Caraïbische COBB-salade met kip en mangodressing

Lekker zonnig weer en dus had ik zin in een zomerse salade. Ik heb al eerder een Amerikaanse COBB-salad gemaakt, maar het zonnige weer maakte dat ik behoefte had aan een vrolijke tropische variant. Dat werd een heerlijke Caraïbische COBB-salade met kip en mangodressing, die we ’s avonds buiten in het avondzonnetje konden opeten. Daarna nog lekker nageborreld met een glas rosé, maar bij het gerecht paste een blend met druivenras viognier beter.

Omdat ik niet zo dol ben op komijn, en geen zout in mijn kruidenmixen wil hebben (dat voeg ik liever zelf in gewenste hoeveelheid toe), heb ik mijn eigen recept voor Caraïbische kruidenmix bedacht en gemaakt. dat recept krijg je hieronder ook. Heerlijk bij kip, maar ook bij gambas.

Caraïbische kruidenmix voor kip
Caraïbische salade met mangodressing

Ingrediënten (2 personen)

Voor de mangodressing:

  • 1 verse mango, in blokjes (of 150gr mangoblokjes uit de diepvries, ontdooid)
  • 1EL ciderazijn
  • 1EL vers limoensap
  • 1EL vers sinaasappelsap of vers mandarijnensap
  • 6EL olijfolie
  • 1TL ahornsiroop of honing
  • Optioneel als je de dressing een kick wilt geven: 1 ragfijn gesnipperd cayennepepertje of 1TL gedroogde chilivlokken
  • Zout en versgemalen peper

Ingrediënten (2 personen)

Voor de salade:

  • 2 kipfilets, in reepjes
  • Caraïbische kruidenmix of Cajun seasoning. Of maak je eigen zoutvrije Caraïbische kruidenmix met b.v. 1TL uienpoeder, 1TL knoflookpoeder, 2TL paprikapoeder, ½TL kaneel, 1TL gember, ½TL piment/allspice, ½TL nootmuskaat, ½TL zwarte peper, ½TL kurkuma, ½-1TL gedroogde chilivlokken of cayennepeper, 1TL tijm of oregano; zout en een beetje donkerbruine suiker naar behoefte. Of neem als je je het makkelijk wilt maken: 2EL vadouvan.
  • Olie om de kip in te bakken
  • 200gr babyspinazie, of romainesla in reepjes
  • Drie plakken verse ananas
  • 25ml bruine rum en 1EL donkerbruine suiker (voor het karameliseren en flamberen van de ananas)
  • 1 klein blikje zwarte bonen
  • 1 avocado, in blokjes of schijfjes (en besprenkeld met citroensap/limoensap tegen het verkleuren)
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
  • Rode ui, in ringen en een half uur in warm water geweekt
  • Optioneel als garnering: gesnipperde verse koriander of platte peterselie
Caraïbische salade met viognier

Bereiding

  • Maak de dressing door mango en alle overige ingrediënten samen te pureren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de kipreepjes met de (al dan niet zelfgemaakte) kruidenmix of vadouvan. Bak de reepjes in ca. 3-4 minuten in olie gaar en laat ze afkoelen.
  • Bak de ananasschijven in wat olie. Bestrooi ze met bruine basterdsuiker en laat ze aan beide zijden wat karameliseren. Blus af met de rum en flambeer (laat het vuur in de pan en kijk uit voor een hoge vlam). Laat wat afkoelen.
  • Haal de uienringetjes uit het water en dep ze droog.
  • Voor een echte Caraïbische COBB-salad leg je de ingrediënten diagonaal in stroken op een schaal; of je drapeert alles in een mooie compositie.
  • Besprenkel tenslotte met de mangodressing. Je kunt de dressing ook door alle ingrediënten heen husselen, maar dat staat natuurlijk minder mooi.

Variatie

  • De mangodressing is ook heerlijk bij een salade met gambas.
  • Je kunt allerlei fruit gebruiken voor deze salade, zoals mango, perzik en ananas. Zorg wel dat het fruit echt lekker sappig en rijp is (best lastig in Nederland…).

Wijntip: kies voor wit met tropisch fruit en liefst milde zuurgraad. Chardonnay zonder of met weinig houtrijping uit een warm gebied kan. Viognier heeft vaak van zichzelf al tropische of perziktonen en past ook zeer goed. Pinot gris uit de Elzas heeft vaak ook die weelderigheid en kan ook. Wij kozen voor de “Roc-Épine” van Domaine Lafond uit Lirac (Rhône), een blend van grenache blanc, roussanne en viognier.