The London Essence Company - bitter orange - elderflower

Vandaag proef ik The London Essence Company, bitter orange & elderflower tonic water. Een bijzondere elegante tonic met pomerans (zure sinaasappel), vlierbloesem en een vleugje kinine. Het Londonse bedrijf bestaat al sinds 1896, maar is in 2016 nieuw leven ingeblazen (‘refreshed in 2016”, zoals ze zelf toepasselijk zeggen). Oorspronkelijk was het een hoogwaardige distillateur van fijne vruchten en botanische producten, nu maken ze mixers voor het topsegment van de horeca. De bitter orange-elderflower tonic water zit in een mooi flesje met stoer maar chique etiket en stoere typografie. Ik snap alleen de groene labelling niet die komkommersmaak doet vermoeden. Dit is geen frisdrank die je zo drinkt, maar net als de premium tonics van tegenwoordig (denk aan premium merken als Fever-Tree, Fentimans, Thomas Henri, 1721, INDI etc.) is dit een zogenaamde ‘mixer’. London Essence schrijft dan ook: “Onze complete collectie is delicaat licht en laag in calorieën, met een natuurlijke zoetheid, waardoor de kenmerkende tonen van de spirit tot hun recht komen. Onze subtiele mixers brengen het beste naar boven in premium spirits als gin, vodka, rum, tequila cognac en andere distillaten.”

The London Essence Company, bitter orange & elderflower tonic water is een bijzondere elegante tonic, ideaal als premium mixer voor cocktails.

Subtiel
Ik heb de bitter orange & elderflower toch eerst even ‘los’ geproefd: licht, elegant, bijzonder van smaak, inderdaad subtiel, redelijk droog, maar puur bijna een beetje raar en groenig (bijna die komkommer die er niet in zit). Deze tonic is dus eigenlijk de basis voor een cocktail, met gin of andere sterke drank. The London Essence Co. schrijft over de bitter orange & elderflower tonic: “Combineer deze tonic met gin’s waar de jeneverbes de boventoon voert, druiven- of rogge vodka’s en, wat innovatiever, met reposado tequila’s.“
Cocktailsuggesties: G&T Absinthe. 25ml gin (jeneverbes-gedomineerd), 2 dashes Absinth, 125ml bitter orange & elderflower tonic , takje dragon met ijsblokjes in ballonglas. Of maak de Dark Side: maak een cacao-randje (rim) om je highball-glas, vul het glas met ijsblokjes, giet er 25ml reposado tequila (b.v. van Don Julio) over, dan 100ml bitter orange-elderflower tonic water en garneer met muntblaadjes. Je kunt ‘m ook mixen met een 0%-distillaat, bijvoorbeeld 35ml Ceder’s Classic met 125ml bitter orange & elderflower tonic en 10ml limoensap. Garneren met drie basilicumblaadjes.

Cocktail met tequila reposado
Ik ben natuurlijk innovatiever en maakte een tequila-variant: met ijsblokjes, 25ml tequila reposado van El Jimador, een theelepel cacao nibs en 100ml van de bitter orange-elderflower tonic water. Garneren met een schijfje bloedsinaasappel. Geeft een extreem stevig en kruidig resultaat met een nasmaak van pure chocolade. Grappig genoeg wordt de tonic juist zacht samen met Hendrick’s gin, die komkommer (en Bulgaarse roos) bevat, met op de achtergrond een vleugje kruidnagel.

The London Essence Company, bitter orange & elderflower tonic water is o.a. verkrijgbaar bij Dorstlust (€2,25 voor 0,2L] (17kcal/100ml). Naast deze tonic, is er ook een classic tonic, een grapefruit & rosemary tonic, een ginger ale, ginger beer, rhubard & cardemom soda en recent een (limited) pomelo & pink pepper tonic. Vooral die laatste intrigeert me.