Negroni Week 2019 -Negroni 100 jaar

🍸💯 Negroni Week 2019 – de cocktailklassieker bestaat 100 jaar! Deze week is Negroni Week (24-30 juni). De week is in 2013 bedacht door Imbibe Magazine en Campari om een van ‘werelds grote cocktailklassiekers te eren.

De Negroni is een klassieke aperitiefcocktail, gemaakt van gelijke delen gin, zoete rode vermouth en Campari (telkens 30ml). De Negroni is wellicht geen allemansvriend door het bitterzoete van de Campari, maar het is wel een verfijnde uitgebalanceerde cocktail voor de liefhebber. Negroni combineert bittere tonen van de Campari met zoetheid en kruidigheid van de vermouth en een verleidelijk fruitig citrusaroma van het sinaasappelschilletje. Misschien is het wel iets meer een stoere mannencocktail, maar hè …daardoor laten wij vrouwen ons toch ook niet afschrikken…!? En in de zomer is dat bitterzoete juist wel heel erg fijn.

De Negroni is een klassieke aperitiefcocktail, gemaakt van gelijke delen gin, zoete rode vermouth en Campari (telkens 30ml).

Klassieke Negroni

Don’t shake!

Probeer het maar eens, en je zult gaandeweg de klassieke Negroni steeds meer waarderen! ‘Cocktail cognoscenti’ weten het: je bereidt deze cocktail meteen in het glas. Ik heb verschillende gins geprobeerd. Loopuyt is fijn hiervoor, maar mijn variant met de ‘Orange’ gin van V2C is ook erg geslaagd; de sinaasappel die voor deze gin gebruikt wordt sluit perfect aan op de Negroni en geeft ‘m een iets minder straffere fruitige toets.

 1. Serveer ‘m in een stoer old fashioned-glas over ijsblokjes.
 2. Roer voorzichtig met een (bar)lepel om (‘stirred, not shaken’, zeg maar).
 3. En garneer met een ‘orange twist’ (een gedraaid sinaasappelschijfje). Laat vooral dat laatste niet weg! De geur van de sinaasappelolieën is essentieel! Geniet!

100 jaar
💯 Extra leuk: de Negroni is jarig en bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar! De Negroni werd in 1919 bedacht in Caffe Casoni (tegenwoordig Caffè Giacosa) in de Via de′ Tornabuoni in Florence. Graaf Camillo Negroni vroeg de bartender Fosco Scarselli om een variatie op de cocktail Americano (destijds ook wel de ‘Milano-Torino’ genaamd; met Campari, zoete vermouth en soda met een citroenschilletje). James Bond bestelde die trouwens in het eerste verhaal van Ian Fleming. Maar Negroni wilde iets sterkers en liet de soda vervangen door gin wat een straffer resultaat geeft. En zo is in 1919 de Negroni geboren!

Cherry Negroni

Varianten
Er zijn ook tal van leuke varianten op de Negroni:

 • De Dutch Negroni gebruikt jenever in plaats van gin.
 • De Negrosky gebruikt wodka in plaats van gin.
 • Ook lekker is de Boulevardier. Daarbij vervang je de gin door bourbon whiskey.
 • Voor een Cherry Negroni [zie foto] neem je gelijke delen gin, Campari en marasquin likeur (bijvoorbeeld Luxardo) en garneer je met cocktailkersen en een opgerold sinaasappelschilletje. Best een redelijk zoete variant, maar wel lekker als je niet zo heel erg van dat straffe en bitterzoete houdt! Je zou ook het aandeel gin en marasquin kunnen aanpassen om deze variant wat minder zoet te maken (b.v. 50ml gin en 20ml marasquin), maar dan haal je er wel iets van de charme af.
 • De Slow-Groni vervangt de zoete vermouth door Sloe Gin in een verhouding van 45ml gin, 22,5ml Campari en 22,5ml sloe gin.
 • My Fair Lady is bedacht door een bartender van Whisler’s in Austin (USA). Je neemt 45ml pisco, 22,5ml Campari en 22,5ml Cocchi Americano. 2 dashes Bittermens Hopped Grapefruit bitters en een sinaasappelschilletje erbij en klaar.
 • Een vrolijke strandvariant is de Seaside Negroni Riff van Meghan Wright (Mazama Wares). Ze vervangt hier de vermouth door Lillet Blanc: 45ml Lillet Blanc, 30ml gin, 15ml Campari. 2 dashes grapefruit bitters en een snufje zeezout (Jacobsen).
 • De Rosita Cocktail maakt een variant met reposado tequila: 45ml reposado tequila, 15ml zoete rode vermouth, 15ml droge vermouth, 15ml Campari, een dash Angostura bitter en een citorenschilletje.
 • En de frivoolste variant is de Negroni Sbagliaoto waarbij je spumante gebruikt in plaats van gin. En natuurlijk zie je nu ook de variant met prosecco opkomen, en omdat dat vaak zoet is, maak je deze variant daarmee lekker commercieel en minder bitterzoet. Mix eerst Campari en vermouth, top daarna af met mousserende wijn.

Tijdens Negroni Week bieden wereldwijd duizenden bars hun eigen variant van de Negroni aan en gaat er geld naar goede doelen.