tapas - witlofschuitjes met Cabrales

Vorige week was ik op studietrip naar het wijngebied Yecla in de provincie Murcia in het zuidoosten van Spanje. Je hebt er waarschijnlijk al wel over gelezen. We kregen tijdens lunch en diner telkens van die heerlijke tapas. Een paar, zoals gebakken kaas met tomatenjam, en octopus-salade, zijn typisch voor de streek Murcia. Ik ben gek op tapas! Ik miste ze na een paar dagen al zo, dat we maar meteen aan de slag zijn gegaan om ze zelf te maken.

We hadden op ons bord:
Aceitunas (gemarineerde olijfjes).
Manchego met membrillo (kweepeergelei).
Queso frito con salsa de tomate (gebakken kaas met tomatenjam).
Champiñones con salsa de cerveza y tomillo (champignons met biersaus en tijm).
Barquitas de endivias con salsa de Cabrales (witlofschuitjes met Cabrales).
Ensalada de pulpo (inktvissalade; met paprika en tomaat).
Pollo asado con naranja y mostaza (kip met sinaasappel en mosterd).
Albóndigas con salsa de tomate y azafrán (gehaktballetjes met tomaten-saffraansaus).

Je krijgt achtereenvolgende de komende dagen mijn recepten voor de inktvissalade, gebakken kaas met tomaat, witlof met Cabrales, champignons, kip en gehaktballetjes. Vandaag: Tapas deel 3 – Barquitas de endivias con salsa de Cabrales (witlofschuitjes met Cabrales).
Witlof wordt endivias of anchicoria genoemd. Eigenlijk zijn het witlofschuitjes (barquitas de endivias), want je gebruikt alleen de blaadjes en legt die als schuitjes of bootjes neer en vult ze met een saus met Cabrales (endivias con salsa de Cabrales, of: endivias al Cabrales). Cabrales is een krachtige temperamentvolle blauwschimmelkaas uit Noord-Spanje. Cabrales is – afhankelijk van het seizoen – gemaakt van rauwe koemelk of een mix van koe-, geiten- en schapenmelk. De kaas wordt bedekt met esdoornbladeren en rijpt 4 tot 6 maanden in grotten van het Picos de Europa-gebergte. De smaak van de kaas wordt beïnvloedt door de zilte Atlantische wind van de Golf van Biskaje.

Mijn witlofschuitjes met Cabrales zijn supersimpel en snel te maken. Ik nam uiteraard de Spaanse blauwschimmelkaas Cabrales, maar je kunt er natuurlijk ook andere – deels minder krachtige – blauwschimmelkaas uit andere landen voor gebruiken, zoals Roquefort, Stilton, Saint-Agur, Gorgonzola piccante etc.

Ingrediënten (tapas-hapje voor 4 personen)

  • 2 witlofstronkjes, de blaadjes op een schaal gelegd
  • 50gr boter
  • 50gr Cabrales, in blokjes of verkruimeld
  • Versgemalen peper

Bereiding

  • Leg de witloofblaadjes op een schaal.
  • Smelt de boter. Laat de Cabrales in de boter smelten en maak er een glad sausje van.
  • Breng op smaak met peper (zout is niet nodig).
  • Verdeel de Cabrales-saus over de witlofschuitjes en dien op.

Variatie

  • Je kunt er nog wat gehakte walnoten of gesnipperde bieslook overheen doen. Ook kun je er (al dan niet gehakte) ansjovis aan toevoegen, maar dat wordt misschien wel redelijk zout.
  • Je kunt ook de witlof in kwarten snijden. Verwarm room en klop vervolgens de Cabrales op met de room. Bestrijk de kwarten ermee.