Garides saganaki

Gisteren maakten we kritharaki met gamba’s, tomaten en feta (in het Grieks: Kritharáki me garídes kai féta, Κριθαράκι με γαρίδες και φέτα). Kritharaki is een Griekse pasta in de vorm van rijstkorrels; je kunt als vervanging orzo of riso nemen. Het gerecht is gebaseerd op een heerlijke mezze, een Grieks voorgerecht dat ‘garides saganaki’ (γαρίδες σαγανάκη) heet. De naam van het gerecht komt van saganaki, een soort pan. En je maakt het door gamba’s of garnalen kort te bakken en af te blussen met ouzo en daarna in een heerlijke tomatensaus met feta te serveren. Echt zo lekker en zomers! De garnalen-saganaki kun je als voorgerecht met pita of boerenbrood serveren, of als hoofdgerecht met de dikke saus over de kritharaki.

Garides saganaki maak je door gamba’s of garnalen kort te bakken en af te blussen met ouzo en daarna in een heerlijke tomatensaus met feta te serveren.

garides saganaki als voorgerecht
garides saganaki serveren
Garides saganaki met mousserende wijn van Domaine Karanika

Ingrediënten Garides saganaki (voorgerecht voor 4 personen)

  • 20 gambas, schoongemaakt (staartje laten zitten)
  • 30ml ouzo
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • Een blik tomatenblokjes of -pulp
  • Een schepje suiker
  • 1TL oregano
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • Sap van een halve citroen en zest van een hele citroen
  • 12 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 200gr feta, grof verbrokkeld of in blokjes
  • Peterselie, grof gehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Erbij: pitabrood (indien als voorgerecht) of kritharaki-pasta (indien als hoofdgerecht).
Indien als hoofdgerecht ook nog toevoegen:

  • 2 rode puntpaprika’s, in hele kleine blokjes

Bereiding garides saganaki

  • Fruit de ui 5 minuten zachtjes in olijfolie.
    PS Als je het als hoofdgerecht serveert: in deze stap de blokjes paprika toevoegen.
  • Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en fruit een minuut mee om te ontzuren.
  • Voeg tomatenpulp of tomatenblokjes, een schepje suiker, oregano en gedroogde chilivlokken en het sap van een halve citroen en zest van een hele citroen toe. Laat 15-20 minuten zachtjes koken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de gamba’s met zout en peper en bak ze apart twee minuten in olie (maximaal een minuut per kant). Blus ze af met de ouzo en haal ze van het vuur.
    PS Apart bakken geeft meer smaak, maar meteen in saus twee minuten meegaren samen met de feta kan ook; voeg in dit geval wat ouzo toe aan de saus.
  • Voeg de gamba’s bij de tomatensaus. Voeg nu ook de verse gehalveerde kerstomaatjes toe.
  • Voeg de blokjes verkruimelde feta toe en verwarm met de deksel op de pan nog ca. 2 minuten zodat de feta wat smelt. Niet te lang, want de gamba’s moeten sappig blijven en mogen niet uitdrogen!
  • Dien meteen op, garneer met wat peterselie (of verse munt)..
    Als je het als voorgerecht serveert, geef er dan pita of knapperig boerenbrood bij om de saus op te deppen.
    Als je het als hoofdgerecht serveert, geef er dan kritharaki (Griekse pasta in de vorm van rijstkorrels, lijkt op riso of orzo) bij. Je kunt in dat geval samen met de ui ook twee puntpaprika’s (in hele kleine blokjes) meefruiten. Eventueel kun je er ook nog een Griekse salade of een frisse groene salade met tomaat bij serveren.
garides saganaki maken
cuvée spéciale Domaine Karanika

Wijntip: het voorgerecht is heerlijk met een Griekse witte wijn van bijvoorbeeld druivenras assyrtiko. Wij dronken er de mooie cuvée spéciale extra brut van Domaine Karanika bij. Een fantastische Griekse méthode traditionelle bruiswijn van de Nederlanders Laurens Hartman en Annette van Kampen. Van 90% xinomavro (‘ungrafted’ en ongefilterd) en 10% assyrtiko. Dit is op dit moment de populairste sparkling van Karanika en ik snap wel waarom. Mooie aromatische neus. Zeer frisse zuren. Strak, droog met steenfruit, citrustonen en groene kruiden. Wat brioche en hazelnootjes. Bijna een blanc de noirs. “The flagship,” noemt Karanika hun Cuvée Spéciale. Oogst 6-21 september 2019, gebotteld januari 2020. Dosage <3gr/L. Dégorgement mei 2022, dus zo’n 27 maanden ‘sur lie’. Mooi. Spijstip: mosselen met witte wijn en zwarte peper. Of neem gerookte zalm of kaviaar. Ik koos voor deze wijn bij de garides saganaki tijdens een ‘all-Greek’ diner.

Neem je het gerecht als hoofdgerecht, dus de kritharaki met gamba’s, tomaten en feta, dan is die lekker met een sappige fruitige rosé. Helaas had mijn beoogde wijn kurk, dus daarom geen foto ervan. We behielpen ons met een mooie viognier uit de Rhône.