lamsschenkel Qatar-stijl

Lamsschenkel, zo heerlijk die 1-persoons lamsboutjes! Ik heb ze inmiddels al in diverse stijlen gemaakt, zoals Indiase lamsschenkel met Hyderabadi Biryani, Zuid-Afrikaans lamsschenkel potjie, Engelse lamsschenkels met Yorkshire Puddings, rode wijnsaus en doperwten-muntpuree, Griekse lamsschenkel met knoflook, citroen, oregano en aardappelen, en paprikás báránycsülök (Hongaarse lamsschenkel met paprika). Daar komt nu weer eentje bij, namelijk lamsschenkel Qatar-stijl. De Formule 1 was namelijk dit weekend in Qatar en dat heb ik als inspiratie gebruikt voor twee gerechten uit Qatar: Qatari Machboos met kip en deze lamsschenkel Qatar-stijl. Deze variant is heerlijk warm kruidig en fruitig-aromatisch met onder andere cocktailuitjes, gedroogde vijgen, granaatappelmolasse, kaneel, steranijs en sinaasappelschilletjes.

Deze lamsschenkel Qatar-stijl is heerlijk warm kruidig en fruitig-aromatisch met onder andere cocktailuitjes, gedroogde vijgen, granaatappelmolasse, kaneel, steranijs en sinaasappelschilletjes.

lamsschenkel Qatar-stijl - specerijenmegsel
lamsschenkel Qatar-stijl - ingrediënten
lamsschenkel Qatar-stijl koken

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 lamsschenkels
  • 500gr cocktailuitjes, ontveld
  • 6 knoflookteentjes, gekneusd
  • 2EL tomatenpuree
  • Specerijenmix, (zie hieronder *)
  • De schil van 1 (geboende of bio) sinaasappel, schil in repen
  • 2EL granaatappelmolasse (te koop in de Turkse supermarkt)
  • 750ml krachtige kippenbouillon (van bouillonblokje) of fond
  • 6 gedroogde vijgen, gehalveerd
  • Zout en peper
  • Olijfolie om in te bakken
  • Als garnering: geroosterde amandelen of amandelschaafsel

(*) Voor de specerijenmix:

  • 1TL korianderpoeder
  • 1TL gemberpoeder
  • 1TL kurkuma
  • 1TL zwarte peper
  • 1 kaneelstokje
  • 8 kardemompeulen, gekneusd
  • 4 steranijs
  • 4 kruidnagelen
  • 2 laurierblaadjes
  • Een plukje saffraan

Erbij: parelcouscous / moghrabieh (of eventueel fregula (fregula sarde, een pastasoort uit Sardinië), ca. 80gr p.p.

Bereiding

  • Haal de lamsschenkels een uur van tevoren uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bestrooi de lamsschenkels met wat zout en versgemalen peper.
  • Verwarm de olie in een (gietijzeren) braadpan met dikke bodem.
  • Voeg de lamsschenkels toe en braadt ze in ca. 5 minuten aan alle kanten aan. Haal de lamsschenkels eruit en zet apart.
  • Voeg cocktailuitjes en knoflook toe en roer gedurende 5 minuten of tot de cocktailuitjes lichtbruin zijn.
  • Voeg tomatenpuree toe en laat even meefruiten om te ontzuren.
  • Voeg specerijen, granaatappelmelasse, sinaasappelschil en vijgen toe. Doe de lamsschenkels terug in de braadpan en voeg dan net zoveel (hete!) bouillon toe dat de lamsschenkels onder water staan. Verwarm alles goed. Bedek dan de pan met aluminiumfolie en dek af met een deksel. Je kunt nu de pan 2,5 – 3 uur in de oven (voorverwarmd op 160 graden) zetten. Draai de schenkels elk uur even om, zodat alle kanten in de vloeistof liggen. Haal na 2 ½ à drie uur het deksel en het aluminiumfolie eraf en rooster nog een half uur zonder deksel. Het vlees moet nu (bijna) van de schenkels afvallen.
    NB Let op: de gaartijd van je schenkels kan verschillen al naar gelang het lam jonger of ouder is! Voorjaarsvlees en vlees van jonge lammeren is waarschijnlijk sneller gaar. Ik kocht mijn lamsschenkel in oktober en de gaartijd was 2 ½ uur met + een half uur zonder deksel. Het vlees viel na die tijd van het bot af, supermals dus. Maar ook de grootte van de schenkels maakt uit voor de gaartijd. Check dus tussentijds even.
  • Haal de lamsschenkels uit de saus en laat ze even rusten onder aluminiumfolie.
  • Ondertussen kun je van de vloeistof een saus maken door de saus in te koken op de juiste dikte. Haal het kaneelstokje, de kardemompeulen en de steranijs eruit (drijven meestal wel boven) en breng de saus op smaak met zout en peper indien nodig.
  • Geef de parelcouscous of fregula erbij en garneer met geroosterde amandelen.
  • Tip: een sinaasappelsalade is hier ook lekker bij.

Wijntip: kies voor een zwoele rode winterwijn uit een warm gebied met milde zuren en geen al te sterke houtrijping. Denk aan een wijn uit Puglia, Zuid-Frankrijk, Zuid-Spanje e.d. van bijvoorbeeld primitivo of garnacha/grenache.

supermalse lamsschenkels vallen van het bot af