Winnaars Food Rosé Selection 2021 by CMB

🌸🍷🍴🦐🐟🥩🌶🧀🍮 De resultaten van de eerste Rosé & Spijs competitie zijn bekend! Dit voorjaar hield het Concours Mondial de Bruxelles voor het eerst een aparte wijncompetitie voor rosés. De winnaars van deze competitie (Rosé Selection 2021) vind je hier. Voor alle 120 winnaars van Goud en Dubbel Goud werd vervolgens van 4-6 juni in L’Aquila (Abruzzo/Italië) een aparte wedstrijd gehouden waarbij 45 juryleden uitsluitend keken naar de beste combinatie van rosé met eten.

De Rosé & Food Selection 2021 by Concours Mondial de Bruxelles liet zien dat rosé niet alleen maar een ‘terraswijntje’ is, maar een serieuze eetwijn kan zijn.

Per categorie kozen 8 juryteams van 6 juryleden uit diverse landen drie winnaars. Er waren teams voor: aperitief, rauwe vis, gekookte vis, charcuterie (cold cuts), gekookt vlees, kruidig eten, kaas en dessert. De 24 ‘gerechtvriendelijke’ prijswinnaars kwamen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Slovakije. We proefden als juryleden een enorme variëteit aan wijnen. Van bleek zalmkleurig tot helderrood, van licht en elegant tot krachtig en kruidig en van strakdroog tot vrij zoet. Maar daarnaast ook stille wijnen, mousserende wijnen èn ‘versterkt’ (i.c. Pineau de Charentes: most met Cognac).

Rosé als eetwijn

Dit was de eerste keer dat er een competitie speciaal voor rosé & spijs werd gehouden. Deze Rosé & Food Selection 2021 by Concours Mondial de Bruxelles liet een mooie diversiteit zien. En liet zien dat rosé niet alleen maar een ‘terraswijntje’ is, maar een serieuze eetwijn kan zijn. Ik vond dit een verhelderend en geweldig concept. Ik drink sowieso wijn bijna alleen maar in combinatie met eten. Dus deze competitie was me op het lijf geschreven! Natuurlijk moet wijn lekker zijn, maar voor mij is het huwelijk met gerechten evenzo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Sommige wijnen van de Selection waren geweldig … maar vielen helaas door de mand in combinatie met de gerechten. Daarom was deze Rosé & Food Selection ook zo interessant, waarbij we ons alleen maar richtten op wijn-spijs en ‘gerechtvriendelijkheid’.  Dan kom je dus soms tot andere inzichten. Heel leuk dus!

Jureren Rosé and Food Selection 2021

De volgende wijnen wonnen in de diverse categorieën:

🍷🌸 Best rosé aperitif wines:

  • Marrenon Petula 2020 | Côtes du Lubéron
  • Rabo de Gala Rosé 2020 | Vinho Regional Lisboa
  • Joy Rosé Brut 2020 | Prosecco DOC

🍷🦪 Best rosé wines for raw fish:

  • Gardian Grenache – Cinsault – Syrah 2020 | IGP Coteaux de Béziers
  • Typic 2020 | Pays d’Oc IGP rosé
  • Marisa Cuomo Rosato 2020 | Costa d’Amalfi DOC

🍷🐟 Best rosé wines for cooked fish:

  • Rosé d’une Nuit 2020 | Languedoc Saint-Saturnin
  • Fleur de l’Amaurigue 2020 | Côtes de Provence rosé
    Les Hauts de Montrouge 2020 | Côtes de Gascogne IGP

🍷🥓 Best rosés for cold cuts:

  • Rosé Minéral 2020 | Bordeaux Rosé
  • Finca Cerrada Rosado Bio 2020 | La Mancha
  • Rosè d’Amour 2019 ǀ Liguria,

🍷🥩 Best rosé wines for cooked meat:

  • Karma Rosé 2020 | Cerasuolo d’Abruzzo DOC
  • Champagne Cédric Guyot EARL Brut Rosé Cuvée Tradition
  • Champagne Brut Rosé Pierre Mignon

🍷🌶 Best rosé wines for spicy dishes:

  • Casa de Illana Alma Rosé 2020 ǀ Castilla-la-Mancha
  • Viña Nava Garnacha Rosé 2020 ǀ Navarra
  • Mysterium Roze 2017 ǀ Transylvania

🍷🧀 Best rosé wines for cheeses:

  • Quantum Rose Pinot Noir Syrah 2020 | PGI Thracian Valley
  • Kazayak Suvorov Merlot Rose 2020 | Moldavia
  • Il Casato Pinot Grigio Rosato 2020 | DOC delle Venezia

🍷🍮 Best rosé wines for dessert:

  • Raymond Bossis Rosé 2019 | Pineau des Charentes
  • Amatista Moscato Rosé ǀ Valencia
  • Vino Raca Frankovka Modra 2015 | Slovakia (sparkling)
Food and Rosé Selection 2021
Cerasuolo d-Abruzzo
Jurering Food and Rosé Selection 2021

De Rosé Selection van het Concours Mondial de Bruxelles zal ook in 2022 weer gehouden worden, en dan in Spanje! Ik kan niet wachten.

Grazie a tutti e ciao! Hopelijk tot ziens in Spanje…!