Langoustines met saffraanboter

Je moet er wat van maken als je samen verplicht vijf dagen in thuisquarantaine zit omdat ik even naar Italië moest voor een rosé-event. Dan maar iets lekkers op tafel en heerlijk buiten genieten van een grote bak met langoustines met saffraanboter. Erbij frites en sla, en een fijne houtgerijpte Rioja blanco. Heerlijke avond zo! Hoe onflatteus kun je eruit zien? Nou zo dus, met dat kreeftenslabbetje dat ik een tijdje geleden voor de grap kocht. Ziet er natuurlijk gewoon niet uit, haha. Maar is wel handig als je met saffraan stoeit, want die vlekken krijg je lastig weg.

Langoustines insmeren met saffraanboter
Genieten van langoustines met saffraanboter

Ingrediënten (2-4 personen)

  • 12-16 langoustines

Voor de saffraanboter:

  • 100gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
  • 1 limoen, zest en sap apart
  • 1 plukje saffraandraadjes
  • 10 blaadjes basilicum, fijngesneden
  • Grof zeezout (Maldon), ik nam smoked maar gewone kan ook
  • Versgemalen peper

Erbij:

  • Frites of stokbrood
  • Sla met kerstomaatjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak eerst de saffraanboter. Verwarm het limoensap en laat de saffraan er een paar minuten zachtjes in trekken. Laat daarna iets afkoelen. Giet het limoensap met saffraan bij de roomboter. Voeg ook de knoflook, limoenzest, basilicum (smoked) zeezout en peper toe en roer samen glad.
  • Bereid de langoustines voor.
    Als je grote langoustines hebt, kun je de langoustines met een groot scherp mes in de lengte doormidden snijden en het darmkanaaltje verwijderen. Kijk op internet hoe je dat doet. Er zijn diverse YouTube-filmpjes over. Leg ze dan met de open kant op de bakplaat.
    Als je kleinere of middelgrote langoustines hebt, snij je alleen het staartje in de lengte doormiddden (vanaf de kop tot het einde van de straat, dus niet de hele langoustine doormidden snijden). In dit geval zitten de helften dus bij de kop nog aan elkaar en de scharen blijven intact. Verwijder het darmkanaaltje.
  • Bekleed een ovenschaal of –plaat met bakpapier.
  • Leg de langoustines op de rug op de bakplaat en klap de staartjes wat open.
  • Besmeer de opengeklapte langoustines met de saffraanboter.
  • Zet ca. 8 minuten in de oven.
  • Serveer met frites of stokbrood, sla en een mooie witte wijn.
  • Wijntip: kies een volle witte wijn. Die mag best wat houtrijping hebben vanwege de romigheid van de boter en het geweld van saffraan en knoflook. Ik koos voor een subtiele witte Rioja (Rioja blanca) met 5 maanden houtrijping.