schnitty night - lamsschnitzel

Vandaag met Schnitty Night – Australische lamsschnitzel. Aussie Schnitty, heerlijke schnitzelvarianten uit Australië. Kennelijk zijn ze in Australië, en dan met name Adelaide, gek op schnitzels. The Canberra Times opperde zelfs dat de schnitzel maar tot nationaal gerecht moest worden uitgeroepen (en niet de lamsbout), want de schnitzels zijn overal in Australië populair. Wat!? De schnitzel het nationale gerecht van Australië!? “Ya Flamin’ Galah!” was de verbijsterde reactie, niet refererend aan de mooie roze-grijze kaketoe (the flaming galah), maar het betekent in Australië zoiets als “jij gek, jij clown, jij mafkees”. Weer wat geleerd.

Maar The Canberra Times stelt: “magical inventions we can claim as our own”. Hun argument: “A national dish should, no must, be dinner and at best these are light lunch options.” Daar waar de ‘Parma’ typisch is voor Victoria, zijn ook de inwoners van Canberra dol op hun schnitzels in hun favoriete pub.

Australische lamsschnitzel. Dat is een verrassende schnitzel die je maakt van magere lamsrump. Even laten platslaan door je slager en marineren, en je hebt een heerlijke verrassende schnitzel.

Kalkoenschnitzel en Caesarsalade met doperwten

Schnitzelvarianten
Nadat ik ontdekte dat schnitzels zo populair in Australië zijn, ging ik op onderzoek uit. En sindsdien heb ik al een aantal Aussie Schnitties gemaakt, zoals de schnitzel parmigiana (met kip en bedekt met tomatensaus en geraspte mozzarella) of de schnitty caesar-salade (met kalkoen), de lemon & herb turkey schnitty (met kalkoen) en de beef schnitty with mushroom sauce. Schnitzels zijn in Adelaide meestal van rundvlees (de ‘beef schnitty’) of kip (‘chicken schnitty’) of kalkoen en zelfs van lamsvlees, maar zelden van kalfsvlees (zoals bij de originele Oostenrijkse Wiener Schnitzel) of varkensvlees (zoals meestal in Duitsland). Australiërs zijn gek op lamsvlees, dus verbaast het niet dat ze ook graag een lamsschnitzel eten. Vandaag met Schnitty Night – Australische lamsschnitzel. Dat is een verrassende schnitzel die je maakt van magere lamsrump. Even laten platslaan door je slager en marineren, en je hebt een heerlijke verrassende schnitzel. Ik vond het echt een top-uitvinding!

Ik serveerde bij mijn lamsschnitzel een Griekse briam, dat is een fantastische groentenschotel uit de oven die er geweldig bij past. Die Griekse ovenschotel verklaart ook meteen mijn wijnkeuze: een Griekse rode wijn van druivenras agiorgitiko.

Gepaneerde lamsschnitzels

Ingrediënten (2 personen)

 • 2 lamsrumps à ca. 150gr (vraag je slager om ze als schnitzels plat te slaan of sla ze zelf plat)
 • 2-3 knoflookteentjes, gesnipperd
 • Sap van een halve citroen
 • 1 takje rozemarijn, fijngesneden (ca. 1EL)
 • Zout en versgemalen peper
 • Bloem (ca. 2-3EL)
 • 1 ei, losgeklopt met een beetje zout
 • 4-6EL panko of paneermeel (de schnitzels moeten goed bedekt zijn)
 • 2EL geraspte Parmezaanse kaas
 • 2EL gehakte peterselie
 • Olijfolie en bakboter (schnitzels moeten er ruim in kunnen ‘zwemmen’)

Als bijgerecht: frites met sla of een heerlijke Griekse briam

Briam met lamsschnitzel

Bereiding
Tip: Een goede gepaneerde schnitzel haal je eerst door bloem, dan door ei en dan door paneermeel (of panko, dat geeft een knapperiger resultaat!). Vervolgens bak je de schnitzel in een ruime hoeveelheid olie en boter (samen in de pan).

 • Marineer de schnitzels een uurtje in citroensap, knoflook en rozemarijn.
 • Haal de lamsschnitzels uit de marinade, veeg de knoflook en rozemarijn eraf en dep de schnitzels droog. Bestrooi ze met zout en peper.
 • Bestrooi de schnitzels daarna met bloem.
 • Vermeng de panko met de geraspte Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie.
 • Haal de schnitzels achtereenvolgens door het losgeklopte ei en het panko-Parmezaan-peterselie mengsel.
 • Verwarm de olie en boter samen in een grote koekenpan. Neem een ruime hoeveelheid. De schnitzels mogen echt wat ‘zwemmen’ in het vet.
 • Bak de schnitzels in ca. 5-6 minuten gaar. Ca. 3 minuten per kant is voldoende voor een mooi krokant laagje en om het vlees gaar te krijgen maar toch sappig te houden. Langer bakken droogt je schnitzel uit.
 • Geef er bijvoorbeeld bimi, broccoli, bloemkool, haricot verts, groene asperges of salade en gebakken aardappeltjes of frietjes bij. En geef er partjes of plakjes citroen bij. Tip: ik maakte er Griekse briam van in de oven geroosterde groenten
Lamsschnitzel met briam - agiorgitiko Gaia

Wijntip: bij Australisch lam hoort wellicht een mooie Australische wijn, zoals een elegante shiraz. Maar die had ik niet in huis. Wel een Griekse rode wijn van druivenras agiorgitiko van Gai’a Wines uit Nemea. En die paste fantastisch bij zowel de lamsschnitzel als de briam.
Agiorgitiko is genoemd naar Sint George en geeft krachtige rode wijnen met kruidigheid en rood fruit. Het Griekse inheemse druivenras wordt door de donkere kleur ook wel het bloed van Hercules genoemd. De wijn van Gai’a heeft zes maanden houtrijping. Helder paarsrode wijn, met sappig kersenfruit, fijne fraicheur, lichte kruidigheid en zachte tannines. Elegant genoeg voor het lamsvlees en krachtig genoeg voor de stevige smaken van de briam.