Swits bij vinissima

In het kader van mijn Grote Hippe Frisdranken Test proefde ik Swits soda, turmeric & sage ‘original’ (ofwel de ‘blue’). En ik maakte er een mooie winterse cocktail mee die ik Dark ‘n’ Swits heb genoemd.

Swits Soda bestaat pas sinds 2018. En het leuke is: het is een Nederlands product! De brouwerij staat in Den Dolder. De oprichters – de drie Amsterdamse studenten Stefan, Wilfred en Sander – hadden een doel voor ogen met de natuurlijk gebrouwen Swits: “Wij willen met Swits het frisdrank assortiment gezonder maken.” Minder suiker en het gebruik van lokale producten is hun streven. ”50% minder suiker”, zeggen ze op hun site. De smaak ‘turmeric & sage’ bevat naast kurkuma en salie ook bietsuiker en citroenzuur. Het is een natuurlijke frisdrank op basis van mout die op smaak gebracht is met échte kurkuma en salie. En het is nog vegan ook. De smaak is bijzonder. Droog, groenig, een beetje kamille-achtig met een vleugje salie. Lekker om zo te drinken, maar wellicht nog leuker om er een bijzondere cocktail mee te maken? Ik vroeg de mannen van Swits om een suggestie en kreeg de tip om iets te doen met bruine rum. Dat deed ik. Ik maakte Dark ‘n’ Swits.

De cocktail Dark ‘n’ Swits met Swits soda, turmeric & sage is mijn variatie op de bekende winterse cocktail Dark ‘n’ Stormy.

Dark ‘n’ Swits
Dark ‘n’ Swits is mijn variatie op de bekende winterse cocktail Dark ‘n’ Stormy (bruime rum met ginger beer en limoensap). Ik maakte Dark ‘n’Swits zo: doe ijsblokjes in een tumbler (whiskyglas of old fashioned). Doe er 50ml bruine rum bij (ik nam 8 jaar gerijpte Venezuelaanse Diplomatico Mantuano), 10ml vers geperst limoensap en 100ml Swits soda turmeric & sage. Garneren met een Limoenschijfje. Omdat ik het resultaat nog wat te strak vond,m heb ik er uiteindelijk nog 10nl caramelsiroop van Monin aan toegevoegd. Dat bracht wat mij betreft de cocktail mooi in balans. Het levert een friszure krachtige cocktail op, waar de kamilletonen van de Swits nog steeds een beetje in doorklinken, maar de kruidigheid van Swits past mooi bij de bruine rum.

Swits soda, turmeric & sage blue ‘original’ is o.a. verkrijgbaar bij Dorstlust(€1,80 voor een flesje van 0,2L] (20kcal/100ml). Er is ook een ‘pink’ (roos & lavendel) en ‘red’ (chili & vlierbloesem).

Cocktails met pink Swits
Ik proefde ook de lichtroze ‘rose & lavender’. In de neus merk je meteen de lavendel. Ogen dicht en je waant je in de Provence. Zachte bubbel, gemaakt met “sprankelend duinwater”. Heel droog, “70% less sugar” zegt Swits en ik geloof het. Ook in de smaak overheerst lavendel, een beetje geparfumeerd bijna. De roos in de verte op de achtergrond. Verfrissend, maar ook heel bloemig. Ik heb me afgevraagd welke cocktail je ermee zou kunnen maken. Bijvoorbeeld een Swits Rosé Fizz met ijsblokjes en half rosé (wijn) en half Swits rose & lavender voor een zomerse avond bij het zwembad? Garneren met een takje lavendel. Of combineer voor een Pink Gin Swits 50ml gin en 100ml Swits rose & lavender. Je kunt met de gin twee kanten op: gin die al rozen bevat (dat gebeurt niet zoveel, Hendrick’s met Bulgaarse roos is een uitzondering) of gin waar lavendel al een van de botanicals is (zoals Aviation, Cotswolds Dry Gin, Bulldog, East London Liqueur Company Gin, Sylvius of Monkey 47). Ik was toevallig vorig jaar op roadtrip in de Engelse regio The Cotswolds en heb daar de Cotswolds gin gekocht. Die bevat inderdaad ook lavendel. Ideaal dus om met de Swits rose & lavender te combineren! Omdat de pink Swits van zichzelf al aardig droog is, levert de combi met gin wel een straffe cocktail op; voor de liefhebber dus! Met wodka mixen kan ook, bijvoorbeeld met 50ml wodka, 100ml pink Swits, een schijfje citroen en garneren met een takje rozemarijn. Op zoek naar nog meer cocktailideeën voor de pink Swits? Zoek dan op cocktail met lavendelsiroop en varieer lekker.