Gevulde pompoen met worst en appel

Gevulde pompoen uit de oven met worst en appel stond op tafel. Een heerlijk winters gerecht dat makkelijk is gemaakt en heel smakelijk is. De pompoen rooster je eerst in de oven bijna gaar, dan hol je de helften uit en vult ze. Tenslotte bak je het in de oven af. Door de vulling met appel krijgt het net iets fris en een zuurtje. Wat drinken we erbij? Ik had jullie een tijdje geleden in mijn verhaal over ambachtelijke cider in Nederland al beloofd wat meer met cider & spijs te doen. Ik koos nu voor een stevige ambachtelijke Nederlandse cider: de 2019 “Red wine barrel aged cider” van Elegast.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 middelgrote flespompoen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 2 runderworsten (ca. 200gr), uit hun velletjes en verkruimeld
  • 1 appel, in blokjes (mag ongeschild)
  • 1 takje rozemarijn, afgerist en gehakt
  • 6 salieblaadjes, in dunne reepjes gesneden
  • Optioneel: geraspte kaas (b.v. cheddar, Parmezaan of Gruyère, of kleine blokjes feta, blauwschimmelkaas of geitenkaas)
  • Een mespuntje piment
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Bereiding

  • Verwarm oven voor op 200 graden.
  • Was de pompoen aan de buitenkant.
  • Snij pompoen doormidden en verwijder pitjes en draden. Dat gaat het makkelijkste met een lepel.
    NB je lepelt de rest er pas na het roosteren uit, dat gaat makkelijker dan rauw en dan gebruik je meteen een deel van de geroosterde pompoen voor de vulling.
  • Bedruppel de binnenkanten met olijfolie en smeer in met je handen of een kwastje (of gebruik olijfolie-spray). Bestrooi met zout en peper en leg de helften met de snijkant naar boven plat op een ovenplaat met bakpapier. Rooster 35-40 minuten.
  • Maak ondertussen de vulling. Fruit de ui zachtjes 10 minuten.
  • Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de verkruimelde worst toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de appelblokjes toe en bak zachtjes 2-3 minuten mee. Voeg tenslotte rozemarijn en salie toe en breng op smaak met piment, zout en peper. Roer alles nog een keer goed door. haal de pan van het vuur.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat iets afkoelen. Lepel dan een deel van de pompoen eruit zodat je ruimte genoeg hebt voor de vulling. Laat ongeveer 1,5cm van de rand over.
  • Snij het uitgeschepte vruchtvlees in blokjes en vermeng met het worst-appel mengsel. Misschien moet je een deel van de pompoen achterhouden als de vulling teveel wordt. Tip: maak met de overgebleven pompen morgen puree of verwerk het in een groentensoepje.
  • Vul de pompoenhelften met het pompoen-worst-appel mengsel en rooster nog ca. 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Optioneel: strooi er de laatste 5 minuten wat geraspte cheddar, parmezaan of gruyère over. Of voeg verbrokkelde feta, blauwschimmelkaas of geitenkaas toe. Ik nam zelf cheddar, maar ga volgende keer eens blauwschimmelkaas proberen, dat geeft nog wat meer smaak.
Vulling van worst appel pompoen
Geroosterde pompoen vullen
Pompoen met worst en appel - Elegast cider
Elegast cider

Liever vega?
Gebruik dan bijvoorbeeld grof gehakte kastanjepaddenstoelen in plaats van rundergehakt. Wilde spinazie op het laatste toevoegen aan je vulling kan ook.
Of vega-‘gehakt’, maar als je me volgt, dan weet je dat ik geen voorstander van processed vleesvervangers ben. Dus liever echt vega met louter groenten of quinoa en groenten als vulling en dan met bijvoorbeeld pijnboonpitjes erbij, dan processed nepvlees, wat mij betreft. Gerookte tempeh schijnt ook te bestaan (van De Hobbit). Dat is ook een optie. Lekker met feta erbij.

Wijntip = cider: vandaag geen wijntip maar een cidertip! Deze gevulde pompoen is vanwege de appel lekker met cider. Ik koos voor de stevige 2019 “Red wine barrel aged cider” van Elegast. Deze cider uit hun ‘barrel aged reeks’ is zacht en rond door een paar maanden rijping op houten vaten waarin rode wijn heeft gerijpt. De appels komen uit onbespoten hoogstamboomgaarden. De cider is droog, heeft prikkelende zuren en aroma’s van rood fruit en de vatrijping zorgt voor meer body en een langere afdronk. Een prima cider bij onze mooie winterse ovenschotel van gevulde pompoen met worst en appel. Naast de “red wine” zijn er ook ciders uit whisky- en bourbon whiskey-vaten.