Camarones a la Diabla - Duivelse garnalen uit Mexico

Ik heb weer eens gambas (tijgergarnalen) gekocht. Zo lekker! En het geeft ons altijd meteen een zomers gevoel. Ik heb gambas al op tal van manieren bereid, telkens weer iets anders, zoals Portugese piri piri gambas, ceviche van gambas met mango, Spiced Rum-Glazed Shrimps uit de VS etc. Dit keer zocht ik weer naar iets nieuws en vond dat in Zuid-Amerika: Camarones a la Diabla – Duivelse garnalen uit Mexico. Heerlijke Mexikaanse gambas in hete saus, met chipotle-pepertjes, dat zijn gerookte pepertjes die de saus een lekkere mildpikante smaak geven.

Mexicanen gebruiken voor dit gerecht vaak speciale chilipepertjes, vaak gedroogd (chiles de guajillo + chiles de árbol), maar soms ook chipotle-pepertjes, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Ze koken de gedroogde pepertjes in een beetje water. Als alternatief kun je gemarineerde chipotle-chilipepers kopen, die zijn tegenwoordig ook bij ons in de supermarkt te koop (La Morena: diced chipotle peppers). Je kunt daarnaast ook toevoegen komijn, kruidnagelen, tijm, oregano, sinaasappelsap (vers) en/of groenten- of kippenboullon. Rijst, tacochips en een frisse salade maken het helemaal af.

Camarones a la Diabla – Duivelse garnalen uit Mexico. Heerlijke Mexikaanse gambas in hete saus, met chipotle-pepertjes, dat zijn gerookte pepertjes die de saus een lekkere mildpikante smaak geven.

La Morena diced chipotle peppers

Ingrediënten (4 personen)

  • 24 gambas / tijgergarnalen, schoongemaakt (met of zonder staartje eraan, de keuze is aan jou)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, in plakjes
  • 4 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 400ml passata of een blik tomatenpulp
  • 1/2 blokje bouillon (groenten of kip)
  • 2EL chipotle-pepertjes (La Morena: diced chipotle peppers)
  • 1TL oregano
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Garnering: koriander of (platte) peterselie, in reepjes of gehakt, en partjes limoen

Erbij: rijst, tacochips en een frisse salade met kerstomaatjes (en eventueel avocado)

Bereiden

  • Fruit de ui glazig in de olijfolie.
  • Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee.
  • Fruit de tomatenpuree twee minuten mee om te ontzuren.
  • Voeg de passata of tomatenpulp, de chipotle, oregano en het halve bouillonblokje toe. Laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bestrooi ondertussen de gambas met zout en peper en bak ze samen met de knoflookplakjes tot de gambas roze zijn (max. 1-2 minuten per kant).
  • Voeg de gambas toe aan de saus en serveer meteen.
  • Bestrooi met koriander of peterselie en geef er limoenpartjes bij. Serveer met rijst, wat tacochips (optioneel) en een frisse salade met (kers)tomaatjes en eventueel avocado.
wijntip bij duivelse garnalen uit Mexico

Wijntips: Chilipepertjes maken het gerecht pittig. Maar alles hangt er natuurlijk vanaf hoe spicy je je gerecht maakt! Een zoetje in de wijn vermindert het pittige en kan daar goed tegenop. Zuren in wijn versterken het pittige; de wijn wordt scherper. Een hoog alcoholgehalte versterkt de branderigheid ook. Strenge tannines gaan niet zo goed, tenzij het echt rijpe zachte tannines betreft. Over het algemeen reageren sappige rode wijnen met rijpe tannines of wit met een zoetje (denk aan pinot gris of gewurztraminer uit Elzas of off-dry Duitse riesling) vrij goed. Soepele fruitige rosé kan ook goed.

Wij kozen twee wijnen erbij om te proberen wat het beste werkt: een Franse rosé en een Spaanse rode wijn. De rosé is de 2022 Costières de Nîmes, “Héritage rosé” van Château de Nages (Famille Gassier). Bio-wijn uit het zuiden van de Rhône-vallei van 75% grenache en 25% mourvèdre (NB de blend verschilt enorm per jaar: de 2023 en 2021 zijn 85% grenache en 15% mourvèdre, de 2020 is 65% mourvèdre, 18% grenache en 17% syrah). 13,5% alc. Heerlijke sappige fruitige rosé met relatief milde zuurgraad. Past fantastisch bij de pittige gambas en de rosé wordt krachtiger en mooier èn blust perfect de pittigheid van de chipotle.

Daarnaast wilde ik een soepele rode wijn zonder houtrijping zetten. Het werd de 2021 Penedés, “Curiós” van Albet i Nova. Bio-wijn van druivenras ull de lebre ( = tempranillo). Fruitig zonder houtrijping en met lichte tannines. Soepel en fruitig, maar zelfs deze relatief milde wijn die minder alcohol heeft dan de rosé (13% alc.) maakt de saus extra branderig. Wat onprettig dus.

Kortom, de rosé wint hier.