Libanese freekeh met kip uien en rozijnen

Met alleen twee kipfilets in huis iets lekkers maken? Tuurlijk kan dat. Even in de voorraadkast snuffelen, et voilà! Ik maakte Libanese freekeh met kip, uien en rozijnen. Kennelijk een bekend gerecht uit Libanon. Recepten met freekeh (spreek: friek-ee) heb ik wel vaker gemaakt. Er zijn tal van recepten van dit gerecht, ook elders in het Midden-Oosten. Ik voegde er rozijnen aan toe en maakte mijn eigen Midden-Oosten specerijenmengsel met kaneel, kardemom, ketoembar, piment, een vleugje gedroogde chilipepertjes, zout en peper (en voegde er Japanse miso als extra smaakmaker aan toe). Maar je kunt ook ras-el-hanout, baharat of za’atar nemen, net zo lekker.

Freekeh komt uit het Midden-Oosten. Het is een harde tarwe die onrijp geoogst wordt en in de zon gedroogd wordt. Daarna wordt het graan met kaf en al in brand gestoken. Dat geeft de typerende nootachtige roostersmaak.

freekeh

Superfood
Freekeh – ook wel farik of frikey genoemd – is een graansoort uit het Midden-Oosten. Het is al eeuwenoud, bestond al in 2300 v.Chr. en werd zelfs in de bijbel genoemd (Leviticus 2:14). Bekende chefs als de Brits-Isaëlische Ottolenghi gebruiken het in salades en voor pilaf. Net als quinoa is het een voedzaam en smakelijk alternatief voor rijst en pasta.

Freekeh is een harde tarwe die onrijp geoogst wordt en in de zon gedroogd wordt. Daarna wordt het graan met kaf en al in brand gestoken. Dat geeft de typerende nootachtige roostersmaak aan freekeh. Tenslotte wordt het tegen elkaar aan schoon gewreven en daardoor in kleine stukjes gebroken.

Freekeh is een gezond en smakelijk alternatief voor rijst en pasta; echt een ‘superfood’. Het bevat veel vezels, vitamine B1 en B2, en mineralen calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Omdat het jong en groen geoogst wordt, bevatten de granen meer eiwit, vezels en mineralen. Freekeh komt ook laag uit op de glycemische index, het geeft langzaam energie af en dat is goed voor je bloedsuikerspiegel! Doordat freekeh zoveel vezels bevat, heb je ook sneller een verzadigd gevoel. En wat doe je ermee? Je verwerkt het in pilaf, salades of soepen. Combineer freekeh in een salade met bijvoorbeeld vijgen. Of met haricots verts, walnoten, tahin en munt. Of met courgette en pistachenoten. Verwerk het in Oosterse pilaf of gewoon in soep met balletjes. En het smaakt prima met lam of kip, zoals in mijn Libanese freekeh met kip, uien en rozijnen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilet, in kleine blokjes
  • 2 witte uien, in partjes
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • Optioneel: ½ – 1EL miso (witte of gele)
  • 160gr freekeh
  • 75gr rozijnen
  • 1 liter groentenbouillon (van bouillonblokje)
  • Olie om in te bakken

Voor de specerijenmix:

  • ½TL kaneelpoeder
  • ½TL kardemompoeder
  • ½TL ketoembar
  • ½TL piment
  • ½TL gedroogde chilivlokken
  • Zout en peper

Voor de garnering:

  • Pistachenootjes, geroosterd

Bereiding

  • Kook de freekeh volgens gebruiksaanwijzing in groentenbouillon, samen met de rozijnen.
  • Bak ondertussen de kipblokjes ca. 3 minuten in olie en haal ze er dan uit.
  • Fruit de ui en knoflookin dezelfde pan. De ui mag zo’n 5 minuten zachtjes bakken voordat je de knoflook er een minuut bij doet.
  • Voeg de kip toe en de specerijen en roer goed om. Optioneel: roer de miso door een beetje water (max. 75ml water, het gerecht mag niet te nat worden) of neem alleen water. Voeg het water (evetueel met miso) toe aan het kip-ui mengsel en roer alles goed door. Verwarm nog 1-2 minuten samen.
  • Giet de freekeh en rozijnen af en voeg toe aan de kip. Roer samen door en serveer.
  • Garneer met geroosterde pistachenootjes.

Je kunt hier eventueel nog een groene salade bij serveren en/of Turkse yoghurt (al dan niet met citroenzest en -sap).