Spicy knoflook-labneh met lamsgehakt en geroosterde groenten

Eergisteren kwam ik bij mijn Turkse supermarktje om Libanees platbrood te kopen voor onze shish taouk met toum. Zo’n bezoekje blijft natuurlijk niet straffeloos en ik kwam uiteindelijk met een hele tas vol verse groenten, kruiden, kip en lamsgehakt thuis. Ik ontdekte in de winkel ‘labneh Lebanese Style’ en vroeg me af of ik daaromheen niet een lekker Midden-Oosters gerecht kon bedenken. Ik kocht dus naast de labneh ook nog lamsgehakt, aubergines, kleine courgettes, rode puntpaprika’s, tomaatjes, pistachenootjes en veel verse kruiden (peterselie, munt en dille). Genoeg om thuis iets lekkers mee te bedenken. Ik had vorige jaar al eens labneh met geroosterde knoflook gemaakt. Dat leek me heerlijk als bodempje op het bord en ik voegde nog wat rozenharissa toe om het wat pikanter te maken. Dan wat lekker kruidig gebakken lamsgehakt met baharat. Daarop gegrilde of geroosterde groenten, zoals blokjes aubergine en puntpaprika. Tenslotte veel verse kruiden en wat granaatappelpitjes en pistachenootjes als garnering. Zoiets. Spicy knoflook-labneh met lamsgehakt en geroosterde groenten dus. Dat moest toch lekker zijn? En dat was het ook. Echt een smaakbommetje vol aromatische en verleidelijke smaken uit het Midden-Oosten. Aan de slag dus…

Spicy knoflook-labneh met lamsgehakt en geroosterde groenten. Dat moest toch lekker zijn? En dat was het ook. Echt een smaakbommetje vol aromatische en verleidelijke smaken uit het Midden-Oosten.

veel verse groenten en kruiden voor mijn gerecht uit het Midden-Oosten
knoflook roosteren in de Airfryer
geroosterde knoflook voor de labneh
lamsgehakt met baharat
labneh en lamsgehakt met baharat

Ingrediënten (2 personen)
Voor de labneh:

  • 200gr labneh (kant-en-klaar)
  • 1 bol knoflook
  • 1TL grof zeezout
  • Sap van een halve citroen
  • 1TL (rozen)harissa (of 1TL gedroogde chilivlokken)

Voor het lamsgehakt:

  • 300gr lamsgehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 2TL baharat-specerijenmix (of andere specerijen, zoals ras-el-hanout of je eigen samenstelling)
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de groenten:

  • Aubergine (1 grote of 2 kleine), in plakjes van ca. 1-1½cm
  • Rode puntpaprika (1 grote of 2 kleine), zonder zaadlijsten en in reepjes of blokjes
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Voor de garnering:

  • Olijfolie van goede kwaliteit (extra vierge voor koude bereiding)
  • Platte peterselie, munt en dille (vers en gehakt)
  • Granaatappelpitjes
  • Pistachenootjes (hele of gesneden in staafjes), geroosterd

Desgewenst kun je er brood (boerenbrood, Turks brood of Libanees platbrood) bij geven, maar dan is het niet meer ‘low carb’.

Bereiding:

Voor de labneh:

  • Verwarm de oven voor op 200°C .
  • Snij van een bol knoflook de puntjes bovenaan af. Leg de bol op een stukje aluminiumfolie en druppel er nog wat olijfolie in. Pak de bol in de aluminiumfolie in en gaar de bol een uur in de oven. Laat afkoelen.
    Tip: je kunt de knoflookbol ook in de Airfryer poffen of roosteren. Dan heb je minder tijd nodig, zo’n 25-30 minuten.
  • Druk de zachte knoflook uit de teentjes en prak met een vork door de labneh.
  • Vermeng het zout erdoor en roer alles goed door.
  • De labneh is zo lekker, maar je kunt er optioneel nog het sap van een halve citroen en wat (rozen)harissa doorheen mengen. Het wordt er wat frisser en pikanter van. Alleen kleurt de labneh daar wat oranje van. Niet erg lijkt me, want het is erg lekker. In plaats van (rozen)harissa kun je ook 1TL gedroogde chilivlokken erdoorheen mengen.

Voor het lamsgehakt:

  • Fruit de ui vijf minuten zachtjes in de olijfolie.
  • Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul.
  • Voeg 1EL tomatenpuree toe en bak een minuut mee om te ontzuren.
  • Voeg de baharat toe en roer alles goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor de groenten:

  • Verwarm de oven voor op 200°C .
  • Bereid op tijd de aubergine voor! Leg de aubergineplakjes op een schaal of in een zeef. Bestrooi de plakjes ruim met zout en laat dit 20 minuten staan; ze gaan dan ‘zweten’. Dep al het vocht met keukenpapier en poets het zout van de plakjes af. Snij de aubergineplakjes in blokjes.
  • Verspreid de aubergineblokjes en paprikareepjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout en peper en een beetje olijfolie. Rooster ze in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Keer halverwege.

Garneren en serveren:

  • Smeer de labneh in een dun laagje op de borden. Druppel er in een cirkelbeweging een beetje goede olijfolie over.
  • Voeg het gehakt toe en verspreid dat grotendeels over de labneh. Je mag nog een randje labneh zien.
  • Haal de groente uit de oven en verdeel de warme aubergine en paprika over het gehakt.
  • Garneer het gerecht met de verse kruiden, granaatappelpitjes en geroosterde pistachenootjes.

Tip: je kunt dit gerecht zo serveren, maar het ook als dip voor boerenbrood, Turks brood of Libanees platbrood gebruiken. Ook kun je er nog een frisse salade van komkommer, tomaatjes en romainesla bij geven,

Variaties

  • Pittige labneh (labneh + cayennepoeder of gedroogde chilivlokken of harissa) + kofta (gehaktballetjes van lams- of rundergehakt; voeg in elk geval wat kaneelpoeder toe) + kerstomaatjes uit de oven. Eventueel kun je gehalveerde gedroogde dadels toevoegen.
  • Rooster gehalveerde aubergines met wat olijfolie in de oven en schep de afgekoelde aubergines leeg. Vermeng dit vruchtvlees met de labneh en breng op smaak met zout en peper.
  • Bak blokjes aubergine en blokjes of reepjes paprika in de pan en vermeng aan het einde met een lepeltje honing en een lepeltje granaatappelmolasse. Breng op smaak met zout en peper.
  • Gril de aubergine. Snij de aubergines in plakken van ca. 1 à 1½ cm. Halveer de plakken nog eens. Besmeer de gehalveerde plakjes aan beide kanten dun met olijfolie en gril ze in ca. 3 minuten per kant. Bestrooi dan met zout en peper. Tip: gebruik een grilplaat of een grilpan (of in een dikke gietzijzeren pan).
  • Bereid aubergineblokjes en grove paprikareepjes in de Airfryer (ca. 10-15 minuten met wat olie op 180 graden).
aubergine en paprika roosteren in de oven
labneh en lamsgehakt en geroosterde groenten
labneh en lamsgehakt met geroosterde groenten en kruiden
labneh en lamsgehakt met geroosterde groenten en Mas Collet van Celler de Capçanes

Wijntip: kies voor een rode wijn met soepele tannines, milde zuren en kruidige tonen. Wij kozen de 2019 “Mas Collet selecció” van Celler de Capçanes uit Montsant in het noordoosten van Spanje. Van 50% garnacha, 25% cariñena en 25% cabernet sauvignon met 9 maanden houtrijping op nieuwe tot 5 jaar oude vaten van Frans en Amerikaans eiken. Een zachte maar volle en kruidige wijn die prima harmonieert met het smaakgeweld van het gerecht.