Cucumis bij vinissima

Vandaag staat bij Vinissima de bijzondere frisdrank Cucumis – komkommer-basilicum centraal. Alweer zo’n heerlijke verrassing in het kader van mijn Grote Hippe Frisdranken Test. Dit bleekgroene frisdrankje komt uit Hamburg. Het is Duitsland’s eerste komkommerfrisdrank en het is gezoet met fructose en bevat een vleugje basilicum. Cucumis is vegan, wordt gebotteld in regionaal glas en komt van lokale komkommers. Heel verantwoord dus.

Cucumis ruikt heel fris met in eerste instantie vooral opvallende aroma’s van de komkommer. Iets prikkelend in de neus zelfs. In de mond duidelijk komkommer, maar zeker niet teveel. Op de achtergrond wat basilicum, wat groenig-plantaardig en iets citrusachtigs. Echt een heel lekker en zeer verfrissend drankje, zeker voor de zomer. Als je ‘m wat langer drinkt, is ie ook subtieler dan je aanvankelijk denkt.

Cucumis is vegan, wordt gebotteld in regionaal glas en komt van lokale komkommers. Heel verantwoord dus.

Tip: je kunt dit frisdrankje ook als mixdrankje gebruiken in cocktails. Deels te gebruiken als tonic-vervanger, maar Cucumis mist natuurlijk het kinine-bittertje en heeft een komkommersmaakje, hou daar rekening mee in je cocktail- en drankkeuze. Probeer bijvoorbeeld de Moscow Mule (zie oorspronkelijk recept met ginger beer hier) of de Gin Basil Smash (zie recept van deze cocktail van Jörg Meyer hierboven bij Balis). Of gewoon met gin, bijvoorbeeld Hendrick’s, die bevat namelijk ook komkommer, en dan met een komkommersliertje; maar dat wordt misschien wel te komkommerig en voor de hand liggend. Een spannendere suggestie komt van de Duitse site cocktailbart.de met een citrusachtigere gin zoals Tanqueray No. 10. Genoeg suggesties denk ik. Probeer vooral zelf te experimenteren.

Moscow Mule Cucumis
Ik maakte een variant op de Moscow Mule: de Moscow Mule Cucumis. Ingrediënten: 50ml wodka (ik nam Absolut), 100ml Cucumis komkommer-basilicum, 15ml vers limoensap, 1 barlepel (5ml) suikersiroop (doe 10ml als je het te fris vindt), een schijfje limoen en een takje basilicum. Bereiding: Gooi een whisky-glas of – het origineel – een koperen ‘mule-mok’ vol met (crushed) ijs. Giet er wodka, limoensap en wat suikersiroop over. Vul op met Cucumis komkommer-basilicum. Garneer met een schijfje limoen en een takje basilicum. Wow, het is nu winter, maar dit is echt een heerlijke verfrissende zomercocktail!

Cucumis, komkommer-basilicum is o.a. verkrijgbaar bij Dorstlust (€2,20) en Sterk Amsterdam (€1,80) voor 0,33L (28kcal/100ml). Naast de Cucumis Cucumber is er ook een Cucumis Lavender met lavendel-bergamot extract en een Cucumis Camomile met kamille.