrediënten
PS Ik ga hier uit van kant-en-klare tomatenjam. Die is in Spanje zeer gebruikelijk en kun je ook in potjes kopen. Ik had toevallig nog eentje liggen, de heerlijke pure ‘mermelada artesinal tomate’ van Onesimum. Je kunt de jam ook zelf maken; ik maakte al eens eerder een Portugese tomatenjam (doce de tomate). Iets vergelijkbaars dus (maar met iets meer specerijen bij mijn recept).
Alternatief voor de echte zoetere tomatenjam is een soort sausje van tomaat met groene paprika. die zie je ook veel bij de gebakken geitenkaas. Daarvan geef ik je hieronder het simpele recept.

  • Verse geitenkaas (b.v. halloumi of Nederlandse Halemi), in plakken of partjes, repen of vierkante dobbeltjes. Als de kaas rond is: in driehoekjes van 1cm dikte
  • Olie om in te bakken
  • Een paar lepels kant-en-klare of homemade tomatenjam

Of voor de homemade saus:

Voor de tomatenjam of –saus:

  • Tomaten, geplet of geraspt
  • Groene paprika, brunoise (rode puntpaprika mag ook)
  • Olie
  • Zout
  • Peper
  • Een schepje suiker

Bereiding

  • Bak de kaas in een hete pan met olijfolie goudbruin.
    PS Sommigen halen de kaas 2x door bloem, losgeklopt ei en paneermeel; ik vond dat niet nodig.
  • Serveer met (kant-en-klare of zelfgemaakte) tomatenjam of zelfgemaakte tomatensaus.

Voor de tomatenjam of –saus:

  • Bak de blokjes paprika ca. 5 minuten zachtjes in een pan met wat olijfolie. Als de paprika gaar is, voeg je de geplette tomaat, zout en peper naar smaak toe. Laat het nog 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg suiker naar smaak toe.

Wijntip: drink er een lekkere volle en milde witte wijn of rosé uit Yecla of een ander Spaans wijngebied bij. Let erop dat de wijn redelijk milde zuren heeft, vanwege het zoete van de tomatenjam.