Mexicaanse gehaktballetjes in tomaten-chipotle salsa

De Formule 1 streek dit weekend neer in Mexico en wij hebben drie dagen lang Mexicaans gekookt. Vorig jaar maakte ik een Mexicaanse borrelplank en dronken we er o.a. een Bloody María bij. Dit weekend op dag 1: ropa vieja mexicana met kip en kikkererwten. Op dag 2: low carb taco-taart. En op dag 3, de dag van de race zelf: een nieuwe Mexicaanse borrelplank met o.a. gamba’s met romige poblano-saus, mangosalsa en deze lekkere Mexicaanse gehaktballetjes in tomaten-chipotle salsa (albóndigas mexicana en salsa de tomate y chipotle).

We hadden een grote bak vol balletjes, teveel voor ons tweeën. Geen probleem. We warmden ze de dag erna op in de saus en maakten er een heerlijke Mexicaanse gehaktbalsoep (sopa de albóndigas; of ‘caldo de albóndigas’: gehaktballen in bouillon) van. Die gehaktbalsoep wordt in (Noord-)Mexico veel geserveerd in de traditionele ‘fondas’ (restaurants of herbergen) waar kantoormedewerkers tijdens de lunch eten. De soep is makkelijk te maken en veelzijdig, omdat je in de bouillon van tomaten en chipotle naast de gehaktballetjes van alles kunt koken: rijst, aardappelen en allerlei groenten (zoals wortelen, courgette, bonen, bleekselderij of de komkommerachtige chayote). Gebruikelijk zijn wortel en courgette, en soms met aardappelen erbij (ook groenten aldaar). Verder wordt er meestal koriander toegevoegd (maar munt kan ook als je dat niet lust) en je kunt er tortilla’s bij serveren.

Ik geef je hieronder mijn recept voor Mexicaanse gehaktballetjes in tomaten-chipotle salsa. Maak er zelf op basis daarvan nog een lekkere Mexicaanse gehaktbalsoep van als je wilt; gebruik dan meer bouillon en voeg extra groenten naar keuze toe. Als je de ballen al klaar hebt en nog ballen en saus over hebt: haal de ballen eruit, doe extra bouillon bij de saus en kook de groenten (en aardappelen of rijst) erin gaar en voeg aan het einde de ballen weer toe om op te warmen. Of gebruik de gehaktballetjes met saus bij een oer-Hollandse stamppot (ik ben niet thuis in de stamppotterij, dus die moet je zelf verzinnen…).

Ik geef je hieronder mijn recept voor Mexicaanse gehaktballetjes in tomaten-chipotle salsa. Maak er zelf op basis daarvan nog een lekkere Mexicaanse gehaktbalsoep van als je wilt; gebruik dan meer bouillon en voeg extra groenten naar keuze toe.

Mexicaanse gehaktballetjes maken
Mexicaanse gehaltballetjes

Mexicaanse gehaktballetjes
Ingrediënten
(voor 16 balletjes)

  • 500gr rundergehakt
  • 2EL tacokruiden (kant-en-klaar of zelf gemaakt, zie hieronder *)
  • 1 ui, gehakt
  • 1 ei
  • Optioneel (in plaats van paneermeel): 5 verkruimelde tortillachips
  • 4EL geraspte TexMex- of cheddar-kaas (ca. 50gr)
  • 1 groen jalapeñopepertje, fijngehakt
  • 200ml salsasaus
  • 200ml tomatenpulp of tomatenblokjes in sap
  • 1EL diced chipotle pepper (van La Morena)
  • 1TL gedroogde oregano
  • Olijfolie om in te bakken
  • Garnering: peterselie of koriander, gehakt

(*)Mijn eigen tacokruiden:

  • 2TL paprikapoeder
  • 1TL chili- of cayennepoeder
  • 1TL knoflookpoeder of een gehakt knoflookteentje
  • 2TL oregano
  • 1TL uienpoeder
  • 2TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van, maar is wel een essentieel onderdeel)
  • ½TL gerookte paprikapoeder (optioneel maar wel lekker)
  • 1TL zout

Bereiding

  • Vermeng het gehakt met de tacokruiden, ui, ei, verkruimelde tortillachips, geraspte kaas en jalapeño.
  • Maak 16 gehaktballetjes (ter grootte van een pingpongbal) en bak ze in ca. 10 minuten rondom bruin.
  • Voeg de salsa en tomatenpulp, de chipotle en de oregano toe en laat nog ca. 15 minuten zachtjes pruttelen tot de gehaktballetjers gaar zijn en de saus mooi ingedikt. Voeg eventueel aan het begin wat water of bouillon (runder- of kruiden-) toe als de saus te dik is om de balletjes in te garen en laat de saus gaandeweg lekker indikken tot een mooie kruidige tomatensaus.
  • Bestrooi de gehaktballetjes met gehakte koriander of peterselie en dien meteen op, bijvoorbeeld als onderdeel van een borrelplank of bij een stamppot.
Mexicaanse borrelplank

Mexicaanse borrelplank
Wij aten de Mexicaanse gehaktballetjes in tomaten-chipotle salsa als onderdeel van een Mexicaanse borrelplank. Daar lagen verder o.a. nog op: gamba’s met romige poblano-saus, mangosalsa, tortillachips en salsa, kerstomaatjes en radijsjes en wat charcuterie. Van de overgebleven gehaktballetjes en saus maakten we de dag erop een lekkere Mexicaanse gehaktballensoep (sopa mexicana de albóndigas).