Griekse salade met kip

Lekker zomerweer en buiten eten en weinig tijd of geen zin om lang in de keuken te staan? Dat vraagt om een heerlijke maaltijdsalade. Ik maakte al eens de kleurrijke Amerikaanse COBB salad en een tropische variant, de Caraïbische COBB-salade met kip en mangodressing. Nu was ik in Griekse sferen en maakte ik een variant op de choriatiki, de Griekse boerensalade. Ik maakte een Griekse salade met kip en die presenteerde ik als een soort COBB salad.

De ‘COBB salad’ is van oorsprong een Amerikaanse maaltijdsalade, bedacht chef door Paul J. Posti voor Hollywood’s Brown Derby restauranthouder Robert Howard Cobb. Volgens de legende had Cobb rond middernacht nog niet gegeten en werd er een sla gemaakt van hun eigen French dressing samen met leftovers die op dat moment in de keuken aanwezig waren. De COBB salad is echt een salade die je naar hartenlust kunt variëren, dus maakte ik dit keer een Griekse variant met romaine-sla, gerookte kip (maar zelf gebraden kip met lekkere kruiden kan ook), kerstomaatjes, komkommer, olijfjes, rode ui en feta.

De COBB salad is echt een salade die je naar hartenlust kunt variëren, dus maakte ik dit keer een Griekse variant.

Ingrediënten  (maaltijdsalade voor 2 personen)

  • Een kleine romainesla, in reepjes
  • 1 gerookte kipfilet, in blokjes (of bak zelf een kipfilet met lekkere – Griekse – kruiden)
  • 200gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 komkommer, gehalveerd en de zachte zaadlijsten verwijderd en daarna in halve maantjes of blokjes
  • 1 rode ui, in dunne partjes of ringetjes (en een half uur ingeweekt in heet water)
  • 100gr feta (of meer naar wens), in blokjes
  • Optioneel: groene of rode paprika in blokjes of reepjes
  • Garnering: wat gedroogde oregano (ca. 1TL)

Dressing:

  • 5EL olijfolie
  • 2EL rode wijnazijn (of witte wijnazijn, ciderazijn of witte balsamico) of citroensap
  • 1TL mosterd
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Dep de ingeweekte uien droog. Als je ze van tevoren in warm water inweekt, zijn ze minder scherp.
  • Leg op een platte schaal diagonaal in stroken de volgende ingrediënten: romaine sla, blokjes feta, blokjes kip, gehalveerde kerstomaatjes, blokjes komkommer, de uienringetjes en sluit af met wat romaine-sla. Of maak er een mooie compositie van.Geef de olijfjes er in een apart schaaltje bij of gebruik ze als garnering. Bestrooi de feta met wat oregano.
  • Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen. Besprenkel de salade met de dressing. Je kunt de dressing ook door alle ingrediënten heen husselen, maar dat staat natuurlijk minder mooi dan diagonaal.
even wegdromen bij de Griekse salade aan de Griekse kust

Wijntip: een milde fruitige witte wijn of rosé. Een Griekse assyrtiko past bijvoorbeeld goed, maar die hadden we niet in huis. Dus werd het 2019 Coastal Region (South Africa), chenin blanc “Touch” van Rijk’s Private Cellar. 11 maanden sur lie. 25% van de wijn is houtvergist. Rijke neus. Zacht. Tropisch fruit. Witte perzik. Ingetoge houttonen. Harmonieert prima met de salade. En als je je ogen sluit, waan je je even aan de Griekse kust (terwijl je gewoon op je eigen terras in de avondzon zit met een Zuid-Afrikaanse wijn erbij…; ook niet slecht trouwens).