kalkoendrumstick met bourbon whiskeysaus

‘Sportief’ weekend gehad. Vorig weekend ook al. Veel sportwedstrijden op tv die om onze aandacht vroegen. Vorig weekend maakten we Ierse lamsrack met Ierse whiskeysaus en stamppotje Colcannon. Ter gelegenheid van de kwartfinale-rugbywedstrijd Ierland vs Nieuw-Zeeland. Afgelopen vrijdag was onze inspiratie de halve finale Argentinië vs Nieuw-Zeeland. We maakten Argentijnse steak met tomaten-chimichurri. Maar er was ook nog Formule 1 dit weekend. De race werd gehouden in Austin/Texas. USA dus. Dus ging ik kijken of ik een leuk Amerikaans getint gerecht kon maken. Dat werd: kalkoendrumstick met bourbon whiskeysaus, aardappelpuree en gekarameliseerde bospeen.

De kalkoendrumsticks (turkey legs of turkey drumsticks) zijn in de VS beroemd geworden door Disney. In hoogtijdagen verkocht Disneyland er jaarlijks zo’n twee miljoen van! Het zijn immense drumstickjes van zo’n 450-800 gram, of nog meer. De specerijen die Disney gebruikt, zijn bekend. Alleen doet Disney die in water en laat de kalkoendrumsticks ‘over night’ in dat water (ze noemen dat ‘brine’ = pekel) weken c.q. pekelen. Amerikanen maken ze graag na, en noemen dat het dan Copycat Disney Turkey Legs. Maar je kunt de specerijen ook gebruiken als ‘dry brine’ of rub en dan meteen op de drumstick aanbrengen. Dat heb ik gedaan, waarbij ik grotendeels hun specerijenmix volgde, met een kleine eigen twist. Ik maakte er een heerlijke bourbon whiskeysaus bij die ik zelf verzon. En die paste er geweldig bij.

De kalkoendrumsticks (turkey legs of turkey drumsticks) zijn in de VS beroemd geworden door Disney. In hoogtijdagen verkocht Disneyland er jaarlijks zo’n twee miljoen van!

kalkoendrumstick met specerijenmix
kalkoen drumstick

Ingrediënten kalkoendrumstick (2 personen)

  • 1 kalkoendrumstick (die van ons was 830gr)
  • 50gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 50ml wijn (wit of rood) of bourbon whiskey
  • Wat extra (bak)boter om in aan te braden

Voor de ‘dry rub’:

  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 1TL paprikapoeder
  • 1TL knoflookpoeder
  • 1TL uienpoeder
  • 1TL bruine suiker
  • 1TL tijm
  • 1TL piment/allspice
  • 1TL gedroogde chipotle-pepertjes, fijngemalen in de vijzel (of neem chilipoeder of cayennepeper)
  • Zout en peper

Bereiding kalkoendrumstick

  • Haal de kalkoendrumstick ruim van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Vermeng alle specerijen. Dit is je ‘dry rub’.
  • Smeer de drumstick onder en op het vel in met de ‘dry rub’.
  • Breng de roomboter in kleine klontjes aan onder het vel van de drumstick.
  • Braad de drumstick aan alle kanten aan in de resterende (bak)boter.
  • Braad de drumsticks 45 minuten in de oven op 140 graden met de deksel op de pan. Als je een ovenschaal gebruikt, dek die dan af met aluminiumfolie.
  • Breng de oven naar 160 graden en draai de drumstick om. Giet de wijn of whiskey erbij. Prik een oventhermometer in de drumstick en gaar het vlees nog 35 minuten zonder deksel.
  • Zet dan de oven naar 180 graden, draai de drumstick nog één keer om en prik de oventhermometer er weer in. Bak nog ca. 10-15 minuten. De kerntemperatuur moet nu 82 graden zijn.
  • Haal de drumstick uit de oven en laat onder aluminiumfolie nog 10 minuten rusten.
  • Snij het vlees van het bot en verdeel over twee borden. Serveer met aardappelpuree, de bourbon-whiskeysaus en gekarameliseerde bospeen.

Ingrediënten bourbon whiskeysaus

  • Een sjalotje, gehakt
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • 100ml bourbon-whiskey van goede kwaliteit
  • 1 pot gevogeltefond
  • 1TL maple syrup (Canadese ahornsiroop)
  • 1TL Worcestershire sauce
  • 1 takje rozemarijn (1TL), de blaadjes fijngehakt
  • Zout en versgemalen peper
  • Een paar klontjes koude roomboter

Bereiding bourbon whiskeysaus

  • Fruit het sjalotje in boter. Voeg daarna het knoflookteentje toe en fruit een minuut mee.
  • Blus af met de bourbon.
  • Voeg de fond, maple syrup, Worcestershire sauce en rozemarijn toe en kook in. Dat duurt zo’n 15-20 minuten om een mooie stroperige saus te krijgen.
  • Zeef de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal van het vuur en roer de klontjes koude roomboter erdoor.
  • Serveer met de kalkoendrumstick en aardappelpuree.

Gekarameliseerde bospeen
Ik wilde groente bij het gerecht en serveerde er gekarameliseerde bospeen bij. Dat bleek een goede combinatie. En zo maak je de bospeen klaar:

  • Schil de bospeen en snij in plakken of (schuine) stukken.
  • Bak de bospeen een paar minuten in bakboter.
  • Giet er nu wat honing, maple syrup (ahornsiroop) of (donkere) basterdsuiker over en bak nog een paar minuten.
  • Giet er groentenbouillon of water over en laat de bospeen ca. 8-10 minuten gaar worden. Je kunt daarbij (een deel van die tijd) de deksel op de pan houden.
  • Laat tenslotte het water of de bouillon verkoken en bak of wok net zo lang tot de bospeen karameliseert en glanzend wordt.

Eet smakelijk!