Yuzuka yuzu limo

Vandaag staat bij Vinissima de frisdrank “Yuzuka yuzu limo” centraal. Wederom een fijne verrassing uit Duitsland in het kader van mijn Grote Hippe Frisdranken Test. Yuzu? Yuzu is een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een verschrompelde mandarijn. De smaak is uniek en houdt het midden tussen het zure van citroen en limoen, het zoete van mandarijn en sinaasappel en het bittertje van een grapefruit. Zeer aromatisch en complex. Ik ben er dol op.

Yuzuka yuzo limo smaakt net als de yuzu-vrucht; de producent voegde er alleen een vleugje olie van mandarijnenschil aan toe. In de geur van deze frisdrank duidelijk citrus en yuzu, die combi van citroen en mandarijn, maar dan verfijnder dan citroen of mandarijn. In de smaak heel duidelijk yuzu, meer naar mandarijn dan naar citroen neigend. Redelijk droog, niet te zuur, maar wel heel verfrissend en met fijne zachte belletjes. Echt weer eens wat anders in het drankensegment waar smerig zoete bitter lemon of ‘doodgewone’ sinas overheerst.
Yuzuka yuzu is vegan-proof en Duits, zoals zoveel van de hedendaagse hippe trendy frisdranken. Heerlijke verfrissend als je het puur drinkt met ijsblokjes.

Yuzu is een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een verschrompelde mandarijn. De smaak is uniek en houdt het midden tussen het zure van citroen en limoen, het zoete van mandarijn en sinaasappel en het bittertje van een grapefruit. Zeer aromatisch en complex.

gin-yuzu

Gin-Yuzu
Wil je er een cocktail mee maken? Maak een Gin-Yuzu. Neem daarvoor 50ml citrusachtige gin, giet die over ijsblokjes in een gin-tonicglas (ballonglas, copa), vul op met 100-150ml Yuzuka yuzu limo en garneer met een partje citroen of limoen of met een dun schijfje gember en een takje munt. Ik combineerde Yuzuka met de Spaanse Botanic Ultra Premium gin van Williams & Humbert die de botanicals Boeddha’s Hand en mandarijn bevat. Boeddha’s Hand is afkomstig uit China en India en zorgt voor een frisse citroenachtige impuls in de gin; precies goed voor Yuzuka dus. Neem 50ml Botanic Ultra Premium gin (of een andere citrusachtige gin) en 100-150ml Yuzuka. Garneer met een citroenschijfje en je hebt een heerlijke frisse citrusachtige gin-yuzu die niet te zoet is en die subtiele citrusaroma’s heeft. Cheers!

Overigens: verse yuzu is in Nederland niet of nauwelijks te krijgen; wel kun je tegenwoordig bij groothandels kleine flesjes met yuzusap kopen.

Yuzuka, yuzu limo is onder andere verkrijgbaar bij Dorstlust (€2,50 voor 0,33L). De frisdrank heeft 29kcal.