Gambas in romige tomaten-knoflookboter

Als je me regelmatig volgt, weet je inmiddels wel dat we hier thuis gek zijn op verse gamba’s c.q. grote tijgergarnalen. Ik heb er al tal van recepten mee gemaakt en we vinden het leuk om elke keer weer wat nieuws te maken. Natuurlijk pasta met gamba’s, maar ook pittige Portugese gamba’s en Portugese cataplana met vongole en gamba’s, Griekse gamba’s met feta in de oven, crispy Thaise kokosgarnalen, duivelse garnalen uit Mexico, spiced rum-glazed shrimps uit de VS en Texas Roadhouse Shrimps, crevettes au curry et coco uit de Comoren, tijgergarnalen van het rookplankje, Singapore Chili Prawns, en zelfs ceviche van gamba’s. En natuurlijk ook Spaanse gambas a la plancha. Maar dat is zo makkelijk, dat ik daar niet eens een recept van op mijn blog heb staan. Allemaal heerlijk. En sommige recepten hebben we al een paar keer gemaakt. Maar ik wilde weer iets nieuws natuurlijk. We hadden weinig zin in uitgebreid koken en het was een heerlijke zomeravond. Dus maakten we gamba’s in romige tomaten-knoflookboter met lekker stokbrood om in de saus te dippen. Frisse salade met tomaatjes en een Portugese rosé erbij. Geweldig fijn! En het was voorlopig waarschijnlijk de laatste dag om buiten op het terras te eten. Nu is het alweer kouder en regenachtig. Opeens herfstig. Boehoehoe. Maar dit was toch echt genieten.

Gambas in tomaten-knoflookboter
brood dippen in romige tomaten-knoflookboter

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 24 gamba’s of tijgergarnalen (meer of minder naar eigen wens), schoongemaakt en zonder darmkanaal maar de staartjes blijven zitten
  • Sap van een citroen
  • 4 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 2EL tomatenpuree
  • 150ml witte wijn
  • 2TL suiker (optioneel)
  • ½ – 1TL gedroogde chilivlokken of 1TL gochujang (optioneel)
  • Zout en versgemalen peper
  • Verse peterselie, grof gehakt
  • Room- of bakboter om in te bakken en ca. 75gr roomboter voor de saus
  • Erbij: knapperige stokbrood of boerenbrood en een frisse salade van botersla met kerstomaatjes.

Bereiding

  • Leg de gamba’s in een schaal en bestrooi ze met zout en peper en giet de helft van de citroensap erbij. Laat een kwartiertje staan en giet dan het sap af en dep de gamba’s droog.
  • Bak de gamba’s in de boter maximaal 45 seconden per kant; ze mogen nog net niet helemaal gaar worden. Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Fruit de knoflook een minuut in de boter. Voeg dan tomatenpuree toe en bak een minuut mee om te ontzuren.
  • Blus af met de wijn en voeg desgewenst suiker toe. Voeg ook de resterende citroensap toe. Hou je van een beetje pikant, voeg dan nog wat chilivlokken of gochujang toe. Roer goed door en laat twee minuten doorkoken tot de saus wat ingedikt is.
  • Voeg de roomboter toe en laat smelten.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gamba’s toe en verwarm alles nog een minuut.
  • Voeg tenslotte de peterselie toe en serveer warm.
  • Serveer met knapperige stokbrood of boerenbrood om in de saus te dippen, en een frisse salade van botersla met kerstomaatjes.
Gambas in romige tomaten-knoflookboter met Rosé Pom=Pom

Wijntip: kies voor een romige witte wijn met houtrijping en milde zuren, dus een uit een warmer gebied zoals Languedoc, Zuid-Afrika of Californië. Dat kan chardonnay zijn of bijvoorbeeld chenin blanc. Een fijne milde rosé kan ook. Wij kozen voor een Portugese rosé van Casa Relvas, de “Rosé Pom-Pom” uit Alentejo van touriga nacional, syrah en aragonez ( = tempranillo).