It’s Cocktail Time! Dit keer met de Moscow Mule. Je gebruikt er ginger beer voor, iets anders en wat krachtiger van smaak dan de frisdrank ginger ale.

Mug
Traditioneel wordt deze cocktail geserveerd in de Moscow Mule Mug, een koperen mok die rond 1941 in de VS voor deze toen bedachte cocktail werd ingezet. Pure marketing van wodka-importeur John Martin (die net voor $14.000 Smirnoff in handen had gekregen!) om wodka destijds in de VS aan de man te brengen en van vriend en bareigenaar Jack Morgan die z’n geliefde ginger beer niet kwijtraakte. Er zou zelfs nog een onbekende derde bij betrokken zijn. Je raadt het al: die zat met onverkoopbare koperen mokken.

Bij gebrek aan de mok kun je ook een ‘jar’ (weckpotglas) gebruiken. Anyway, zo ontstond een soort Mojito met wodka.

IBA Official Cocktail
De Moscow Mule is opgenomen als ‘Contemporary Classic’ in de lijst van de International Bartenders Association als ‘IBA Official Cocktail’.

Ingrediënten

  • 45ml wodka (ik nam Absolut)
  • 120ml ginger beer (b.v. Fentimans)
  • 5ml vers limoensap; maar ik vind iets meer lekkerder, een halve limoen = ca. 15ml)
  • Eventueel 1 barlepel (5ml) suikersiroop)
  • een schijfje limoen en een takje munt

Bereiding

  • Gooi een mok of glas vol met (crushed) ijs.
  • Giet er wodka en limoensap (en eventueel wat suikersiroop) over.
  • Vul op met ginger beer.
  • Giet er desgewenst nog wat suikersiroop door als je van zoetere cocktails houdt.
  • Garneer met een schijfje limoen en een takje verse munt.

Njoy!