steak met tomaten-chimichurri

Afgelopen weekend haalde ik mijn kookinspiratie uit de halve finale Argentinië vs Nieuw-Zeeland op het WK Rugby. We kookten Argentijns: kalfsribeye met tomaten-chimichurri, maïs en frites. En we dronken er een mooie malbec van Fabre-Montmayou uit Mendoza bij tijdens de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in een voor Argentinië zeer teleurstellende 44-6 winst voor Nieuw-Zeeland. Maar die steak met tomaten-chimichurri blijft er wat mij betreft in. Ik had nog veel tomaten liggen en was chimichurri aan het maken. En toen vroeg ik me af of je die niet in de chimichurri kunt doen. Vast wel.

Twee sauzen zijn onmisbaar voor Argentijnen: salsa criolla en chimichurri. Chimichurri is de bekendste. Natuurlijk heb ik al eerder chimichurri gemaakt. En die salsa criolla trouwens ook. Salsa criolla bestaat meestal uit fijngesneden uien, knoflook, tomaten, rode en groene paprika, en chilipepertjes, met wijnazijn, olijfolie, zout, peper en verse kruiden zoals peterselie of koriander. Geen recept is exact hetzelfde, maar de basis is eigenlijk altijd ui, tomaat en paprika. Ik dacht nu: als ik de tomaat uit de salsa criolla eens combineer met de chimichurri die je bij steak eet … dan krijg je dus steak met tomaten-chimichurri. Eigenlijk vind ik die nog lekkerder dan de gewone chimichurri.

Twee sauzen zijn onmisbaar voor Argentijnen: salsa criolla en chimichurri. Ik dacht: als ik de tomaat uit de salsa criolla eens combineer met de chimichurri die je bij steak eet … dan krijg je dus steak met tomaten-chimichurri.

Ingrediënten tomaten-chimichurri

  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
  • 3 middelgrote tomaten, zonder zaadlijsten en in kleine blokjes
  • 7EL olijfolie
  • 2EL rode wijnazijn
  • 1EL limoensap
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1TL gedroogde oregano
  • 1TL gerookt paprikapoeder (b.v. pimentón de la Vera)
  • Een halve bos peterselie, fijngehakt
  • Zout en versgemalen peper

Bereiden

  • Roer olijfolie, rode wijnazijn en limoensap doorelkaar.
  • Roer de overige ingrediënten erdoor.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Wijntip: lekker met een Argentijnse malbec.

WK Rugby - Argentinië vs. Nieuw-Zeeland