Roadtrip Devon en Dorset

Ik wil al heel lang naar de Zuid-Engelse kust. Gezellige kleurrijke havenstadjes, mooie ruige kust met witte krijtrotsen in Dorset, overal lekkere visjes eten, en even bijkomen aan de ‘English Riviera’ in het milde subtropische klimaat van Devon. En als bonus: genieten van Engelse mousserende wijn in Hampshire. Dat was wat ik verwachtte. Heerlijk vooruitzicht toch!? En volop uitgekomen!

Nadat ons autotochtje naar The Cotswolds een paar jaar geleden zo goed beviel, en nu Schiphol een chaos lijkt en menig land nog steeds wat mij betreft geen veilige optie is, leek een nieuwe vakantie naar Engeland een uitstekende optie. Misschien heb je er binnenkort ook wel zin in. Hieronder geef ik je daarom ons reisschema en tal van tips. En wie weet zit jij binnenkort ook met een ‘pint’ of een glaasje ‘English fizz’ te genieten daar. Dus op naar de Roadtrip Zuid-Engeland – ontdek de kust van Devon en Dorset.

Gezellige kleurrijke havenstadjes, mooie ruige kust met witte krijtrotsen in Dorset, overal lekkere visjes eten, en even bijkomen aan de ‘English Riviera’ in het milde subtropische klimaat van Devon.

graafschappen Zuid-Engeland

De Engelse zuidkust: focus op Devon en Dorset
De zuidkust bestaat van west naar oost uit de graafschappen Cornwall, Devon, Dorset, Hampshire, Sussex (West en East) en Kent. We hebben ons geconcentreerd tot Devon en Dorset. In 11 dagen is de hele zuidkust een beetje gekkenwerk als je de tijd wilt hebben om alle bezienswaardigheden te bekijken. Cornwall lijkt me ook heel mooi, maar we konden niet alles doen in die tijd. We deden de eerste overnachting in Hampshire (Bishop’s Waltham) en de laatste in West Sussex (Chichester) omdat dat het beste uitkwam met de vaartijden van onze boot van Duinkerke (F) naar Dover (UK). Van de eerste stop in Bishop’s Waltham gingen we naar Dorset, waar we drie nachten bleven in Weymouth, dat precies in het midden van de Jurassic Coast ligt en van waaruit je het beste tripjes naar alle kanten kunt maken. Daarna via Exeter door naar de ‘English Riviera’ in Devon. Hier bleven we vijf nachten in Torquay en bekeken de kustplaatsjes en het moeras Dartmoor National Park. De laatste nacht logeerden we in Chichester. Vandaar weer terug met de boot vanaf Dover.

Van Duinkerke naar Dover
de kust bij Abbotsbury - Dorset

Met de boot
De vorige keer gingen we naar The Cotswolds met de boot van Duinkerke (F) naar Dover (UK). Dat deden we nu weer. Wij hebben het rustig aan gedaan. We zijn op zaterdag vertrokken vanuit Den Haag en hebben de DFDS-boot om 14.00 uur van Duinkerke naar Dover genomen. Je moet er normaal minstens een uurtje van tevoren zijn, maar nu twee uur. Drie uur rijden vanaf Den Haag, dus we vertrokken rond 9 uur. De eerste overnachting was in Bishop’s Waltham. Dat is ca. 2 ½ uur rijden vanaf Dover. Slapen bij een pub met kamers, dus ’s avonds lekker daar blijven eten. Handig na een reisdag.

Tip: wij deden Duinkerke-Dover, maar je kunt natuurlijk ook op een andere manier naar de Engelse zuidkust:

  • Met DFDS kun je van Duinkerke (F) naar Dover (UK, Kent) (duurt 2 uur) of van Calais (F) naar Dover (UK, Kent) (iets verder rijden in Frankrijk, maar de overtocht duurt 1 ½ uur).
  • Met de Stena Line kan je van Hoek van Holland naar Harwich (UK, Essex) (duurt 6 ½ uur). Je moet dan in Engeland wel wat meer naar de kust rijden. Maar als London ook in je reisschema zit, is dit wel een handige route.
  • En je kunt natuurlijk via de Eurotunnel / Kanaaltunnel van Calais (F) naar Folkestone (UK) (duurt 35 minuten).
  • Een andere optie is van Caen (F) naar Portsmouth (UK) (de overtocht duurt 5:45 uur en je reist langer naar de opstapplaats, maar je bent dan wel meteen in Engeland op de juiste plek als je naar Dorset of Hampshire wilt). Dat kan b.v. met Brittany Ferries.
telefooncel in East Tisted - Hampshire
groene wegen in South Downs National Park - Hampshire
Old Harry Rocks - Dorset

Reisschema 11 dagen
Dag 1 naar Hampshire, dag 2-4 in Dorset, dag 5-10 in Devon en dag 11 zijn we weer naar Dover gereden en hebben de boot van 14.00 uur naar Duinkerke genomen.
Onze eerste stop was dus in het graafschap Hampshire. Dat kwam goed uit, want zo kon ik voor zondagmorgen meteen een afspraak maken bij een van de specialisten in Engelse mousserende wijnen voor een Tour & Tasting: Hambledon Vineyard.
Al met al zijn wij dus elf dagen weggeweest. Natuurlijk kan het sneller, of je neemt meer tijd voor wat dagen in Cornwall, Hampshire, Sussex of Kent of om nog meer leuke plekjes in Zuid-Engeland te bezoeken. Ben je nog nooit in Engeland geweest, dan wil je het misschien zelfs wel combineren met London.

Hier ons eigen schema op een rijtje. Wijk er vooral vanaf en trek je eigen plan. Buiten deze plekjes is er nog zoveel meer te zien. En dit is slechts onze voorkeur. Je kunt ook uitgebreid castles, musea, tuinen, kerkjes en andere bezienswaardigheden bezoeken of lange wandelingen maken. Het gebied is er uitermate geschikt voor.
Reisschema: 11 dagen | 10 overnachtingen: 1x Bishop’s Waltham / 3x Weymouth / 5x Torquay/ 1x Chichester

  1. Dag 1: vertrek 9u Den Haag – Duinkerke (295km/3.15u) – aanwezig ca. 12 uur / 14.00u vertrek boot Dover (2 uur) – ENG 15u bst aankomst (bst = British Summer Time) – slapen en dineren in Bishop’s Waltham (Hampshire): 220km | 2:20u via ringweg London. Tip: Winchester als overnachting is ook leuk.
  2. Dag 2: Bishop’s Waltham – Hambledon Vineyard 11-13 uur tour – middag route naar Weymouth (optioneel: via Bournemouth / Poole, of je rijdt nog wat door de groene heuvels van Hampshire) – slapen en dineren in Weymouth.
    Andere optie voor een Tour & Tasting: bij Black Chalk of Hambledon Winery (20km tNv of 25km tZv Winchester).
  3. Dag 3: Weymouth – optioneel: boottochtje – dan richting oosten naar Durdle Door / West Lulworth / Lulworth Cove (tip: zonsondergang!) / Corfe Castle / Old Harry Rocks 47km | 1:15min – slapen en dineren in Weymouth.
    Opties: boottochtje maken vanaf Weymouth (toen wij er waren ging die niet, dus check van tevoren).
  4. Dag 4: Weymouth – tochtje naar westen naar Lyme Regis 45km | 55min en terug via Seatown – slapen en dineren in Weymouth.
  5. Dag 5: Weymouth (Dorset) – Torquay (Devon): 125km | 1:55min via Exeter (lunch + middag in Exeter) – slapen en dineren in Torquay.
  6. Dag 6: hele dag in Torquay, met o.a. Agatha Christie Mile Walk + lunch, diner en slapen in Torquay.
  7. Dag 7: Torquay (Devon) – b.v. ochtend + lunch Salcombe (46km | 60min) – middag Bigbury-on-Sea en Burgh Island en/of middag en diner Plymouth (40km | 60min) – slapen in Torquay (57km | 57min).
    NB Wij hebben Plymouth overgeslagen en zijn met name in Salcome en op Burgh Island geweest. De weggetjes zijn klein en smal en het rijden daar kost derhalve veel tijd.
  8. Dag 8: Torquay (Devon) – vismarkt en stadje Brixham (13km | 25min; ochtend + lunch) en Paignton (middag) – Torquay (6km | 13min) (Devon) – slapen en dineren in Torquay
  9. Dag 9: Torquay (Devon) – b.v. Dartmore National Park – slapen en dineren in Torquay
  10. Dag 10: vertrek uit Torquay (Devon) – slapen in Chichester (W Sussex): 265km | 3:25min via Dorchester (125km | 1:50min; lunch) – dineren en slapen in Chichester (West Sussex). Evt. tijd om nog even in Chichester rond te lopen.
  11. Dag 11: Chichester (W Sussex) – Dover (180km | ca. 2 ½ uur via rondweg London) – 12 uur aanwezig – 14.00u vertrek boot (2 uur) Duinkerke (aankomst 17 uur lokale tijd) – Den Haag (276km).
miles omrekenen naar kilometer

Links rijden & miles
Natuurlijk, als je een roadtrip doet, moet je autorijden en in Engeland links rijden. Huur je in Engeland een auto, moet je wennen aan een stuur rechts, maar ook schakelen met de linkerhand! Als je je eigen auto hebt, is die in elk geval vertrouwd. Wellicht makkelijker. Wij deden dat in elk geval.
Goeie tip: zeg de eerste twee dagen bij elke wegafslag, op- en afrit en vooral ook de rotonde (!) tegen jezelf: LINKS RIJDEN, LINKS RIJDEN, LINKS RIJDEN. Echt, het helpt! En laat je reisgenoten aan het begin meekijken. En vergeet ook niet dat je op de rotonde linksom met de klok mee rijdt!!! Even wennen, maar het went best snel.
Let ook op de aangegeven snelheden (en afstanden): die zijn in mijlen. Een handige omrekentabel is deze: tel er de helft bij op. Het is ietsje meer, maar dan zit je altijd safe met je snelheid. Wil je het nauwkeurig: 10mph (mile per hour) = exact 16,09 km. 20mph = 32km. 30mph = 48km. 40mph = 64km. 50mph = 80km. 60mph = 96km. 70mph = 112km. Meer mag nergens in het deel waar wij zaten. En gek genoeg mag je 70mph rijden daar waar ik 70km wel welletjes vind, en mag je soms maar 40mph rijden als ik denk “gas erop!”.
Kijk ook uit met over de weg lopen. De auto’s komen altijd van de kant die je niet verwacht, hihi. Kijken wij eerst links als we als voetganger de weg oversteken, moet je hier dus eerst RECHTS kijken!

Let ook op de aangegeven snelheden (en afstanden): die zijn in mijlen. Een handige omrekentabel is deze: tel er de helft bij op. Het is ietsje meer, maar dan zit je altijd safe met je snelheid.

wandelen naar Old Harry Rocks - National Trust

National Trust
Liefhebbers van tuinen en natuur, willen waarschijnlijk meer zien van de schatten van de National Trust. Kijk hier voor hun overzichten van bezienswaardigheden (tuinen, kastelen, wandelingen, strandjes etc.) in Devon en Dorset.

Wandelen: South West Coast Path
Hou je van stevig wandelen, dan is het South West Coast Path wat voor jou. Dit is het langste bewegwijzerde langeafstandspad van Engeland en een National Trail. Het strekt zich uit over 630 mijl en loopt van Minehead in Somerset, langs de kusten van Devon en Cornwall, tot Poole Harbour in Dorset.

Beer-battered Fish and Chips
Sunday Roast - pub food

Pubfood of restaurant?
De Britten staan weliswaar tegenwoordig bekend om hun uitstekende kookprogramma’s op tv, maar niet vanwege hun kookkunst. Ik heb ook tijdens deze reis weer gemerkt dat je voor een uitstekende hap prima terecht kunt in de pubs! Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes en trendy liflafjes, maar eerlijke kost en Britse klassiekers die goed bereid zijn en meestal smakelijk zijn. Veel pubs kampen met een enorm personeelstekort, dus soms moet je even wachten of zijn sommige gerechten niet verkrijgbaar, maar over het algemeen hebben we er weinig last van gehad.

Voordeel van een goede pub, zeker in de kleinere plaatsen: de ‘locals’ komen hier ook en je ziet zo welke pub populair is. Wij hebben zowel ’s middags als ’s avonds regelmatig in de pub gegeten. Zo goed als we ze in de Cotswolds vonden, waren de pubs – zelfs die bij tot de beste hier gerekend worden – niet. Weinig fantasievolle gerechten, veel Britse klassiekers, met de eeuwige alom geliefde ‘Fish & Chips’ voorop. Maar over het algemeen hebben we er prima gegeten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook goede restaurants en ook in sommige hotels kun je hier prima terecht. En wat ons echt enorm opviel: elk restaurant en elke pub heeft tegenwoordig een behoorlijke keuze aan vega en zelfs vegan gerechten. Dus als je plant-based of zonder vlees wilt eten, kun je hier uitstekend terecht.

Full English Breakfast
Pasta carbonara met nduja

Wat eet je in de pub? Natuurlijk de Britse pub food classics. Burgers (incl. vega veggie burgers), steaks (rib-eye en sirloin) en ‘pies’ (hartige taart met b.v. ‘beef’ of ‘chicken’, of de vegavariant met ‘mushrooms’) vind je overal. Bangers & mash & gravy (worst met aardappelpuree en jus); hoewel ik die dit jaar nauwelijks ben tegengekomen. Ploughman’s lunch (kaas met brood en salade). Heel veel gerechten met lam (b.v. roast lamb and mint sauce). Beer-battered Fish & Chips (gepaneerde visfilet met frietjes en gepureerde doperwtjes, meestal ook met tartaarsaus) heeft ook iedereen en lijkt nu de top van de favorieten, zeker hier aan de kust. Verder aan de kust natuurlijk veel vis en schaal en schelpdieren: salmon (zalm), sea bass (zeebaars), trout (forel), John Dory (zonnevis, sint-pietervis), plaice (schol), sole (tong), skate (rog; erg lekker!), monkfish (zeeduivel), halibut (heilbot), hake (heek), cod, kabeljauw, whitebait (letterlijk witvis, maar het zijn kleine jonge visjes – zoals haring, sprot, sardientjes, makreel – die in beslag gefrituurd worden en die je in z’n geheel eet; er is tegenwoordig veel kritiek op het vissen van dergelijke jonge/niet-volwassen visjes), eel (paling), mussels (mosselen), clams (vongole/mosselen), scallops (Sint Jacobsschelpen), shrimps of prawns (garnalen), red mullet (rode mul), turbot (tarbot), brill (griet), sea bream (zeebrasem / dorade), black bream (zwarte brasem), mackerel (makreel), soms haddock (schelvis) en pollock (koolvis). Fish cakes (viskoekjes). En natuurlijk luxer: oysters (oesters), langoustines, lobster (kreeft) en crab (krab). De vis wordt soms gebakken en met een mooie saus geserveerd (wij aten bijvoorbeeld rog met beurre noisette en kappertjes en griet met ‘béarnaise butter’), soms in dat bierbeslag gegooid en gefrituurd. En meestal krijg je frietjes erbij; oh sorry: “tripple-cooked chips” zijn tegenwoordig gangbaar, niet alleen bij de Fish & Chips, maar bij ongeveer alles. En veel vis, garnalen, scampi, inktvis wordt in ‘breadcrumbs’ (grof paneermeel) gedaan en gefrituurd. Scampi & Chips. Whitebait & Chips. Burger & Chips. Steak & Chips. Niet echt gezond, zeker niet met die driedubbel gebakken frieten. En op gegeven moment gaat het je wel tegenstaan.

Verder populair: Pork belly (varkensbuik), vaak met mash (aardappelpuree), groenten en apple sauce. Shepherd’s Pie of Cottage Pie. Stoofvlees (in een ‘pie’,  of met Yorkshire Pudding, of als ragout van runderwang). Zacht gegaard kippetje of parelhoen. Soms risotto of pasta (lasagne). Gammon (ham), Egg & Chips. Chili con carne (of zonder carne). Iets Indiaas, bijvoorbeeld een curry. Altijd zeker twee vegetarische gerechten of een vega en een vegan gerecht. Jacket potatoes (aardappelen in de schil, met een variatie aan toppings). Daarnaast altijd een selectie aan starters (voorgerechten), soep en desserts (sticky pudding toffee, cheese platter, cheese cake, apple crumble). En natuurlijk sandwiches (Club Sanwich, Tuna Sandwich) en salades (groene sla, coleslaw). Scotch Eggs. Het overvloedige Full English Breakfast kun je trouwens tot laat in de ochtend nog krijgen als ‘All Day Breakfast’, compleet met sausages, bacon, hash browns, toast, grilled tomatoes, mushrooms, baked beans en soms black pudding. Pff, na tien dagen Engels ontbijt met veel eieren, bacon, witte bonen in tomatensaus, aardappelkoekjes en worstjes slaan wij even over…

En laten we de geliefde Sunday Roast niet vergeten!!! Elke zondag vanaf 12 uur kun je in de pubs terecht voor de Sunday Roast. Die bestaat meestal uit een keuze van beef of kalkoen met een reuzen Yorkshire Pudding, aardappelpuree of chips of gebakken aardappeltjes en diverse groenten (wortel, doperwten, bloemkool, boontjes etc.). It’s tradition. En dus boeken de Britten van tevoren hun tafeltje en gaan met het hele gezin genieten van hun Sunday Roast. Ja, nog steeds. Ook wij deden dat onze eerste zondag in Engeland. Tradition. Belangrijk. Maar om eerlijk te zijn viel het me dik tegen en vond ik mijn eigen versie van de Sunday Roast en mijn kleine Yorkshire Puds veel lekkerder. Gelukkig maar.

Dorset pale

Wat drink je in de pub? Heel veel ales & beers in de pubs uiteraard, allemaal van de tap in altijd een grote keuze. Maar fris (veel tonicsoorten voor de Gin & Tonic, maar ook veel andere frisdranken) en cider (meestal een droge en een halfzoete aan de tap en vaak per fles allerlei ‘fruit flavoured’ ciders op fles) is er ook. En altijd enkele soorten wijn per glas. Favoriet zijn voor wit sauvignon blanc (soms zelfs meer soorten, bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, Chili en soms Loire), chardonnay, pinot grigio, picpoul de Pinet en soms albariño, chenin of andere. Wat mij betreft met veel sauvignon, pinot grigio en picpoul veel van hetzelfde! Fris wit.
Voor rood: meestal cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec, pinot noir en Rioja. Voor rosé kijkt men waarschijnlijk naar Amerikaanse toeristen: white zinfandel (zoetige blush wine) en pinot grigio rosé (bestaat bij ons niet); yak, een enkele keer een ‘fatsoenlijke’ rosé uit Frankrijk. Daarnaast ook vaak in de wat betere pubs meer keuze per fles. Gek genoeg lijkt de wijnkeuze algemeen gedicteerd, want de hierboven beschreven kleine selectie kom je bijna unaniem overal tegen als men de wijn per glas beperkt tot zo’n 4-5 wit en rood en 2 rosé. Heel bizar.

En een handig weetje: de bediening komt meestal niet jouw bestelling opnemen. Bestel zelf aan de bar en betaal meteen, neem je drankje zelf mee naar je tafeltje en het eten komen ze daarna brengen! Oh ja, en in de pubs sta je niet, maar zit je. Dus zijn er veel tafels met stoelen zodat je fatsoenlijk kunt zitten tijdens het eten, want in een pub wordt wel gedronken, maar vooral ook veel gegeten tijdens de lunch 12-15u en het diner) . Anders dan bij ons, waar je in de meeste kroegen niet verder komt dan wat knabbeltjes bij je drankje.

Barmaatjes voor de Weights and Measures Act 1985

Geen drup teveel
En nog een Britse eigenaardigheid, zeg maar gerust zotheid in onze ogen: de Weights & Meisures Act 1985. We stonden te klapperen met onze oren toen we zagen dat de sommelier van Simon Hulstone’s sterrentent The Elephant in Torquay onze wijnen eerst in een jigger (barmaatje) schonk en toen pas in ons wijnglas. Alsof het een beginneling is die niet goed z’n wijn kan inschenken. Dat verwacht je niet in een restaurant met Michelin-ster. Uiteraard vroegen we ernaar. Wat blijkt!? Alle wijn, maar ook sterke drank, moet in Groot-Brittannië eerst in een barmaat en dan pas in het glas! Zo weet je als consument namelijk dat je exact krijgt waarom je vroeg, en geen druppel meer. Kennelijk met name belangrijk als je nog met een klein glaasje op wilt rijden. Maar je krijgt ook gegarandeerd 125ml wijn of 25ml gin (de oude maat van 35ml is verdwenen) als je dat besteld. Maakt niets uit voor gin, maar wel degelijk voor wijn lijkt me! Want in feite karaffeer je je wijn een soort van, en dus verander je de kwaliteit. Absurd dus voor ons gevoel. Maar voor Britten kennelijk heel normaal. Voor bier of cider is het trouwens niet nodig, want bier wordt per pint of per ½ pint geschonken en op de bierglazen staat gewoon een streepje. Dat vinden ze bij wijnglazen niet chique, en dus gaat het via een barmaatje. Wijn kun je meestal bestellen in drie maten: 125ml (small), 175ml (medium) en 250ml (large, met een topzwaar bomvol glas waarmee je niet meer kunt walsen en ook niets kunt ruiken omdat je glas vol zit). Port, sherry en vermouth in 50ml of 70ml (of veelvouden daarvan). Tja. Kennelijk hebben Britse overheidsdienaren en wetgevers weinig verstand van wijn en de invloed die hun rare wetten op de kwaliteit hebben. Oh ja, bij mousserende wijn hoeft het omgieten via een barmaatje gelukkig niet; goddank. Overtredingen en fout gebruik van de barmaatjes kan je als bedrijf £5,000 boete opleveren. Wil je de ‘Act’ erop nalezen, zie hier en hier.

Brixham Lobster
Crab linguine - The Wardroom in Salcombe
risotto - Al Molo in Weymouth

Top pubs (en wat restaurants)
Hieronder volgen wat aanbevolen pubs en restaurants. We hebben ze niet allemaal zelf nagetrokken uiteraard, maar ze komen uit diverse toonaangevende lijstjes van Engelse media en toeristische organisaties, aangevuld met een paar die we zelf vonden.
NB de cursieve zijn restaurants en geen pubs; die met * zijn de betere. Ik heb in deze lijst opgenomen de pubs/restaurants die we zelf bezocht hebben, maar ook veel genoemde aanbevelingen van diverse Engelse sites, incl. Michelin en ‘award-winning’ pubs. Ik heb ze lang niet allemaal gecheckt dus. Oordeel dus vooral ook zelf of het wat voor je is, qua sfeer en menu, dat hebben wij ook gedaan. Twee die er voor ons uitsprongen noem ik alvast: No. 7 in Torquay en als absolute winnaar van de hele reis: Catch at the Old Fish market in Weymouth. Ook Rockfish en The Waddling Duck in Torquay waren goed.

amuse - Catch in Weymouth
Lobster minestrone - Catch in Weymouth
Tong met kervel en artisjok - Catch in Weymouth
Tarbot met Chicken Butter - Catch in Weymouth

Eten in Devon:

  • Chef Mitch Tonks heeft een mini-keten van uitstekende visrestaurants die *Rockfish Ze zitten in Devon en Dorset in de volgende plaatsen: Brixham, Dartmouth, Exeter, Exmouth, Salcombe, Torquay, Plymouth, Poole en Weymouth.
  • Babbacombe: Cary Arms.
  • Bampton: The Swan.
  • Beesands: The Cricket Inn.
  • Brampford Speke: The Agricultural Inn (vroeger The Lazy Toad).
  • Brixham: The Curious Kitchen, Old Market House, Simply Fish, Brixham Fish Restaurant & Takeaway, Beamers.
  • Burgh Island: The Pilchard Inn. Haha, verder is er ook niets op dit piepkleine eilandje, behalve het art décohotel waar je als niet-gast geen toegang tot hebt.
  • Cadeleigh: The Cadeleigh Arms.
  • Chadford: Three Crowns, Gidleigh Park.
  • Clovelly: Red Lion.
  • Clyst Hyden: The Five Bells Inn.
  • Coleford: The New Inn.
  • Dartmoor National Park: de beste pubs in dit moerasgebied zijn Warren House Inn (Postbridge), The Cleave (Lustleigh), The Rock Inn (Haytor Vale), Three Crowns Inn (Chagford), The Exeter Inn en The Rising Sun Inn (Ashburton), Ring of Bells Inn (The Village, North Bovey), The Royal Oak (Meavy), The Rock Inn (Haytor), The Rugglestone Inn (Widecombe-in-the-Moor), The Anchor Inn (Ugborough). Hotel-restaurant The Two Bridges bij Wistman’s Wood.
  • Dartmouth: The Angel, The Seahorse, Andria (met Bib Gourmand). En pub/restaurant van het Royal Castle Hotel.
  • Doddiscombsleigh: The Nobody Inn.
  • East Down: The Pyne Arms.
  • Exeter: The Old Firehouse. Stage.
  • Exmouth: River Exe Cafe (pub met boottaxi c.q. ‘dinner with boat trip).
  • Exton: The Puffing Billy.
  • Haytor Vale: The Rock Inn.
  • Honiton: The Holt.
  • Iddlesleigh: The Duke of York.
  • Kenton: Rodean.
  • Kings Nympton: The Grove Inn.
  • Kingskerswell: Bickley Mill Inn.
  • Knowstone: The Masons Arms.
  • Lifton: The Arundell Arms.
  • Lympstone: restaurant Lympstone Manor.
  • Lynmouth: The Risong Sun.
  • Modbury: California Inn.
  • Plymouth: The Treby Arms, Barbican Kitchen, The Fig Tree, Salumi Bar and Eatery, Fletcher’s Restaurant. En net buiten Plymought: The Trevy van ex-MasterChef-winnaar.
  • Salcombe: The Jetty Restaurant. En de pubs The Victoria Inn, The Kings Arms, The Fortescue Inn, en met terras aan het water The Wardroom en The Ferry Inn.
  • Sandford: The Lamb Inn.
  • Sharpham: The Vineyard Cafe at Sharpham Wine and Cheese (alleen in de zomer open).
  • Slapton: The Tower Inn.
  • South Pool: The Millbrook Inn.
  • Spreyton: The Tom Cobley Tavern.
  • Tavistock: The Cornish Arms.
  • Tipton St. John: The Golden Lion.
  • Topsham: Bridge Inn, The Gally, Salutation Inn.
  • Torcross: Start Bay Inn.
  • Torquay: *No. 7 Fish Bistro (ook een goede wijnbar boven het restaurant), *The Elephant (Michelin-ster, maar viel ons tegen gezien de prijs), *The Waddling Duck Bistro (buiten het centrum; klassiek Frans, goed), Old Vienna (buiten het centrum, Oostenrijks; prima), Rockfish. En verder: Seasons Restaurant at the Belgrave Sands Hotel, Restaurant 1881 at the Grand Hotel, The Regatta Restaurant at The Imperial Torquay, The Orange Tree.
  • Totnes: The Durant Arms, The White Heart Bar & Restaurant.
  • Trusham: Cridford Inn.
  • Wistman’s Wood: The Two Bridges.
  • Woodbury Salterton: The Digger’s Rest.
  • Yealmton: Rose and Crown.

De 6 Devon pubs die de ‘best gastropub’ award for 2022’ hebben gewonnen zijn: ·

  1. The Cornish Arms, Tavistock
  2. The Pyne Arms, East Down
  3. The Masons Arms, Knowstone
  4. The Swan, Bampton
  5. The Five Bells Inn, Clyst Hydon
  6. The Cadeleigh Arms, Cadeleigh
Griet eten bij Rockfish in Torquay
mosselen - Red Lion in Weymouth
pub food - roasted plaice - smoked mackerel and potato salad - Kings Arms in Dorchester
Pub food - Three Crowns in Chagford

Eten in Dorset:

  • Chef Mitch Tonks heeft een mini-keten van uitstekende visrestaurants die Rockfish heten. Ze zitten in Devon en Dorset in de volgende plaatsen: Brixham, Dartmouth, Exeter, Exmouth, Salcombe, Torquay, Plymouth, Poole en Weymouth.
  • Bridport: The Half Moon.
  • Burton Bradstock: The Three Horseshoes Inn.
  • Cerne Abbas: The Royal Oak.
  • Church Knowle: New Inn.
  • Corscombe: The Fox Inn.
  • Cranborne: The Fleur De Lys Inn en The Inn.
  • Dorchester: The King’s Arms.
  • East Knighton: the Countryman.
  • Evershot: The Anchor Inn.
  • Farnham: Museum.
  • Holt: The Old Inn.
  • Kingston: The Scott Arms.
  • Litton Cheney: White Horse Inn.
  • Lulworth Cove / West Lulworth: The Castle Inn.
  • Lyme Regis: restaurants (geen pubs) > The Alexandra, The Anchor at Seatown, The Cobb Arms, The Harbour Inn, Hix Oyster & Fish House, River Cottage (iets buiten het stadje), Swim Restaurant (cocktail bar).
  • Nettlecombe: The Marquis of Lorne Inn.
  • Osmington Bay: The Smuggler’s Inn.
  • Piddlehinton: The Thimble Inn.
  • Poole: The Poole Arms, Brewhouse & Kitchen, Jenkins & Sons. En verder de gastropubs: Dancing Moose, The Poole Arms, Brewhouse & Kitchen, The Cow, Jenkins & Sons, The Brewhouse. En de pubs: The Cliff, Jenkins & Sons,, The Grasshopper, Brewhouse & Kitchen, The Lord Nelson, The Poole Arms.
  • Plush: Brace of Pheasdants.
  • Sandbanks (bij Poole): Rick Stein’s restaurant Sandbanks.
  • Seatown: The Anchor Inn Pub.
  • Shaftesbury: The Grovenor Arms.
  • Shapwick: The Anchor Inn.
  • Studland: The Bankes Arms.
  • Sydling St. Nicholas: The Greyhound.
  • West Lulworth: The Castle Inn.
  • West Stour: Ship.
  • Weymouth: The Red Lion, The Ship Inn, Crab House Cafe, Rockfish. Italiaan Al Molo. Winnaar voor mij: *Catch at the Old Fish Market.
  • Wimborne: The Wimborne Pig.
  • Worth Matravers: Square & Compass.

Onze eigen Roadtrip Devon en Dorset
Hieronder volgt een kort verslag van de dingen die wij gezien hebben in Hampshire en met name Devon & Dorset en wat tips.

Hambledon Vineyards in Hampshire

Dag 2: Hampshire: Hambledon Vineyard
English fizz. Ofwel: mousserende wijnen met de méthode traditionelle (2e gisting op fles, netzo als champagne). Er komt steeds meer en het wordt steeds beter! Hambledon Vineyard is de eerste commerciële wijngaard van het VK (1952). Ze zijn gespecialiseerd in mousserende wijn en planten de drie Champagne-druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan op een krijtbodem in Hampshire.
De tour & tasting op zondaggochtend bij Hambledon Vineyard in Hampshire was een heerlijke start van onze vakantie in Zuid-Engeland. Prachtige ligging. Mooie tour en uitleg door Hugo. Daarna proefden we drie van hun mousserende wijnen: Hambledon Classic Cuvée, Hambledon Classic Cuvée Rosé en hun mooie topcuvée, de Hambledon Première Cuvée.
Lekker genieten in het zonnetje. Die Engelse wijnhuizen pakken dat zo anders aan dan de Franse domaines. Gewoon een button “Visit us” op hun site. Wel betalen voor de tour & tasting, maar ze popelen om hun verhaal te vertellen, hun vineyard en kelder te laten zien en om hun wijnen te laten proeven. Zo leuk om hun enthousiasme te zien! Thank you, Hugo!

Max Verstappen wint in Spanje
Hambledon Cricket Club

Dag 2: van Hampshire naar Dorset (Weymouth)
Daarna rustig toeren door het mooie groene heuvelachtige Hampshire, lunchen (Sunday Roast, it’s tradition!) bij The Bat & Ball in Hambledon/Waterlooville. De vroegste algemeen aanvaarde schriftelijke regels voor het cricketspel werden opgesteld in deze pub en er wordt nog steeds cricket gespeeld op het veldje tegenover. De Sunday Roast was bar slecht, maar we hebben daarna heerlijk op hun terras naar de Formule1 wedstrijd gekeken op mijn telefoon. Max won in Spanje, dus het was sowieso een spannende en mooie middag. En we ontdekten er de lekkere Nieuw-Zeelandse Old Mout ciders.

We wilden op weg naar Weymouth – onze uitvalsbasis in Dorset – nog langs Bornemouth en/of Poole, maar dat hebben we dus uiteindelijk niet meer gedaan. Beide stadjes zijn echter wel een tip en de moeite waard. In Weymouth hadden we een heerlijk Guesthouse met parkeerplaats. Lekker. En we aten lekker Italiaans bij Al Molo met uitzicht op de zee.

Lulworth Cove

Dag 3: Dorset – Lulworth Cove
Lulworth, dat klinkt natuurlijk niet in het Nederlands, maar het is een prachtige komvormige baai aan de Jurassic Coast van Dorset in Zuid-Engeland. Leuk klein plaatsje ook. Wandel er langs de kust, of neem een duik in het water in de baai. Was het nu nog iets te koud voor.

Ingrid bij Old Harry Rocks

Dag 3: Dorset – Old Harry Rocks
Old Harry Rocks is het einde van de zogenaamde Jurassic Coast van Dorset in Zuid-Engeland. De 155km lange Jurassic Coast is Unesco-werelderfgoed en begint bij Exmouth en eindigt in het oosten bij de drie krijtformaties Old Harry Rocks in de buurt van Swanage. Het is een mooie wandeling vanuit Studland naar de punt (1 mile vanaf de parkeerplaats). En dan heb je ook wat. Mooi uitzicht over Studland Bay en de oceaan, en vooral op de witte krijtrotsen die statig uit het water rijzen.

Dorset - Lyme Regis

Dag 4: Dorset – Abbotsbury / Lyme Coast en Lyme Regis
We starten de dag aan de westelijke kant van de Jurassic Coast. Abbotsbury / Lyme Coast / Lyme Bay. Heerlijk rustig in mei en wat een mooie kust hier.
Daarna door naar Lyme Regis, een sfeervol badplaatsje met leuke kleurrijke strandhuisjes. Genoten van cider uit Dorset en ‘monkfish scampi’ bij pub The Cobb Arms.

Dorset - vissersplaatsje Weymouth

Dag 4: Dorset – Weymouth
Aan het einde van de middag wandelen we door gezellige havenplaatsje Weymouth, dat in het midden ligt van de Jurassic Coast. Indrukwekkende jachthaven en sfeervolle kades met zonnige terrasjes en gezellige restaurantjes.

Vanavond even geen pubfood. We ontdekken In Weymouth ‘Catch at the Old Fish Market’. Wat een heerlijk visrestaurant! Het beste restaurant dat we tijdens deze reis bezochten. Mooie verfijnde gerechtjes als ‘lobster minestrone’, tarbot met ‘chicken butter’ en tong met kervel en artisjok. Uitsluitend Engelse wijnen erbij gedronken (waarover later meer) en die beslaan ongeveer de helft van hun wijnkaart. Leuk, interessant. Well done!

Dag 5: van Weymouth (Dorset) via Exeter naar Torquay (Devon)
Via de stad Exeter met prachtige kathedraal en mooi historisch centrum en de brug bij Shaldon (A379) gaan we naar Torquay in Devon. We sluiten er de dag af met een mooi diner en lekkere wijnen bij Fish Bistro No. 7 (wijnbar met uitzicht op de jachthaven van Torquay, en visrestaurant).

Torbay gin bij The Cymon in Weymouth

Dag 6: Devon – Torquay
Dit werd een relaxt dagje in badplaats Torquay aan Torbay, ook wel de ‘Engelse Riviera’ genoemd (vanwege het milde klimaat en de palmen). Devon op z’n best. En: de geboorteplaats van Agatha. Christie!
Je kunt je in haar boeken wanen door hier de Agatha Christie Mile Walk te lopen. Dat deden we dan ook. Anderhalve kilometer langs het water, van The Grand Hotel waar ze haar ‘honeymoon’ doorbracht tot aan Imperial Hotel. Een mooie wandeling die je brengt langs plekken die haar dierbaar waren.
Wel deels vergane glorie helaas, zoals het arme Pavillion waar ze voor het eerst Wagner hoorde met verloofde Archie, die haar na de voorstelling terstond ten huwelijk vroeg. De gemeente praat al jaren over nieuwe plannen voor enkele vervallen gebouwen, maar kennelijk is de kogel nu eindelijk door de kerk en zal het er over een paar jaar weer allemaal prachtig bijstaan.

Fijn geluncht bij Lulu’s en gedineerd bij ‘Rockfish’ van Mitch Tonks (waar we heerlijke ‘brill’ ofwel griet aten met Tonks’s ‘béarnaise butter’ of zijn ‘Lime Pickle Butter’).
We sloten de dag af in ons guesthouse The Cymon, waar Julie me liet kennismaken met de lokale blauwpaarse gin Torbay.

Salcombe in Devon
Devon - smalle weggetjes

Dag 7: Devon – Salcombe en zeetractor naar Burgh Island
We gaan eerst vanuit onze uitvalsbasis Torquay naar het plaatsje Salcombe. Vanuit Kingsbridge kiezen we – zoals steeds – de kleine weggetjes die het dichts bij de zee lopen. Hm, dat hebben we hier geweten. Je kunt Salcombe niet bereiken via brede comfortabele wegen. Dit tripje is – samen met die door Dartmoor N.P. later –  niet zo geschikt als je niet van heel smalle weggetjes houdt! Prachtig tripje over idyllische weggetjes, dat wel. Maar de weggetjes zijn krap anderhalfauto breed. Dat betekent dat een van beide auto’s moet uitwijken of achteruit moet rijden op zoek naar een uitwijkhaven. Dat gebeurt af en toe. Maar gelukkig waren de weggetjes niet heel druk.
De beloning kwam in Salcombe. Idyllisch plaatsje in een mooie zeeinham ent uitzicht op Batson Creek met tal van bootjes. Ik ontdekte er trouwens nog een lokale gin: Salcombe gin. Ik kocht bij de distillerij hun lichtroze ‘Salcombe Rosé Sainte Marie’ gin.

Daarna via even smalle weggetjes naar Bigbury-on-Sea. Vandaar gaat een heuse ‘sea tractor’ naar het piepkleine Burgh Island. Hier speelt zich een van de verfilmingen van Agatha Christie’s “Evil Under the Sun” (1941) af, met Hercule Poirot in de hoofdrol. Poirot logeert in een mooi wit art déco-hotel op het eiland als actrice Arlena Stuart wordt vermoord. De verfilming uit 2001 speelt in het Burgh Island Hotel op het Burgh Island. De zeetractor speelt in deze verfilming een aanzienlijke rol. Wij zagen de film onlangs en het leek ons grappig om met de zeetractor naar het eilandje te gaan. Leuk tripje over het ondiepe water met een heuse kapitein erbij. Let wel op dat de zeetractor op onregelmatige tijden gaat, afhankelijk van het weer en het getij. Wij hadden net geluk.

Dag 8: Devon – Brixham
Op mijn verjaardag gingen we naar het kleurrijke vissersplaatsje Brixham waar de grootste Europese visafslag is. We waren veel te laat voor de veiling, maar toch hebben we voor de lunch genoten van oesters en garnalen en twee heerlijke glazen albariño en picpoul de pinet. En wat was het die dag heerlijk zonnig aan de English Riviera!

De avond vierden we in stijl bij The Elephant, het Michelin-sterrenrestaurant van Simon Hulstone in Torquay. Heerlijke start met champagne Gosset brut rosé. Cheers to me. Maar eerlijk gezegd maakte het restaurant de sterrenstatus niet helemaal waar. Aardige gerechten, maar geen wow-factor. En de bediening her en der wat ongeïnteresseerd. Ik kijk met meer plezier terug op Catch in Weymouth en Fish Bistro No. 7 die twee panden verderop aan de Beacon Hill in Torquay zit.

Dartmoor National Park

Dag 9: Devon – Dartmoor National Park
Vandaag onze laatste dag in het Zuid-Engelse graafschap Devon. We trokken naar en door het Dartmoor National Park. In 1951 kreeg Dartmoor de status van nationaal park. Bijna de helft van het park wordt ingenomen door moerassen, een paradijs voor flora en fauna.

Dartmoor. Dat is: Moerasgebied. Veel heuvels. Veel groen. Heidevelden. Vijftig soorten mos. Varens. Granieten rotsblokken (tors). Riviervalleien. Veel dieren (o.a. schapen, koeien, pony’s, een grote landslak Ash Black en allerlei vogels, waaronder de veldleeuwerik, de watersnip, de koekoek en de roodzanger). Verlaten tinmijnen. Pittoreske dorpjes als Two Bridges, Haytor Vale, Chagford, Widecombe in the Moor en Lustleigh. Gezellige pubs.

Heel veel zeer smalle kronkelende weggetjes door de bossen, soms met 25% stijging/daling. Vandaag was mijn rijdag. Lucky me. Te krap voor twee auto’s, dus moet er weer eentje achteruitrijden naar een uitwijkhaventje als er een tegenligger komt. Maar dat gaat allemaal prima en het zijn prachtige landelijke weggetjes. Ideaal wandelgebied ook en we zagen ook veel wielrenners op en neer, motorrijders en oldtimers die genoten van dit gebied.

Dag 10: van Devon naar Hampshire via Dorchester en Poundbury
Onze laatste volle dag aan de Zuid-Engelse kust. We gingen van Torquay in Devon eerst naar Dorchester in Dorset. Hier bekeken we het plaatsje en lunchten in het indrukwekkende King’s Arms. En we verbaasden ons over de architectuur van Poundbury. Dit is een ‘experimenteel’ nieuw dorp, net buiten Dorchester. Het dorp is gebouwd op het land van de hertog van Cornwall, en is een experiment van prins Charles, als antwoord op de naoorlogse vormen van stadsplanning. Poundbury is volgens de ontwerpers ontworpen met het oog op de mensen, en niet op de auto’s. Gemeenschappelijke ruimtes worden beheerd door een wijkraad waar elke bewoner lid van is. Er is veel groen, de huizen zijn luxe, maar het concept voor winkels lijkt mislukt, want er is te weinig loop. Het project heeft iets weg van de ‘New Urbanism’-beweging, afkomstig uit de Verenigde Staten, met het verschil dat de invloeden uiteraard Europees zijn.

Het plan werd ontwikkeld in de jaren tachtig door de Luxemburgse ‘neo-traditionalistische’ of neo-klassieke architect Léon Krier en de bouw startte in oktober 1993. Kriers plannen zijn bekritiseerd vanwege het mixen van te veel verschillende stijlen, en het gebruik van buitenlands bouwmateriaal, dat niet overeenkomt met de tradities van Dorchester. En trouwens: het is een soort retro-bouwpark of open-luchtmuseum met traditionele architectuurstijlen van vroeger. Prins Charles is geen modernist, dat is duidelijk. Even geloof je dat het allemaal echt oude panden zijn, maar er wordt nog steeds gebouwd en Poundbury is nog niet af. Critici vinden het fake en sfeerloos en bekritiseren dat Prins Charles geen architectuurstijlen onderscheidt. Het is ook een allegaartje, en bijna te keurig om waar te zijn. Een wat verlaten filmdecor. Maar ik geloof zomaar dat het er prettig wonen is, hoewel die wijkraad en de strikte regels me dan weer niet zo aanspreken. En je de nodige kilometers moet afleggen voordat je een fatsoenlijke winkel of supermarkt tegenkomt.

Chichester - Bishops Palace Gardens

Dag 10: West Sussex – Chichester
We sloten de dag af met een overnachting in Chichester in West Sussex. Het leuke stadje heeft een giga kathedraal. En Paus Eugenius III heeft er rond 1147-1148 voor de bischop binnen de muren van de kathedraal een mooi paleis en prachtige Bishop’s Palace Gardens laten aanleggen die ook nu – als stadspark – nog bekoren. Jaja, ook de kerkelijke heersers leefden vroeger als vorsten. Niks geen leven in soberheid en nederigheid.

Burgh Island
Lustleigh in Dartmoor National Park
White Cliffs of Dover

Dag 11: naar huis
Op dag 11 gingen we weer via de boot vanaf Dover naar huis. Dat was het einde van onze roadtrip naar Devon en Dorset. Een prachtig gebied om in het voorjaar (mei/juni) of najaar (september) te bezoeken. Het is er dan niet zo druk en als je, zoals wij, met de auto bent, heb je tenminste nog een kansje op een parkeerplaats. In de zomer is dat echt moeilijk, want zeker in de kleine dorpjes en de bekende bezienswaardigheden mag je bijna nergens parkeren en zijn er ook bijna geen parkeerplekken.

Devon en Dorset zijn heerlijke gebieden en ideaal om lekker te toeren (maar ook fantastisch voor uitgebreide wandeltochten of fietsroutes). Ik hoor al van een aantal vrienden dat ze ook die kant op willen. Lijkt me een goed idee. Veel plezier!

Copyright © 2022 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl