Garibaldi Cocktail

Hoe simpel kan een perfecte cocktail zijn? Nou, zo simpel als de Italiaanse zomercocktail Garibaldi! Je hebt maar twee ingrediënten nodig: Campari en verse jus d’orange. En daarmee maak je een prachtig bitterzoet en fruitig zomers aperitiefdrankje. De Garibaldi is een echte cocktailklassieker en als je ‘m goed maakt, is ie heerlijk!

Vinissima’s Cocktailrating: Garibaldi **** = 8
Heerlijke fruitige zomercocktail. Vol vers sap en bitterzoet. Prima aperitiefcocktail ook. Makkelijk te maken met maar twee ingrediënten, maar gebruik wel vers sap en maak de sinaasappelsap lekker schuimig!

Symbool voor Italiaanse eenwording
De naam van de cocktail komt van Giuseppe Garibaldi, een generaal, politicus en nationalist die in de 2e helft van de 19e eeuw Italië verenigde (samen met Camillo Cavour, Victor Emanuel II van Italië en Giuseppe Mazzini; de vier worden beschouwd als de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’). Die eenwording wordt de ‘Risorgimento’ genoemd.

De Garibaldi symboliseert de Italiaanse eenheid in een glas en staat voor het Noorden (Milaan/Lombardia als geboorteplaats van Campari) en het Zuiden (Siciliaanse sinaasappels). Ook in de lichtrode kleur van deze cocktail kun je symboliek zien: het lijkt op de kleur van de shirts die de strijders van Garibaldi’s vrijwilligersleger droegen. Ze werden dan ook de ‘Roodhemden’ genoemd.

Campari-jus 2.0
Campari-jus next level. Ik ken ze nog wel, die Campari-jus uit m’n studententijd. Liefdeloos spul, scheutje Campari in sinaasappelsap uit een groot en goedkoop pak. Brr. Eigenlijk niks aan.

Dat lijkt in niets op de Garibaldi die je tot perfectie moet brengen. Maar ja, we noemden het toen ook Campari-jus en niet Garibaldi. Een van de beste Garibaldi’s ter wereld wordt geserveerd bij bar Dante in New York. Men stelt dat het persen, finestrainen (dubbel zeven om het vruchtvlees eruit te halen) en opschuimen van de verse sinaasappelsap heel belangrijk is voor de perfecte Garibaldi. Voor het persen gebruikt Naren Young, die de cocktail in oktober 2015 bij Dante opnieuw op de kaart zette, een ‘high speed’ Breville sappers die veel lucht in het sap brengt. Sommigen gebruiken een ‘elbow press’. Maar omdat je daar wat bittere oliën van de schil meekrijgt, kun je die extra bitterheid in dat geval compenseren door 2,5ml suikersiroop toe te voegen. Laat het achterwege als je een gewone pers gebruikt. Je kunt voor het opschuimen ook het gezeefde sap shaken of in een blender opkloppen. Of je gebruikt zo’n melkopkloppertje, schijnt ook te werken.

Varianten
Zijn er varianten? Tuurlijk!
Voor de Garibaldi Spritz gebruik je iets minder Campari en vult aan met prosecco.
Je kunt ook de sinaasappel vervangen door sap van bloedsinaasappels (sanguinello), grapefruit, clementines of zelfs kumquats. Is de cocktail te scherp/zuur, voeg dan een beetje (b.v. 7,5ml) suikersiroop toe.

Nog meer zin in Campari? Maak een Negroni, Boulevardier of de sublieme Jungle Bird.

Salute!