vinissima op zoek naar de monastrell in het Spaanse wijngebied Yecla

Onlangs was ik een paar dagen op studietrip in Yecla, het kleine wijngebied in de regio Murcia in het zuidoosten van Spanje. Ik heb mijn verslag hierover ‘Op zoek naar de monastrell in het Spaanse wijngebied Yecla’ genoemd. Want als er één druivenras heer en meester is in Yecla, dan is het monastrell wel. Zo’n 80-85% van de aanplant in dit kleine Spaanse wijngebied is monastrell en bijna nergens gedijt dit blauwe druivenras beter dan in het droge hete klimaat van Yecla. We gingen met vier Nederlandse en drie Belgische Spanish Wine Specialists – een opleiding die ik in 2021 volgde – op onderzoek uit en bezochten een paar interessante bodegas en maakten kennis met de warmbloedige wijnen èn de heerlijke culinaire specialiteiten van Yecla. Yecla was een tijd geleden een gebied waar veel oninteressante bulkwijnen vandaan kwamen, maar op dit moment is het een bruisend klein wijngebied waar veel gebeurt en waar steeds interessantere kwaliteitswijnen vandaan komen. In eerste instantie van monastrell, die hier wijnen met topkwaliteit kan produceren, maar ook de andere wijnen zijn de moeite waard!

Yecla was een tijd geleden een gebied waar veel oninteressante bulkwijnen vandaan kwamen, maar op dit moment is het een bruisend klein wijngebied waar veel gebeurt en waar steeds interessantere kwaliteitswijnen vandaan komen.

DO Yecla
bush vine monastrell van Barahonda in Campo Arriba - Yecla
Barahonda - Campo Arriba old vines
Yecla - wijngaard met monastrell van een van de leden van coöperatie La Purísima

DO Yecla

De DO Yecla ligt met de wijngebieden Jumilla en Bullas in Murcia, in het zuidoosten van Spanje. Verder grenst het gebied aan de DO Almansa (ten noorden van Yecla) en de DO Alicante (ten oosten van Yecla). Even wat cijfers over Yecla:

  • In Yecla wordt al sinds de 16e eeuw wijn gemaakt.
  • Yecla kreeg in 1975 officieel de DO-status (Denominación de Origin) als wijngebied.
  • Yecla had 20 jaar geleden nog 20.000ha wijngaard, nu is dat nog maar 7.200 hectare wijngaarden. Veel oudere wijnboeren zijn ermee opgehouden en hebben geen opvolgers.
    Het blauwe druivenras monastrell beslaat 80-85% van het wijngaardareaal.
  • De productie bedraagt ca. 9 miljoen liter per jaar.
  • De gemiddelde regenval in het gebied is 300mm per jaar. Het gebied ligt 80km vanaf de kust en krijgt hierdoor ook wat minder regenval.
  • Er zijn gemiddeld 3.000 zonne-uren per jaar.
  • De wijngaarden liggen er op een hoogte tussen 535-800 meter op een scheiding tussen het centraal plateau La Mancha en de Middellandse Zee.
  • Er zijn twee subzones:
    • Campo Arriba ten noorden van de stad Yecla is de hogergelegen zone en is het beste voor rode wijnen. De hoogte (700-1000m) werkt ook enigszins matigend en verkoelend op de hitte in de zomer. Dit is het beste gebied van de twee subzones en je ziet de naam Campo Arriba soms op het etiket.
    • Campo Abajo ten zuiden van de stad Yecla is wat lager gelegen (500-600m) en hier wordt meer witte wijn gemaakt
  • Het klimaat is mediterraan-continentaal, met lange koude winters (tot -10 graden) en hete zomers (vorig jaar boven 40 graden).
  • De bodem is arm en bestaat veelal uit kalksteen met veel kiezelstenen. Deze rotsige bodem is goed bestand tegen de droogte en is in staat om de regen goed vast te houden.
  • De DO Yecla omvat momenteel 9 wijnproducenten, waarvan één coöperatie. Daarnaast zijn er 1.600 wijnboeren die – veelal zeer kleinschalig – druiven aanplanten en verkopen.
  • Yecla exporteert 95% van hun wijnproductie naar zo’n 40 landen.
  • Yecla produceert witte wijn, rosé en rode wijn. Daarnaast is er versterkte rode wijn van monastrell (monastrell dulce). Rode wijn is veruit in de meerderheid en 80% van de aanplant bestaat uit monastrell.
  • Toegestane blauwe druivenrassen: naast monastrell (in Frankrijk en de rest van de wereld bekend als mourvèdre en in Australië als mataro) ook tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, merlot, garnacha tintirera (ook bekend als alicante henri bouschet), garnacha tinta (in Frankrijk en de rest van de wereld bekend als grenache noir) en petit verdot. De overige rassen – dus anders dan monastell – beslaan zo’n 10% van de wijngaarden.
  • Toegestane witte druivenrassen: macabeo (het meest gebruikelijke witte druivenras in Yecla), airén, sauvignon blanc, chardonnay en een beetje merseguera, malvasía en moscatel de grain menudo. Zo’n 5% van de wijngaarden bestaat maar uit witte rassen.

Yecla is dus een van de kleinste Spaanse wijngebieden en het gebied kent momenteel maar negen wijnproducenten, namelijk: Bodegas La Purísima (de coöperatie van het gebied), Bodegas Familia Castaño, Bogegas Antonio Candela e Hijos, Bodegas Conde de Montornés, Bodegas y ViñeDos Evine, Bodegas Sociedad Agrícola Viña Vista, Bodegas Barahonda, Bodegas Casa Boquera en Viñedos Casa de las Especias. Wij bezochten achtereenvolgens Boquera, Barahonda, Castaño en La Purísima en proefden hun wijnen. Van Evine kregen we een presentatie en een kleine wijnproeverij.

Meer info over Yecla vind je op de site van de DO Yecla: www.yeclavino.com of via hun Instagram-account @yeclavino.

Barahonda - Alfredo Candela Belda met monastrell in Campo Arriba Yecla
wijngaard met monastrell van Castaño
vergisting monastrell bij Barahonda
monastrell-blaadje met bietensmaak in restaurant van Barahonda

Monastrell / mourvèdre
Monastrell zullen de meesten kennen van de Franse naam mourvèdre. In Australië wordt het druivenras mataró genoemd. Maar mourvèdre komt niet uit Frankrijk, maar heeft z’n oorsprong in Spanje! En tweederde van de wereldwijde aanplant van het druivenras bevindt zich ook in Spanje. In de regio Murcia (met de wijngebieden Jumilla, Yecla en Bullas) is het zelfs 80-85% van de aanplant. Ook in DO’s als Alicante, Almansa, Costers del Segre, Penedès en Valencia is monastrell het dominante druivenras qua aanplant. De naam komt van ‘monasteriellu’ en geeft aan dat de oorsprong waarschijnlijk in een Spaans klooster ligt, vermoedelijk in Valencia, in Camp de Morvedre (dat nu Sagunto heet); en dat verklaart ook meteen de Franse naam. De Australische naam mataró komt ook van een plaatsje aan de kust bij Valencia.

In Spanje zie je monastrell wel als mono-cépage (wijn van één druivenras) of geblend met bijvoorbeeld grenache en syrah. In Frankrijk komt mourvèdre vooral in Bandol als mono-cepage voor en verder in Zuid-Frankrijk veelal als blend met bijvoorbeeld grenache, syrah, carignan en cinsault. In Australië noemen ze de meest voorkomende blend gsm (grenache-syrah-mourvèdre).

Monastrell houdt van hitte. In droge warme klimaten voelt ie zich prettig. Dan zit je dus meteen in warme gebieden, zoals de wijnregio’s van Murcia of in Zuid-Frankrijk. Herkenbare aroma’s zijn bramen, zwarte peper, cacao, tabak, gebraden vlees, in Spanje soms ook wel rokerigheid, zwarte olijven en teerachtig. Monastrell is een klein druifje met dikke schil en geeft dus wijnen met diepe kleur en behoorlijk wat tannine. Op hogergelegen wijngaarden , zoals in Campo Arriba in Yecla, krijg je een mooiere balans en een betere zuurgraad.

smaakprofiel monastrell

De monastrell wordt in Yecla over het algemeen aangeplant als ‘bush vine’, struikje, want de phylloxera (druifluis) kreeg in de droogte van Jumilla bijna geen kans. Daarom zijn de meeste oudere planten niet geënt op een Amerikaanse onderstam (normaal dé oplossing tegen de druifluis). En de ‘bush vine’ is ook een ideale groeiwijze in warme klimaten. Speciaal zijn in Yecla de monastrell-stokken die aangeduid worden met monastrell Pie Franco. Dat zijn oude zogenaamde pre-phyloxerastokken die on-geënt zijn (dus: niet ge-ënt op Amerikaanse onderstammen). Het zijn pure stokken op zanderige bodem die bestand bleken tegen de druifluis die bijna alle Europese wijngaarden verwoeste. Yecla en de omliggende wijngebieden koesteren deze oude stokken en brengen er vaak speciale wijnen van uit. Nieuwe aanplant moet trouwens wel geënt worden op Amerikaanse onderstammen.

Combineer monastrell/mourvèdre met stevige gerechten met kalf, lam, worsten, varkensvlees, hamburgers, gegrild vlees, en gerechten met tijm en rozemarijn. Of groentengerechten met shiitake of linzen. En over het algemeen ook gerechten met veel umami (sojasaus of balsamico).

Gek op Spaanse monastrell? Volg @monastrellespana op Instagram.

queso frito con tomate
gazpachos yeclanos

Gastronomía yeclana
We konden in Yecla niet alleen genieten van de wijnen uit de streek, maar ook van lokale specialiteiten. De gastronomie van Yecla bestaat uit gerechten die ooit de traditionele voeding van de boeren waren. Ze bestaan nog steeds en in elk restaurant op tapasbarretje van Yecla staan ze op de menukaart. Ze behoren gewoon tot het DNA van de streek. Denk aan gerechten als gazpachoz yeclanos (niet de koude tomatensoep, die heet gazpacho andaluz), rijstgerechten, het Raspay-konijn, gevulde gehaktballetjes die nog het meest op knödel lijken (pelotas de relleno) geserveerd in bouillon, en gebakken kaas met tomaat (queso frito con tomate).

Ook kun je tapas eten in de verschillende bars in de stad en elk jaar geven ze een demonstratie op hun Tapas Feest (Feria de la Tapa ) die in maart samenvalt met de Yecla Furniture Fair (Feria del Mueble de Yecla; Yecla staat naast wijn en eten ook bekend om zijn meubelindustrie!). Op de wijnroute, de Ruta del Vino de Yecla, kun je uitgebreid kennismaken met de wijn, gastronomie, restaurantjes en (tapas)bars van Yecla.

Typische gerechten van de streek zijn o.a.:

  • Gazpachos yeclanos: Het is het meest karakteristieke gerecht, gazpachos in het meervoud. De ingrediënten zijn: zeer dun platbrood op de bodem, dan datzelfde brood in kleine stukjes gescheurd bovenop met een saus van bijvoorbeeld kip, konijn (conejo), paddenstoelen en bergslakken (‘caracoles’ of ‘caracoles serranos’). Je krijgt één grote gazpachos met meer mensen en eet gezamenlijk de saus met vlees ervan af. De overgebleven deeg scheur je in stukken en eet die met ansjovis voor een hartige toets of met honing voor een zout-zoete combinatie. Smakelijk, maar machtig. En als je low carb wilt eten, sla dit gerecht dan over.
  • Gachasmigas (de vertaling is ‘pap’) is een ander traditioneel gerecht met deeg/brood. Het is mogelijk dat ze, net als gazpachos, hun oorsprong hebben in de Arabische keuken. Olie, knoflook, bloem en water vormen de ingrediënten. Het ziet eruit als een omelet met een gouden korst. Ze worden meestal direct uit de pan gegeten.
  • Arroz y conejo tipo Raspay (rijst met Raspay-konijn). Een soort paella met bergslakken en scharrelkonijn.
  • Knödel of ‘gevulde ballen’ uit Yecla (pelotas de relleno) is vaak een hoofdgerecht. Ballen ter grootte van tennisballen, gemaakt met paneermeel gedrenkt in water en melk, mager gehakt, pijnboompitten, peterselie en kruiden. De ballen worden gekookt in bouillon en samen opgediend. Hou je niet zo van knödel, zoals ik, dan laat je de ballen beter aan je neus voorbijgaan.
  • Queso frito con tomate (gebakken kaas met tomaat) kom je overal tegen als een van de voorgerechtjes. Ik maakte ze na mijn reis ook thuis. Erg lekker. Verse geitenkaas gebakken in de pan, met tomatenjam of een tomatensausje. Men drinkt er traditioneel witte of roséwijn bij. Als kaas wordt verse geitenkaas uit Murcia gebruikt. Ze noemen die simpelweg ‘queso fresco de cabra’, verse geitenkaas dus. Maar als je in Nederland verse geitenkaas wilt kopen, krijg je rolletjes of plakken jonge geitenkaas naturel. Die zijn vrij droog en brokkelig en zeker niet hetzelfde als de verse geitenkaas uit Murcia. En je kunt ‘m dus ook niet bakken. Ik vond als alternatief halloumi, de geiten-/schapenkaas uit Cyprus. Halloumi staat ook wel bekend als grilkaas. Halloumi smelt niet bij het bakken en krijgt ook een knapperig laagje bij het grillen of bakken net als de geitenkaas uit Murcia, maar halloumi is veel steviger van structuur, terwijl de kaas uit Murcia juist heel soepel en ‘fluffy’ blijft! Als je de echte kaas niet kunt vinden, zul je dus op zoek moeten gaan naar een alternatief. Halloumi dus, een Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk. Of Haloemie. Klinkt als een woordgrapje en dat is het ook. Haloemi komt namelijk van De Vreugdehoeve in Zwolle en mag daarom niet de beschermde naam halloumi krijgen. Deze Haloemi komt in een handig blokje en je kunt er mooie plakjes van snijden. En de biologische Haloemi is niet van geitenmelk (of een mix van geiten- en schapenmelk) maar van schapenmelk. Maar verder is het een goed alternatief voor halloumi en – ondanks de stevigere structuur – ook voor de kaas uit Murcia en Yecla. Recept voor de ‘queso frito con tomate’ vind je elders op mijn site.
  • De ‘olla gitana’ is een vegetarische stoofpot net peulen (o.a. kikkererwten) en groenten. Olla gitana betekent letterlijk zigeunerpot. De ingrediënten zijn meestal kikkererwten, courgette, aardappelen, ui, tomaat, water, olijfolie en zout. Sommigen koks maken ook een ‘olla gitana de verano’ (zomerse zigheunerpot) en een ‘versión de invierno’ (winterversie).
  • En heel veel tapas met inktvis. Ik maakte een inktvissalade, maar je ziet ook veel inktvis met paprikapoeder en inktvis met aardappel.
groepsfoto Yecla-reis

De wijnhuizen van Yecla
En dan de wijnhuizen die we bezochten en de wijnen die we proefden. Zoals gezegd: Yecla is een klein en overzichtelijk wijngebied en het gebied kent momenteel maar negen wijnproducenten, namelijk: Bodegas La Purísima (de coöperatie van het gebied), Bodegas Familia Castaño, Bogegas Antonio Candela e Hijos, Bodegas Conde de Montornés, Bodegas y ViñeDos Evine, Bodegas Sociedad Agrícola Viña Vista, Bodegas Barahonda, Bodegas Casa Boquera en Viñedos Casa de las Especias. Wij bezochten achtereenvolgens Boquera, Barahonda, Castaño en La Purísima en proefden hun wijnen. Van Evine kregen we – in het pand van de DO Yecla waar we met z’n allen even poseerden voor een groepsfoto – een presentatie en een kleine wijnproeverij.

Yecla dag 1 – Bodegas Casa Boquera

Casa Boquera - wijngaard in de ochtend
etiket Casa Boquera - wijngaard tussen twee bergen
Yecla dag 1 - Bodegas Casa Boquera

Bodegas Casa Boquera
De aftrap van ons studietripje naar Yecla is bij Casa Boquera in de El Serral-vallei van Yecla. Boquera is niet alleen een wijngaard, maar ook een kleinschalig boutique hotel met zwembad en restaurant temidden van hun wijngaard. Handig, want we overnachten hier ook tijdens ons verblijf in Yecla. Ik sliep in de kamer met de naam “Gran Reserva monastrell”, heerlijk en toepasselijk toch!? Voor het zwembad hadden we echter geen tijd. Eerst hebben we hier op dag 1 nog wel een uitstekende lunch voordat we een proeverij van de Boquera-wijnen kregen.

De wijngaard is opgericht door het Noorse echtpaar Schalde dat verliefd werd op deze plek. Ze hebben er inmiddels 15ha staan met o.a. monastrell, syrah, petit verdot, moscatel, sauvignon blanc en chardonnay, vertelt wijnmaker Rafael Lopez Pérez. Het wijnhuis werkt 100% biologisch en alle druiven worden handmatig geoogst. De rosé van 100% monastrell die Pérez ons laat proeven, heeft nog geen etiket; die wordt pas in december gebotteld. Verder proeven we veel rood met als hoofdbestanddeel monastrell, uiteraard, want die is hier in Yecla heer en meester. Mijn favoriet is trouwens de 2017 petit verdot die we uit een karaf krijgen. 12 maanden houtrijping en 1 ½ jaar flesrijping maken de wijn zacht met rijp donker fruit. Maar ook de 2017 crianza van 60% monastrell en 40% petit verdot is lekker zacht en rijp, met donker fruit, zachte tannines en een boerse rustieke stijl. DEeze wijn heeft 7 maanden houtrijping en 12 maanden flesrijping. De laatrijpe petit verdot blijkt het hier heel goed te doen. Leuk, want ik ben ook dol op petit verdot en die zie je niet zo vaak.

Meer info: www.casaboquera.es of @casa_boquera op Instagram.

Yecla dag 1 - Ruta del Vino

Yecla dag 1 – stad Yecla en diner bij Ruta del Vino
Aan het einde van dag 1 van onze studietrip naar Yecla doen we een kleine stadswandeling door het stadje Yecla (35.000 inwoners) dat dateert uit 1100. We bekijken o.a. het prachtige theater uit 1886-1887 dat een mini-replica van het beroemde Scala is en de basiliek (die trouwens ook afgebeeld wordt op menig wijnetiket uit Yecla). Daarna gaan we naar restaurant Ruta del Vino de Yecla om te genieten van typische gerechten uit Yecla en wijnen van drie wijnhuizen (Barahonda, Castaño en Boquera).

Yecla dag 2 – Bodegas Barahonda

Bodegas Barahonda logo
monastrell van Barahonda in de kalksteenbodem in Campo Arriba in Yecla
Ingrid Larmoyeur in de wijngaard van Barahonda in Yecla
monastrell in Campo Arriba Yecla - Bodegas Barahonda
oude betoncuves van Bodegas Barahonda
tapsysteem huiswijnen bij Bodegas Barahonda
Ingrid met Antonio en Alfredo Candela Belda van Bodegas Barahonda
monastrell snoeien bij Barahonda
op studietrip bij Barahonda in Yecla
vatmonster monastrell bij Barahonda
wijnen van Bodegas Barahonda
Yecla dag 2 - Bodegas Barahond

Bodegas Barahonda
We beginnen dag 2 van ons studietripje in Yecla in de wijngaard van Bodega Barahonda dat sinds 1925 bestaat. We bevinden ons hier in de subzone Campo Arriba, dat is de zuidelijke en hogergelegen zone, in dit geval betekent dat 783m. Hier in deze hitte en droogte met rotsige kalkbodem voelt Yecla’s ‘signature’-druivenras monastrell zich helemaal thuis, legt eigenaar Alfredo Candela Belda ons uit. Zoals overal in Yecla is monastrell hier aangeplant als ‘bush vine’ (struikje). Dat is optimaal. Er is geen irrigatie nodig.

In de oude bodegas in de stad zien we de geschiedenis van Barahonda, met o.a. indrukwekkende betoncuves die nu niet meer gebruikt worden. Hier sluit ook broer Antonio aan. Ze blijken hier in de stad trouwens een handig tapsysteem voor hun eenvoudigere wijnen te hebben waar stadsbewoners met hun eigen flessen en plastic containes / jerrycans zelf hun wijnen kunnen tappen. Handig!

Vervolgens gaan we naar de nieuwe bodegas buiten de stad, waar ook andere rassen staan aangeplant en waar ze net bezig zijn om de monastrell te snoeien. We proeven vier wijnen, waaronder de sappige 2019 Barahonda organic barrica van monastrell en syrah met 6 maanden rijping op 500L-vaten van Frans eiken en hun topper, de 2019 Summun van 100% monastrell met 16 maanden Amerikaans eiken.

Aansluitend een sublieme lunch die een aparte post verdiende.

Meer info over Barahonda op www.barahonda.com/en/winery/ en @barahonda_es op Instagram.

Dag 2 Yecla – Lunch in restaurant van Bodegas Barahonda

Barahonda crianza 2018
Lualma 2019 Barahonda
lunch restaurant Bodegas Barahonda

Dag 2 Yecla – Lunch in restaurant van Bodegas Barahonda
Wow. De lunch in het restaurant van Bodega Barahonda is ster-waardig! Sublieme fine dining. Luxe fingerfood. Verfijnd, maar met beide voeten geworteld in de traditie van Yecla. We beginnen met twee monastrell-blaadjes in de smaken porcini en rode biet. Verrassend en leuk. Daarna volgen de culinaire verrassingen elkaar snel op. Gehalballenconsomé. Hamkroketjes. Kaas met tomatenpoeder, een moderne variatie op de traditionele ‘queso frito con tomate’. Foie gras met amandel. Crème brûlée met gerookte maïs. Roodvintonijn met zwarte knoflooksaus. Heek met traditionele caldero-saus. Speenvarken met mojo muciano. Dessert met namaakbanaan en hazelnootcrème. Ahhhh … Wat een feest! Je zou bijna hun mooie wijnen vergeten, zoals de houtgerijpte 2019 viognier, de zachte 2019 Barahonda crianza (van monastrell, syrah en petit verdot) die perfect in balans is, de krachtige 2019 Lualma (van monastrell, tintoreta en syrah; genoemd naar de kinderen van Alfredo: Lucia, Alfredo jr. en Martina; waarbij de monastrell de kracht, de tintorera de ‘kindness’ en de syrah de zoetheid vertegenwoordigd), de complexe topwijn 2011 Zona Zepa van 100% monastrell en 95 jaar oude stokken (ca. 20 maanden Frans eiken) en als afsluiter de Bellum Remate, een mooie ‘late harvest’ monastrell dulce.

Kortom: als je in de buurt van Yecla fantastisch wilt eten en genieten, reserveer bij Barahonda!

Dag 2 Yecla – Bodegas Familia Castaño

Castaño - The Art of Monastrell
Yecla - monastrell in Espinal in Campo Abajo - Castaño
bio-wijnen van Castaño in Yecla
bio-wijnen van Castaño in Yecla
wijnproeverij bij Bodegas Castaño in Yecla
Angela Castaño Lorenzo met de wijn Santa genaamd naar haar grootmoeder
Angela Castaño Lorenzo en wijnmaker Mariano Lopez
diner bij Bodegas Castaño
diner bij Castaño
Bodegas Castaño - Casa Cisca

Bodegas Familia Castaño
Aan het einde van dag 2 in Yecla zijn we te gast bij Bodegas Castaño. Hun motto geeft de troef van het kleine wijngebied perfect weer: “The Art of Monastrell”. We beginnen onze tour in hun wijngaard Espinal in subzone Campo Abajo. De oude monastrell-stokken staan hier op 450m hoogte. Ook hier veel kalksteen en mineraliteit.
Castaño werkt per 2023 voor 100% biologisch.

Terug in de bodegas proeven we een mooie serie wijnen van wijnmaker Mariano Lopez die er al 34 jaar werkt! We proeven o.a. de krachtige kruidige 2016 Colección (van 70% monastrell en 30% cabernet met 10 maanden 80% Frans en 20% Amerikaans eiken) en hun drie topwijnen. De 2016 Santá van 90% monastrell en 10% garnacha tintorera ( = alicante bouschet) heeft 14 maanden houtrijping (nieuw Frans). Santa was de grootmoeder van Angela Castaño Lorenzo (zie foto). Mooie wijn. Zacht, rijp fruit met mooie balans.

Mijn favoriet is de 2015 Casa de la Cera van 50% monastrell en 50% garnacha tintorera, cabernet, syrah en merlot. 20 maanden nieuw Frans/Amerikaans eiken 500L-vaten. Prachtige wijn. Mooie balans. Houttonen goed in evenwicht. Gul, veel fruit, rijp, bijna elegant ondanks de 15-% alcohol die je niet merkt. Genieten.

De absolute topper van Castaño is de 2016 Casa Cisco, genoemd naar de overgrootmoeder van Angela. Van 100% monastrell met 16 maanden Frans (30%) en Amerikaans (70%) eiken. Milde zuren. Zeer rijp en bijna zoet. 15,5% alc. Wijnmaker Lopez wilde deze wijn in de meer traditionele (‘ouderwetse’) stijl maken, vandaar meer dominant Amerikaans hout. Goed gelukt, maar niet mijn voorkeur. Leuk is dat we ook de 2011-editie van Casa Cisca ernaast proeven. Wat een verschil! Zachter, houttonen beter geïntegreerd, chocoladetonen.

We sluiten de proeverij af met 2018 Castaño dulce van 100% monastrell. Met 133gr/L restsuiker toch niet te zoet dankzij een fijne fraicheur.

We sluiten de dag af met een diner in de bodega van Castaño waar we heerlijke traditionele gerechten krijgen en gezellig babbelen met de vrouwen van het wijnhuis: Angela, Raquel en Ksenia.

Meer info over Castaño op www.bodegascastano.com/nl en @bodegascastano op Instagram.

ontvangst op het stadhuis van Yecla

Dag 3 Yecla – ontvangst op het stadhuis
Dag 3 van onze studietrip naar het wijngebied Yecla beginnen we bij het stadhuis van Yecla. Hier worden we ontvangen door burgemeester Maria Remedios Lajara Domínguez van de stad en Rafael Verdú, de president van de DO Yecla. Hartelijk welkom en veel foto’s en interviews voor de lokale media.

Dag 3 Yecla – Bodegas La Purísima

in de wijnkelder van La Purísima
La Purísima - Trapío 2019

Bodegas La Purísima
Op dag 3 van ons studietripje naar Yecla stond coöperatie La Purísima centraal. Exportmanager Federico Marco, wijnmaker Pedro José Azorin en baas José Luis Quilez leiden ons rond. We beginnen met een rondje door de bodegas zelf, met een indrukwekkende rvs-tank van – jawel – 850.000 liter! Wow.

De coöp is ontstaan in 1943 en is in 1954 officieel gestart. Het is het oudste en zeker grootste wijnhuis van Yecla. Ze produceren 10 miljoen kilo druiven, waarvan 95% rood. Monastrell (75%) is natuurlijk het belangrijkste, gevolgd door syrah, cabernet, merlot en petit verdot en wat wit van macabeo, sauvignon blanc en verdejo.
De coöp heeft 1.200 leden, maar daarvan zijn er nu (nog maar) 300 zelf wijnboeren die de druiven leveren. Veel oudere wijnboeren zijn opgehouden of hebben hun percelen verkocht. De totale omvang van de wijngaarden van de aangesloten leden is ca. 2.000ha en de wijngaarden liggen op 600-900m hoogte.

Wij constateren na de proeverij dat de wijnen van La Purísima een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben. Zoals de fruitige zachte elegante 2021 Estío tinto (70% monastrell en 30% syrah; zonder houtrijping). Of de sappige gulle 2021 La Purísima monastrell. Mijn persoonlijke favoriet is de 2019 Old Vines Expression (85% monastrell, 10% syrah en 5% garnacha tontorera met 1 jaar rijping op Frans eiken + 1 jaar flesrijping); elegant, zacht, rijp, bomvol fruit, rijpe tannines, moderne stijl zonder dominante houttonen. En tenslotte proefden wij de topwijn van La Purísima: de 2019 Trapío van 100% monastrell met 14 maanden Frans eiken en van zogenaamde ‘pie franco’ (oude wijnstokken die nog niet geënt zijn op Amerikaanse onderstammen). Bijzonder. Veel fruit, veel karakter, rijpe tannines, maar nu nog met wat vegetale tonen.

Gelukkig zijn de wijnen van La Purísima in Nederland te verkrijgen (Schermer, Anfors en recent Henri Bloem); dus hoeven we straks niet zonder te zitten… en ik haalde meteen dezelfde dag na aankomst in Nederland al een flesje en dronk die thuis bij mijn tapas-avondje.

Meer info over La Purísima op www.bodegaslapurisima.com/en/ @bodegaslapurisima op Instagram.

Yecla dag 3 - lunch bij Los Chispos

Dag 3 Yecla – Lunch bij Los Chispos
We lunchten op dag 3 bij Los Chispos. Hm. Ligt aan de snelweg op een soort industrieterrein in Yecla. Niet echt gezellig op het eerste gezicht. Maar binnenin ziet het er heel traditioneel uit en mensen komen van heinde en ver om hun beroemde gazpachos te eten. Dat is niet hetzelfde als de gazpacho andaluz die wij kennen, de koude zomerse tomatensoep.

Maar eerst was het tijd voor een hele serie heerlijke tapas, zoals manchego, jamón, geroosterd brood met tomaten en aïoli, croquettas con jamón, pelotas en caldo (soort knödel in bouillon), gegrilde geitenkaas met tomatenjam (inderdaad, de ‘queso frito con tomate’) en bacalao.

En terwijl we al redelijk wat achter de kiezen hadden, kwam het beroemde hoofdgerecht: ‘gazpachos manchego’ c.q. ‘gazpachos yeclano’. Dat is stevige kost. Een soort reuzenplatbrood met daarop stukjes brood in saus met vlees. Er zit meestal kip, konijn, slakken (caracoles), pepertjes en rozemarijn op. Heerlijk maar machtig. Je zit er met z’n allen omheen en schept de vulling eraf en eet aan het eind het leeggeschraapte brood op met ansjovis of honing erop. Best smakelijk eigenlijk.

De wijnen aan tafel kwamen van Castaño en La Purísima en dit was een zogenaamde “institutionele lunch”. Dus waren we naast ons als genodigden (4 Nederlanders en 3 Belgen) met een heel gezelschap, waaronder organisatoren van ICEX en de DO Yecla, wijnmakers en tal van lokale politici en ambtenaren. Zo gaat dat in Spanje. Eten verbroedert en ik heb ze bekend gemaakt met het onvertaalbare Nederlandse woord “gezellig”. Ze vonden het een heel grappig woord en ik denk dat ze het echt gaan onthouden. Ze oefenden in elk geval massaal op de uitspraak ervan, al giechelend.

Dag 3 Yecla – Bodegas y Viñedos Evine
Tijdens de laatste etappe van onze Yecla-wijntrip zijn we te gast in het gebouw van de DO Yecla. Hier hebben we nog een proeverij van de kleine Bodegas Evine. Wijnmaker Felipe Martinez Quintanilla is er nu 4e generatie. Samen met zijn twee zusters is hij eigenaar van Evine. Ze produceren 100.000 liter wijn per jaar op hun wijngaard van 60ha in het lager gelegen Campo Abajo op 500m hoogte. Daarvan brengen ze 15.000 liter uit onder eigen naam; de rest wordt verkocht als bulkwijn. Ze hebben vooral monastrell, maar ook wat syrah; geen witte druiven. Sinds 2010 is alles biologisch.

We proeven drie van zijn vier wijnen: de fruitige instapper 2021 Maria Sarmiento (85% monastrell en 15% syrah met 2 maanden Amerikaans eiken), de rijpe doorstoofde 2018 Llano Quintanilla (100% monastrell van oude stokken, met 8 maanden Amerikaans eiken) en de krachtige kruidige 2018 Kyathos monastrell cepas viejas (monastrell van oude stokken, met de hand geoogst en 18 maanden nieuw Frans en Amerikaans eiken).

Meer info (alleen in het Spaans) op www.bodegasevine.es/ en @bodegasevine op Instagram.

Dag 3 Yecla – afsluitend diner en tapas bij Restaurante La Zaranda
Ter afsluiting van ons studietripje naar wijngebied Yecla gingen we met een klein gezelschap en enkele wijnmakers van Castaño en La Purísima naar Restaurante La Zaranda in hartje Yecla. Zaranda blijkt een bekende tapasbar. Superdruk. En terecht. Wat een geweldige hapjes krijgen we hier! Niet verfijnd, maar authentiek van de regio en heel smakelijk.

Ik heb waanzinnig genoten van tomaat met lekker zoutige gedroogde vis (capellan). De heerlijke octopus met aardappel. Geitenkaas met tomatenjam. En van het stoofpotje van ossenstaart met aardappel. Echt subliem. En wat paste de 2021 La Purísima Filarmonía van monastrel-syrah-merlot daar mooi bij. Zacht en rijp. Moderne stijl monastrell met 4 maanden Frans eiken. Daarna zeebaars met de macabeo-chardonnay van Castaño. Een gezellige relaxte avond als perfect einde voor een fantastisch tripje!

Na vier dagen kwam onze zoektocht naar de monastrell in Yecla ten einde. Wat een mooi gebied. Wat een heerlijke warme wijnen! En wat heb ik genoten van de gastvrijheid en de culinaire ontdekkingen in Yecla! Ik zou zeggen: ga ook eens op zoek naar een wijn uit Yecla. Ik ben ervan overtuigd dat je niet teleurgesteld zult zijn.
¡Salud!

op zoek naar de monastrell in Yecla