maaltijdsalade gerookte kip - rode druiven - Brie

Deze week moest ik snel iets makkelijks maken omdat ik ’s avonds wijncursus moest geven en daardoor vroeg moest eten. Bovendien konden wij dit keer eens niet samen eten, dus moest ik ook iets hebben dat makkelijk te bewaren was of later op te warmen was. Dat laatste, daar zijn we niet zo van. Dus bedacht ik een lekkere maaltijdsalade die ik apart op twee borden opmaakte en die ik afgedekt in de koelkast klaarzette voor mijn wederhelft.

Een maaltijdsalade leek me wel een handig idee, maar welke? Pastasalades vind ik niks, met die koude pasta erin. Maaltijdsalades zijn bij mij eigenlijk heel vaak met gerookte kip. Zo ook nu. De gerookte kip was mijn uitgangspunt. Ik wilde iets met meloen erbij, maar die waren er niet. Dus werd het uiteindelijk een maaltijdsalade met gerookte kip, rode druiven en Brie. Neem een mooie roombrie, of een lekkere boerenbrie (bijvoorbeeld de karaktervolle rauwmelkse Brie de Meaux zoals ik deed). Maak ‘m af met je favoriete kant-en-klare honing-mosterddressing of maak zelf een honing-mosterddressing. Deze salade is heerlijk als maaltijdsalade, maar is ook een lekkere lunchsalade. In dat geval is het recept voldoende voor vier personen. Geef er desgewenst wat knapperig boerenbrood bij.

Ingrediënten (2 personen)

 • 2 gerookte kipfilets, in plakjes gesneden
 • Een zakje slamelange (met in elk geval wat eikenbladsla en daarnaast bijvoorbeeld rucola en frisée / krulsla) van 100-150gr
 • 300gr rode druiven, schuin doormidden gesneden (hou een paar achter voor de garnering
 • 75-100gr Brie (roombrie of boerenbrie / Brie de Meaux
 • Garnering: ca. 50gr granaatappelpitjes of van een halve granaatappel
 • Optioneel als garnering: wat grof gehakte walnoten
 • 2EL honing-mosterddressing

Bereiding

 • Vermeng een zakje slamelange met 2EL honing-mosterddressing.
 • Vermeng de gehalveerde rode druiven met de sla en dressing. Verdeel de sla over twee borden.
 • Leg op elk bord op de sla een gerookte kipfilet in plakjes.
 • Snij de Brie in kleine blokjes of plakjes. Verdeel de Brie over de borden.
 • Leg er nog wat gehalveerde druiven omheen.
 • Garneer met granaatappelpitjes en desgewenst met de gehakte walnoten.

Eet smakelijk!