Plaattaartje met brie appel en rozijnen

Ik had nog een restje brie over. Brie de Meaux nog wel, een zachte witschimmelkaas van rauwe koemelk. Het is een brie uit de regio Meaux die ook wel de Koning der Kazen wordt genoemd. In 1814 werd deze kaas tijdens een staatsliedenbanket in Wenen verkozen tot “Le Roi des Fromages’. De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die een AOC-keurmerk hebben. Beide kazen hebben veel meer smaak en karakter dan de ‘gewone’ brie. De Brie de Meaux is licht aards en heel romig. Maar wat doe je met een restje brie? Het werd dit heerlijke plaattaartje met brie, appel en rozijnen. De rozijnen kookte ik een paar minuten in Pommeau. Dit hartige taartje is een heerlijk licht en vegetarisch lunchgerecht, of lekker onderdeel van een buffet.

Ingrediënten (lunchgerecht voor 2 personen)

  • 4 plakken bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
  • 100gr brie de Meaux (of brie), in plakjes
  • 1 appel; niet geschild, zonder klokhuis en in dunne plakjes
  • 1TL gedroogde tijm
  • Zout en peper
  • Klontje boter (om de bakvorm/bakplaat mee in te smeren)
  • Wat paneermeel
  • Optioneel: 2EL rozijnen en 50ml Pommeau

Nodig: metalen bakvorm voor hartige taart of bakplaat.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smeer je ovenschaaltje of bakplaat in met wat boter (of leg een stuk bakpapier op een ovenplaat).
  • Kook de rozijnen zachtjes een paar minuten in de Pommeau. Heb je geen Pommeau, dan kun je ze ook een paar minuten zacht laten worden in heet water. Giet daarna af en knijp de rozijnen uit zodat het meeste vocht eruit gaat.
  • Leg de plakken bladerdeeg in je metalen bakvorm en laat ze iets overlappen. Druk ze aan. Prik er gaatjes in met een vork.
  • Leg de plakken brie op de bladerdeeg. Bestrooi met de tijmblaadjes.
  • Leg de appelplakjes op de brie. Leg de rozijnen erop.
  • Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Zet 20-25 minuten in de oven.
  • Dien heet op. Eventueel kun je er nog wat honing overheen druppelen, maar ik vond dat de taart dan te zoet werd.
Cider en Pommeau bij hartige taart met brie en appel

Wat erbij te drinken?
Ik proefde er twee verschillende appeldranken bij: een cider en een Pommeau.
De cider is een Nederlandse ambachtelijke cider: appelcider “Savelsbos” 2020 van Ciderie de Gerdeneer. Deze is van historische Limburgse appelrassen als Gronsvelder, Eijsder Klumpke en Keulenaar, uit een onbeheerde hoogstamboomgaard aan de rand van het Savelsbos in Zuid-Limburg. Ongefilterd, boers en zonder bubbels. 2020 kenmerkte zich door een zeer droge zomer, hetgeen resulteerde in veel kleine appeltjes met weinig sap, maar wel veel smaak. Deze cider is strakdroog. Een iets zoetere cider past er denk ik nog iets beter bij. Meer over Nederlandse cider lees je hier.
Daarnaast proefde ik een Pommeau de Normandie van Comte Louis de Lauriston erbij. Pommeau is een blend van 1 jaar oude Calvados met geperst sap van ciderappels en met 17% alc. Deze Pommeau heeft een verhouding van 1:3 Calvados – sap en heeft 3-4 jaar houtrijping gehad. Lekker zoet en appelig met butterscotchtonen. Niet iets wat je normaal bij een lunchgerecht zou drinken, maar hij past er wel fantastisch bij.