Ierse lamsrack met whiskeysaus en Colcannon

Ierse lamsrack met whiskeysaus en Colcannon stond er onlangs bij ons op het menu. Met een mooie pinot noir uit Nieuw-Zeeland. Mijn inspiratie haalde ik weer eens uit een sportwedstrijd, in dit geval de kwartfinale van het WK Rugby van Ierland vs Nieuw-Zeeland. Sinds we acht jaar geleden in Zuid-Afrika op vakantie waren, kijken we elke vier jaar naar het WK Rugby. Destijds maakte onze enthousiaste Zuid-Afrikaanse gids ons warm voor de wedstrijden en legde ons de basisbeginselen van de spelregels uit. Afgelopen weekend dus de kwartfinale van de ‘Shamrocks’ uit Ierland (de nr. 1 van de wereld) vs de ‘All Blacks’ uit Nieuw-Zeeland (momenteel de mondiale nr. 4). Een van de twee krakers vorig weekend. Nieuw-Zeeland won al drie keer eerder het kampioenschap (1997, 2011 en 2015) en was onze favoriet ook voor deze wedstrijd, hoewel Ierland er qua ranking nu beter voorstaat. Nieuw-Zeeland won uiteindelijk 28-24 in een wedstrijd die tot de laatste seconde spannend was. Anyway, voor de wedstrijd genoten wij van ons Ierse maaltje. We maakten lamsrack met een scheutje Jameson, de bekende Ierse whiskey (ja, de Ieren schrijven dat met een e ertussen, de Schotten schrijven whisky). Erbij een Ierse whiskeysaus en een van Ierland’s meest geliefde en bekende aardappelgerechten: Colcannon. Je vindt veel variaties op Colcannon, maar het is een romig stamppotje met in elk geval aardappelpuree, savooiekool of groene kool, bacon, roomboter en ‘double cream’ (vette room met een hoger vetgehalte dan onze slagroom, maar die kun je wel als vervanging gebruiken). Ik hou niet van stamppot, sorry. Maar die romige Colcannon vond ik wel heel smakelijk! En van onze mooie Nieuw-Zeelandse pinot noir genoten we nog een beetje na tijdens de wedstrijd. Morgen speelt Nieuw-Zeeland de halve finale tegen Argentinië. Even kijken wat we dan gaan koken. Ik vrees voor de Argentijnen dat niet zij, maar de All Blacks de finale gaan halen.

Ierse lamsrack met whiskeysaus en Colcannon stond er onlangs bij ons op het menu. Mijn inspiratie haalde ik weer eens uit een sportwedstrijd, in dit geval de kwartfinale van het WK Rugby van Ierland vs Nieuw-Zeeland.

enthousiaste Ierse rugbyfans
Colcannon maken

Lamsrack met Ierse whiskeysaus

Ingrediënten (2 personen)

Voor de lamsrack:

  • 1 lamsrack
  • Een takje rozemarijn, gehakt
  • 2 takjes tijm, de blaadjes eraf gerist
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 2EL Ierse whiskey (ik nam Jameson)
  • 1EL grove mosterd
  • Zout en peer
  • 1EL olijfolie voor de marinade en 1-2EL voor het aanbraden

Voor de whiskeysaus:

  • 1 sjalotje, gehakt
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • Een takje rozemarijn, gehakt
  • 2 takjes tijm, de blaadjes eraf gerist
  • 100l Ierse whiskey (b.v. Jameson)
  • Een pot runderfond
  • Een laurierblaadje
  • Zout en peper
  • Optioneel: een paar klontjes roomboter
  • Boter om in te bakken

Bereiding lamsrack met Ierse whiskeysaus
Voor de lamsrack:

  • Verwarm de oven voor op 160°.
  • Smeer marinade op lamsrack van 1EL olijfolie, de rozemarijn en tijm, knoflook, Ierse whiskey en 1EL grove mosterd. Bestrooi met zout en peper. Laat de marinade minstens een uur (maar 3-4 uur is beter) intrekken. Haal de lamsrack ca. drie kwartier voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Braad de lamsrack eerst aan de bolle vetkant aan, draai dan nog even om.
  • Leg de lamsrack in een ovenschaal, met de vette kant naar boven. Zet 14-18 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de lamsrack en je eigen voorkeur, rosé of iets meer gaar; wij deden 18 minuten).
  • Haal het vlees uit de oven en laat onder aluminiumfolie een paar minuten rusten.
  • Snij dan de lamsrack tussen de botjes door (meestal krijg je 8 lamskoteletjes van 1 lamsrack) en serveer met de whiskeysaus en de Colcannon.

Voor de whiskeysaus:

  • Maak ondertussen ook de whiskeysaus.
  • Fruit een sjalotje in de pan waar ook de lamsrack in gebakken is (voeg hieraan een beetje bakboter toe). Voeg gehakte knoflook, tijm en rozemarijn toe. Fruit een minuut mee. Blus af met 100ml Ierse whiskey en voeg dan een pot runderfond en het laurierblaadje toe. Kook in ca. 15 minuten in. Breng aan het einde op smaak met zout en peper en voeg desgewenst een paar klontjes roomboter toe. Haal de pan van het vuur en roer goed door. De saus met roomboter mag niet meer koken.
Iers lam en Colcannon met Nieuw-Zeelandse pinot noir

Colcannon
Ierse stamppot met aardappelen, savooiekool (of eventueel boerenkool), boter en room. Je kunt er desgewenst spekjes/bacon, uien, prei of bosuitjes en als garnering bieslook aan toevoegen. Colcannon lijkt wat op het Engelse ‘Bubble & Squeak’, het Ierse gerecht Champ, het gerecht Trinxat uit Andorra, en natuurlijk onze eigen boerenkool. Ieren eten het graag tijdens Halloween of hun nationale feestdag St. Patrick’s Day.
De Ieren zijn zo dol op hun Colcannon, dat er ook een traditionele song met die titel bestaat, ook wel getiteld “The Skillet Pot”. 

“Did you ever eat Colcannon, made from lovely pickled cream?With the greens and scallions mingled like a picture in a dream.Did you ever make a hole on top to hold the melting flakeOf the creamy, flavoured butter that your mother used to make?

The chorus:

Yes you did, so you did, so did he and so did I.And the more I think about it sure the nearer I’m to cry.Oh, wasn’t it the happy days when troubles we had not,And our mothers made Colcannon in the little skillet pot.

Ingrediënten Colcannon (2 personen)

  • 500gr kruimige aardappelen
  • Een halve kleine savooiekool, in dunne reepjes
  • 1 prei, in ringetjes (optioneel)
  • 125gr baconreepjes (optioneel)
  • 125ml volle melk, maar liever ‘double cream’ (>48% vet) of slagroom of crème fraiche
  • Zout en peper
  • 75gr roomboter voor de puree
  • Roomboter
  • Als garnering: wat gesnipperde bieslook

Bereiding Colcannon

  • Breng een pan met water aan de kook en voeg zout toe. Kook de aardappelen gaar . Voeg melk of room toe en de helft van de roomboter en pureer tot een gladde en romige massa. Breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt ondertussen de resterende roomboter in een koekenpan of wok. Bak de savooiekool en preiringetjes ca. vijf minuten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Bak de spekjes/bacon uit.
  • Roer het mengsel van prei en savooiekool door de romige aardappelpuree. Voeg de spekjes/bacon toe en roer alles door elkaar. Serveer met de lamsrack en whiskeysaus.

Wijntip: wij kozen voor een mooie Nieuw-Zeelandse pinot noir van Dog Point Vineyard uit Marlborough. Maar een sappige wijn uit Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld Zuid-Rhône of Languedoc, kan ook.