Qatari Machboos met kip

🏎️ De Formule 1 strijkt dit weekend neer in Qatar. Voor mij soms een mooie aanleiding om iets te koken uit het land waar de coureurs racen. Dit weekend staan daardoor twee Qatarese gerechten op het menu. Zaterdag was het de beurt aan het nationale gerecht van Qatar: Qatari Machboos met kip. Ik heb al eerder Machboos gemaakt, namelijk Bahrein Machboos. Toen was de F1 in Bahrein. Ook daar, zoals in meer omringende landen, is Machboos het nationale gerecht. Machboos is kruidige kip met rijst. Maar elk land maakt het net even wat anders. Voor de Bahrein Machboos had ik al loomi, de aromatische zwarte gedroogde limoen, gevonden. Dus die was alvast binnen. Voor de Qatari Machboos gebruik je de voor dat land typerende specerijenmix Qatari Bazaar (ook wel Qatari Bizar) genoemd. De Qatari Bazaar Spice Mix is een typerende mix voor landen als Qatar, Bahrein, Koeweit en Saoedie-Arabië. Zeg maar de garam masala van het Midden-Oosten. Gelukkkig hoef je voor die Qatari Bazaar geen heel gekke specerijen in huis te halen. De samenstelling wisselt iets, maar bevat meestal korianderzaadjes, kaneel, gember, kardemom, kurkuma en peper. Sommigen doen erbij: venkelzaadjes, saffraan, gedroogde chilipepertjes, loomi (zwarte gedroogde limoen). Ik maakte mijn eigen Qatari Bazaar met korianderzaadjes, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardemompeulen, gedroogde chilivlokken, kurkuma, zwarte peper, een plukje saffraan en ik voegde een loomi toe.

Bahrein Machboos was heerlijk en ook deze Qatari Machboos was smakelijk en heerlijk aromatisch en kruidig. Wel deden we er dit keer een bijpassende wijn bij. Het werd de zachte fruitige Provence-rosé “Rosé d’Une Nuit” van Château La Coste. En wat een nacht werd het: Max Verstappen werd voor de derde keer wereldkampioen! We vierden het met een mooi gerecht en een mooie wijn!

Qatari Machboos - ingrediënten voor uien-tomaat mengsel
Qatari Machboos - ingrediënten voor Qatari Bazaar specerijenmix
Qatari Machboos voorbereiden
Qatari Machboos - uien en tomaat en loomi

Ingrediënten (4 personen)

  • 12 kipdrumsticks
  • 300gr rijst
  • 2 witte uien, gesnipperd
  • 2 grote tomaten, ontveld en in blokjes
  • 3cm verse gember, geraspt
  • 2 knoflooktenen, gesnipperd
  • 2 groene of jalapeño-pepertjes
  • 500ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • 1 loomi (*), met gaatjes erin geprikt (of sap van een halve limoen of citroen)
  • Zout
  • Olijfolie om in te bakken
  • Voor de garnering: peterselie (gesnipperd) en geroosterd amandelschaafsel

Voor de Qatari Bazaar specerijenmix:

  • 1EL korianderzaadjes
  • 1TL gemberpoeder
  • 1/2TL kaneelpoeder
  • 1TL kardemompoeder of 10 gekneusde kardemompeulen
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1TL kurkuma
  • 1TL zwarte peper
  • een plukje saffraan
  • 1 loomi toevoegen.

Bereiding

  • Maak de Qatari Bazaar specerijenmengsel door alle ingrediënten te vermengen.
  • Vermeng de gesnipperde ui, de blokjes tomaat, de verse gember, knoflook en groene peper.
  • Braad de kipdrumsticks in olijfolie aan in een grote braadpan en haal ze eruit.
  • Fruit het uien-tomaatmengsel een paar minuten zachtjes samen met de Qatari Bazaar in olijfolie. Het achtergehouden tomatensap kun je er na het fruiten weer aan toevoegen.
  • Voeg de kipdrumsticks toe, de ingeprikte loomi en 500ml kippenbouillon. Verwarm alles en gaar de drumsticks in ca. 35 minuten. Haal de drumsticks eruit en zet apart.
  • Vis ook de kardemompeulen en de loomi eruit. De kardemompeulen druiven bovenop als het goed is, dus kun je ze er gemakkelijk afscheppen.
  • Proef of er nog zout nodig is en breng desgewenst op smaak.
  • Voeg de rijst toe aan het mengsel in de pan en kook gaar. Als je rijst hebt die normaal in ca. 10-12 minuten in kokend water gaar is, reken dan nu op ca. 16-18 minuten. Roer regelmatig en zorg dat er voldoende vocht is om de rijst te koken. Giet er anders nog wat water bij. Laat aan het einde het water verkoken zodat je een redelijk droge rijst hebt die alle water heeft opgezogen.
  • Leg de kip op de rijst en verwarm met de deksel erop nog een paar minuten zodat de kip warm is.
  • Bestrooi met amandelschaafsel en peterselie en dien op.
Qatari Machboos met Rosé d-une Nuit van Château La Coste

Wijntip: vriendelijk wit of fruitige rosé. Wij kozen voor de 2021 Provence-rosé “Rosé d’Une Nuit” van Château La Coste. Een zachte en fruitige bio-rosé van syrah, grenache, cabernet sauvignon en een vleugje cinsault.

Eet smakelijk! 

loomi - zwarte gedroogde limoen

(*) Loomi wordt ook wel limoo, zwarte limoen of gedroogde limoen genoemd. In Oman, waar het oorspronkelijk vandaan komt, heet het product loomi, in Irak heet het noomi basra (limoen uit Basra in Irak), in Iran limoo amani (limoen uit Oman). Zwarte limoen is een volledig gedroogde limoen, die al zijn vocht kwijt is en daardoor zeer hard is. Gedroogde limoen heeft een intense smaak en geeft gerechten een unieke aardse rokerige smaak geeft met een licht bittere zuurheid. Verse, groene limoenen worden eerst geweekt in zout water. Daarna drogen ze enkele weken op natuurlijke wijze in de zon. Zo krijg je gedroogde limoenen met een zwarte, harde, lederachtige schil en zwarte kern. Deze gedroogde limoenen worden van oorsprong veel gebruikt in de Perzische Golf. Koop ze bij de Turkse of Midden-Oosterse winkels of bestel ze op internet. Als alternatief kun je sumak en wat vers limoensap gebruiken; desnoods alleen wat citroensap, maar de smaak is dan niet vergelijkbaar. Gelukkig vond ik ze bij mijn Turkse supermarktje om de hoek. Heel blij.